En norsk studie påvisade samband mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga biverkningar. Enligt norska medier redovisade inte forskarna att de tidigare fått betalt av konkurrenter till just Astra Zeneca.
En norsk studie påvisade samband mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga biverkningar. Enligt norska medier redovisade inte forskarna att de tidigare fått betalt av konkurrenter till just Astra Zeneca. Bild: Anders Wiklund/TT

Forskare bakom Astra Zeneca-studie medger kopplingar till konkurrenter

Forskare som visade på ett samband mellan Astra Zenecas covidvaccin och allvarliga biverkningar har tidigare fått betalt från andra vaccintillverkande företag. Det skriver norska medier. Själva tycker forskarna dock inte att den informationen har varit relevant att redovisa.

ANNONS
|

Nyligen publicerade flera norska forskare en studie i New England Journal of Medicine. Där bekräftade de ett samband mellan Astra Zenecas vaccin och de allvarliga fall av blodproppar och brist på blodplättar som drabbat fem norska sjukvårdsanställda kort efter att de hade vaccinerat sig.

Nu skriver norska VG och Klassekampen att flera av författarna bakom studien, bland annat Pål André Holme, som är professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus, har haft ekonomiska band till andra företag som tillverkar vaccin.

LÄS MER:Richard Bergström svarar efter kritiken mot Sveriges vaccintakt

Holme har exempelvis fått över en miljon kronor från konkurrenterna Pfizer och Bayer under de senaste fem åren. Det är ersättning för olika föreläsningar, undervisningstillfällen och deltagande i expertpaneler. Medförfattare har exempelvis fått betalt av Janssen för föreläsningar, äger aktier i företag som utvecklar vaccin eller har respektive med höga positioner i medtechföretag.

ANNONS

Trots det uppgav inte någon av forskarna att de ansåg att det förelåg några möjliga intressekonflikter i samband med studien. I det bifogade tilläggsformuläret kryssade alla nej på frågan om de hade fått betalt av andra relevanta parter under de senaste 36 månaderna.

LÄS MER:Nya studier bekräftar biverkningar av Astra Zenecas vaccin

"Kan uppfattas som olyckligt”

Pål André Holme skriver till VG att han och hans kollegor inte anser att kopplingarna har varit relevanta att redovisa.

Pål André Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus.
Pål André Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus. Bild: Terje Pedersen

”Vi inser att det kan uppfattas som olyckligt för vår opartiskhet att vi inte lämnade information om betalning från alla vaccinrelaterade läkemedelsföretag i samband med artikeln i New England Journal of Medicine. Vi borde ha gjort det, även om vi fortfarande anser att detta inte har någon direkt relevans för det medicinska innehållet vi har publicerat i artikeln.”

Han skriver vidare att hela författargruppen därefter valt att komplettera tilläggsformuläret.

LÄS MER:Brist på sjuksköterskor hotar sommarens massvaccinering

Enligt Ali Harandi, docent och chef vid vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är liknande kopplingar ingenting ovanligt.

”Framstående forskare har ibland kopplingar med företag eller vinstdrivande organisationer. Så länge relevanta band redovisas i studierna anses det inte vara ett problem”, skriver han i ett mejl till GP.

Han poängterar att han inte känner till detaljerna om hur och när banden väl redovisades, men tillägger att det är viktigt med öppenhet i vetenskapliga publikationer.

ANNONS
Ali Harandi, docent och chef vid vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Ali Harandi, docent och chef vid vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Experten om vaccineringen: ”Går väldigt långsamt”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS