Brist på personal kan sätta käppar i hjulet för sommarens massvaccination.
Brist på personal kan sätta käppar i hjulet för sommarens massvaccination. Bild: Olof Ohlsson

Brist på sjuksköterskor hotar sommarens massvaccinering

I augusti är tanken att alla västsvenskar ska ha fått sin första vaccindos. Men redan nu flaggar vården för brist på personal inför den stora massvaccinationen.
– Vi kommer ha det supersvårt, säger Christoffer Berg, affärschef på Doktor24, till P4 Skaraborg.

ANNONS
|

Bristen på vaccin har hittills varit en het fråga i debatten kring Sveriges vaccinationsplan. Enligt den nuvarande vaccinationsplanen är det tänkt att alla vuxna invånare ska ha erbjudits sin första dos senast den 15 augusti.

”Det kommer VGR att klara under förutsättning att vi får de mängder vaccin som behövs” skrev Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge i en debattartikel i GP, tidigare i veckan.

LÄS MER:Regionens vaccinationsplan är tydlig och fungerar

Men nu kommer larm från vården om att även personalbrist kan sätta käppar i hjulet för planen.

I Skaraborg har det visat sig vara svårt att hitta tillräckligt med sjuksköterskor som kan utföra vaccinationerna, rapporterar P4 Skaraborg.

ANNONS

– Vi gör olika insatser för att hitta sjuksköterskor. Bland annat så försöker vi annonsera och vi går ut i de nätverk som vi har. Men just i Skövde har vi ännu inte bemannat upp så att vi kan öppna, som det ser ut i dagsläget, säger Christoffer Berg, affärschef på Doktor24 till radiostationen.

LÄS MER:Experterna: Så ska du tänka om du blir erbjuden Astra Zenecas vaccin

”Kommer ha det supersvårt”

Enligt P4 Skaraborg är ett av problemen för Doktor24 ett särskilt ett avtal som gör att de inte får rekrytera sjuksköterskor som jobbat inom VG-regionen de senaste sex månaderna, eftersom dom har en karenstid. Dessutom är det svårt att hitta folk som vill jobba under sommaren.

– Det är många sjuksköterskor som med rätta vill vara lediga under sommarmånaderna. Jag tror att alla vi som vaccinerar kommer ha det supersvårt under juli framförallt, men även större delen av augusti, säger han till radiokanalen och fortsätter:

– Men vi hoppas ändå att vi trots det ska hinna vaccinera en väldigt stor del av befolkningen.

ANNONS