Fullt med folk när kungaparet åkte kortege längs Avenyn

Göteborgarna gick man ur huse för att vinka till kungaparet, som på söndagen åkte kortege längs Avenyn. Sedan höll kungen tal på ett fullsatt Gustaf Adolfs torg, för att fira sina 50 år på tronen och Göteborgs 400 år som stad.
– Vi har fått ett fantastiskt mottagande i Göteborg idag, säger kungen och drottningen i ett uttalande till Göteborgs-Posten.

Programpunkterna var många när Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte Göteborgs 400-årsjubileum. Vid dagens slut sammanfattar kungaparet det hela som ett mycket lyckat besök, i ett skriftligt uttalande till Göteborgs-Posten:

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande i Göteborg idag. Det var en mycket speciell upplevelse att färdas i kortege nerför Avenyn och ta emot så mycket värme från Göteborgarna och länsborna.

Kungaparet passar också på att tacka för all underhållning.

– Vi vill också tacka för det spektakulära 400-årsfirandet som vi fick vara med om i hamnen. Tillsammans med tusentals göteborgare avnjöt vi musik och dans i världsklass. Grattis Göteborg!

Klockan 11.30 på söndagen gick kortegen med Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i häst och vagn från Götaplatsen. Kortegen ordnades för att fira att Göteborg fyller 400 år och att kungen suttit 50 år på tronen.

Kortegen färdades längs Kungsportsavenyn till Gustaf Adolfs torg, där kungen höll tal inför en stor folkmassa. I talet passade han även på att uppmärksamma att det i år är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs.

Efter talet utbringade kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas (S) ett fyrfaldigt leve för kungen, följt av en fanfar och så stämde hela torget upp i nationalsången.

Mitt i folkhavet på Gustaf Adolfs torg stod mamma Firouzeh Afshar med dottern Tilda, båda klädda i blågult från topp till tå.

– Vi skulle ju träffa kungaparet och snart är det Sveriges nationaldag, då kändes det som att det passade med folkdräkt och svenska flaggans färger, säger Firouzeh Afshar.

Såg ni kungen och drottningen när de åkte vagnen?

– Ja, de var jättefina! säger Tilda Afshar.

Galaföreställning med Göteborgsoperan

Kungaparets Göteborgsdag fortsatte sedan med bland annat invigning av Jubileumsparkens hamnbad och en galaföreställning med Göteborgsoperan.

Hästarna i kortegen anlände redan på lördagen från Stockholm till Åbytravet i Göteborg, där de fick mat och välbehövlig vila inför den stora dagen. Resan hade dock inte varit alltför svår.

– De är inte så vana vid den här typen av långresor, men de har luftkonditionering i transporten och står väldigt bra där, så hästarna mår fint, säger Sara Thavenius, beridare i Hovstallet.

”Mest exklusiva sättet att färdas”

Den öppna paradkaleschen som kungaparet färdades i tillverkades kring sekelskiftet 1900 och har använts vid i stort sett alla kungliga bröllop.

Vagnen körs ”à la daumont”, vilket innebär att man i stället för kusk har jockeyer som rider varje vänsterhäst i spannet och håller tyglarna till högerhästen. Det här körsättet används vid extra högtidliga tillfällen, eftersom det ger åskådarna bättre möjlighet att se dem som sitter i vagnen och ger de som färdas i den bättre utsikt.

– Det är det absolut finaste och mest exklusiva sättet att färdas på! Det är ett intrikat samspel mellan fyra hästar och två ryttare som kräver otroligt mycket av alla inblandade. Det är små marginaler för att lyckas och ryttarna måste hela tiden läsa av såväl varandra som hästarna och anpassa minsta rörelse, säger Sara Thavenius.

LÄS OCKSÅ: Guide: Här är höjdpunkterna på Göteborgs jubileumsfestival

LÄS OCKSÅ: Här kan du se kungaparet under jubileumshelgen

LÄS OCKSÅ: Så tar du dig fram i Göteborg under stadens 400-årsfirande

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.