Blandade känslor inför nedlagd volontärverksamhet

Uppstarten tog knappt en dag och därefter utvecklades produktionen på ett imponerande vis. Nu har Skyddsrockar till vården tillverkat över 7 000 långärmade plastförkläden till vårdanställda i Göteborg. Men snart kan volontärerna ta semester.
– Det blir lite tomt såklart. Det har blivit en stor del av livet, säger initiativtagaren Anders Byström.

ANNONS
|

Om det inte vore för instruktionsfilmen i Facebookgruppen hade det varit klurigt att hitta till lokalen som hyser Skyddsrockar till vården Göteborg. Noggrannheten fortsätter märkas under hela besöket: Reportern hänvisas omgående till en toalett för att tvätta händerna, upptejpade ränder på golvet markerar avstånd och handsprit samt desinfektionsmedel står utplacerat här och var.

LÄS MER:Wold: Körsång bland det farligaste som finns

Strax innanför ingången står en whiteboard där alla måste skriva upp sig för att säkerställa att lokalen inte blir full. Till höger finns en särskild spalt där dagens två arbetsledare skrivit upp sig.

– Allt eftersom vi byggt upp organisationen har vi fått in ansvarspositioner. Det lyfter en stor del av arbetsbördan från mig och Madeleine.

ANNONS

Det säger Anders Byström – som naturligtvis undviker att skaka reporterns hand. Han träffade Madeleine Johansson på Förklädeshjälpen, som GP tidigare berättat om, och de två drog igång vad som nu bäst beskrivs som en liten fabrik.

– Hon har erfarenhet från vården och vet hur förklädena ska se ut och bäras. Vi kompletterar varandra säger Anders, som arbetade som frilansande trädgårdsmästare innan coronakrisen kom.

LÄS MER:Så går det till när staten köper skyddsutrustning på öppna världsmarknaden

Får hjälp från Svenska mässan

Hittills har cirka 100 volontärer tillverkat omkring 7 200 långärmade skyddsrockar på de två produktionslinjerna. Tack vare en konstruktion som Svenska mässans deltidspermitterade vaktmästare byggt kan de skära ut fler lager på den första stationen. Den följande svetsningen av magpartiet gör oftare nya volontärer. Därefter kommer armarna som är svårast.

Varje rock packas i separata ziplock-påsar som töms på luft och dateras. Det får plats 50 stycken i kantinerna som mässan lånat ut och som värmebehandlas innan slutförpackningen. Totalt upptar verksamheten cirka 1 000 kvadratmeter.

LÄS MER:Personal på äldreboende bar regnponchos mot coronaviruset

Anders Byström håller med om att volontärprojektets omfattning blev större än han tänkt sig. De senaste veckorna har det upptagit de flesta av hans vakna timmar. Nyligen uppdaterade han sitt passerkort så att han kan lämna mässlokalerna vid midnatt.

– Men mina kompisar skulle säga att det är typiskt mig, säger han.

ANNONS

Det är främst kommunen som tagit emot deras skyddsrockar, men regionen och ambulansverksamheten vid Gårda har också fått kartonger. De sistnämnda klockan två på natten, efter att Anders Byström passerat en ambulansskötare som var iklädd ansiktsmask men saknade förkläde när hon lastade en covidpatient.

– De sa "de är ju bättre än våra", berättar Anders.

LÄS MER:Personalens larm – inget skydd när smittad flyttas

Skyddsrockar den vanliga vägen

Sedan ett par veckor kan vårdgivare få tag i skyddsrockar genom sina vanliga kanaler och kommunen har fyllt på sina lager. Men den lilla fabriken har fortfarande plast, som kommunen betalat för, till ett par tusen rockar. Anders Byström och de andra volontärerna har ännu inte bestämt sig för hur de kommer göra framöver.

– Vi kommer ha en diskussion i gruppen om hur vi ska göra med den sista plasten, säger han.

Anders Byström beskriver det kommande avslutet med blandade känslor. Å ena sidan kommer det bli "förbannat skönt" att åka till stranden och ta en glass, eller att ta blandrasen Mickla till skogen i stället för Svenska mässans lokaler. Å andra sidan kommer han sakna gemenskapen som vuxit fram.

– Det blir lite tomt såklart. Det har blivit en stor del av livet, säger han.

LÄS MER:Häktets personal saknar skydd mot covid-19

ANNONS