Finns ordet godgiven?

Det damp ner ett mejl om ett ord Lars Gunnar-Andersson inte hade hört. Så inleddes jakten. Var det ett bortglömt dialektalt ord? Eller ett ord som helt enkelt inte finns? Veckans språkspalt ger svar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Så här stod det i ett mejl: ”Ett ord, som jag på sistone undrat över, är adjektivet godgiven. Denna synonym till generös har alltid använts av mig och släkten här i Vänersborg. För ett tag sedan påpekade emellertid min dotter, att ingen av hennes kamrater känner till godgiven. Jag har sökt ordet i samtliga husets ordböcker och på nätet, men ingenstans finner jag det. Kan det vara ålderdomligt eller dialektalt? Jag börjar nästan undra, om ordet ens existerar.”

Detta väckte min nyfikenhet. Jag kände inte igen ordet, och mitt rotande i ordböcker gav samma klena resultat. Jag tittade först i ordböckerna på webbplatsen svenska.se, sedan i Rietz Dialektlexikon från 1867 och dessutom i en packe dialektordlistor.

ANNONS

Överraskande resultat

Avsaknaden av ordet överraskar. Det ser så enkelt och självklart ut att det borde ha fastnat i ordböckerna. Att slang och fackord saknas i ordböcker är inte konstigt. Men godgiven?

Jag sökte sedan på godgiven på nätet, men det gav bara en massa träffar på engelskans God given ’gudagiven’. Att söka på böjningsformerna godgivna och godgivet var mer givande.

Jag fick en packe träffar, och därmed kan vi konstatera att ordet inte enbart är bundet till en familj i Vänersborg. Tyvärr är det oftast svårt att utröna varifrån språkexempel på nätet kommer. I en dödsannons fanns textraden ”Vår omtänksamma och godgivna mormor”, men det framgår inte var mormor vuxit upp, eller ens om det var ett av hennes ord. Men visst var det fint sagt.

Fler exempel

Ibland går det bättre: Tvärreds IF tackar några ”godgivna firmor”. Tvärred ligger i Västergötland en bit söder om Ulricehamn. Författaren Aino Trosell har använt ordet, och hon är uppvuxen i Malung. Om det betyder att ordet använts i Malung är inte givet, men troligt.

Det hela utvecklades till en mejlkontakt med frågeställaren Staffan S., som satte igång en egen forskningsinsats bland vänner och bekanta. Resultatet blev att vänersborgare och andra västgötar i mogen ålder kände till ordet. Bland tillfrågade göteborgare blev det noll träffar. Staffans egna barn, födda på 1970-talet, använder ordet men inte deras jämnåriga.

ANNONS

Han hittade sedan ordet i Charlotta Wallenbrants Dalsländsk ordbok från 2014. Där finns uppslagsordet gogiven ’generös, givmild’, upptecknat i Brålanda, ett par mil norr om Vänersborg.

Här har vi alltså ett regionalt ord, som förmodligen använts i ett par hundra år, men som inte klarat konkurrensen.

Här har vi alltså ett regionalt ord, som förmodligen använts i ett par hundra år, men som inte klarat konkurrensen från de standardspråkets generös och givmild. Hos de yngre tycks ju ordet numera vara borta.

Poängen med den här texten är att visa hur man med frågvis nyfikenhet, goda vänner och en dator kan gå på jakt efter ”försvunna” ord. Sökandet löser inte klimatkriser eller pandemier, men det kan vara rätt kul. Speciellt när det handlar om ens egna ord, ens egen historia.

LÄS MER:Världens viktigaste språkvårdare

LÄS MER:Världens näst viktigaste språkvårdare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS