Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fabriken i Johanneberg arbetar volontärer med att tillverka skyddsutrusning till vård och omsorg. På bilden: Simon Berggren och Kerstin Ferlin. Bild: Carl Strandby
I fabriken i Johanneberg arbetar volontärer med att tillverka skyddsutrusning till vård och omsorg. På bilden: Simon Berggren och Kerstin Ferlin. Bild: Carl Strandby

Popup-fabrik i Johanneberg tillverkar skyddsförkläden till vården

På mindre än två veckor har den ideella föreningen Förklädeshjälpen tillverkat omkring 2 000 förkläden i sin popup-fabrik i Göteborg. Hälften av dessa har hunnit levereras till olika delar av stadens äldreomsorg och sjukvård.
– Vi kände att de minsta vi kunde göra var att hjälpa till, säger Carl Strandby, som är en av initiativtagarna till projektet.

För snart två veckor sedan fick Fred Hedenberg, 27, en idé om att hjälpa till med skyddsutrustning i coronakrisen. Han kontaktade flera personer om ett volontärarbete, och fick snabbt respons från flera håll.

– Jag var med och gjorde visir och gick därför med i lite olika facebookgrupper inom ämnet. Då upptäckte jag att det fanns många andra behov, och utrustning som kunde produceras enkelt. Förkläden är en sådan grej, säger han.

Carl Strandby, 23, är en av personerna som hoppade på idén. Tillsammans med Darijan Jelica, 27, och Joel Martinsson Budillon, 20, bestämde de sig för att sätt igång med tillverkningen av skyddsförkläden till personal som arbetar med coronasmittade patienter.

LÄS MER: Bilfabriker tillverkar visir i stället

Genom kontakter hittade Carl en tom och nyrenoverad lokal som tillhör Akademiska Hus och som är en del av A Working Lab Johanneberg Science Park, som inte kunnat invigas på grund av coronapandemin.

Startade popup-fabrik

– Vi kom hit klockan nio på morgonen efter vi hade fått tillgång till lokalen och ungefär vid två på eftermiddagen hade vi tillverkat det första förklädet, säger han.

Bara fem timmar efter att de fått tillgång till lokalen var produktionen i popup-fabriken i full gång. Och snart två veckor senare har initiativet resulterat i omkring 2 000 skyddsförkläden. Hälften av de färdiga förklädena har nu skänkts till olika äldreboenden, vårdcentraler, LSS-boenden, personliga assistenter och personal inom hemtjänsten.

Att alla förkläden inte har levererats än, beror på att man som försiktighetsåtgärd låter dem stå orörda i tre dagar innan de skänks. På så sätt hoppas gruppen kunna minimera risken för smitta.

Förklädeshjälpen, som namnet fick bli, har sedan dess fått material skänkta till sig från flera olika företag i Göteborgsområdet.

– Mycket har skänkts till oss från olika byggföretag, Volvo AB, Volvo PV och SKF, säger Carl.

"Det har varit folk här varje dag"

I en Facebookgrupp med 500 medlemmar delar Förklädeshjälpen information kring behov om volontärarbete och donationer. Sammanlagt har runt hundra volontärer ställt upp och tillverkat skyddsförkläden sedan initiativets start.

– Det har varit folk här varje dag. Volontärerna kommer och hjälper till så mycket de kan och så mycket de orkar. Ju fler människor som hjälper till desto bättre kan vi skydda vår vårdpersonal, säger Darijan.

LÄS MER: Volvo och Geely skänker skyddsutrustning till vården

Christina Eide, som samordnar stadens inköp av skyddsutrustning, är positivt inställd till organisationer som arbetar med att förse vård och omsorg med skyddsutrustning.

– Vi är tacksamma för det stora engagemang och stöd vi har fått från frivilliga organisationer. Det är ett viktigt bidrag som betyder mycket, säger hon.

En självklarhet

För initiativtagarna bakom Förklädeshjälpen var det en självklarhet att hjälpa människor i den kris vårt samhälle just nu befinner sig i.

– I stället för att förlita sig på att någon annan kommer att lösa vårdens problem så är det just du som måste steppa upp och se vad du kan göra för samhället. Den här sjukdomen rör sig väldigt snabbt. Då krävs det att man är flexibel och att många människor ställer upp, säger Carl.

Fred menar att det är viktigt att fler personer får upp ögonen för hur enkelt det kan vara att hjälpa till.

– Det är så enkelt att komma igång och göra stor skillnad, jag förstår inte varför inte fler gör det här, säger han.

LÄS MER: Ikeas lagerfynd blev en gåva till vården

Vill du också hjälpa till?

Kontakta Förklädeshjälpen genom facebookgruppen "Förklädeshjälpen Johanneberg"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.