Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den stängda vårdcentralen Angered Care på Angereds torg. Bild: Thomas Johansson
Den stängda vårdcentralen Angered Care på Angereds torg. Bild: Thomas Johansson

Fängelse för Angereds-läkare

Tre år och nio månaders fängelse blev straffet för Ayad Alwindawe, läkaren som ägde vårdcentralen Angered Care. Han fälls för att ha plundrat vårdcentralen på mångmiljonbelopp och skickat pengarna till sitt eget bolag i Dubai.

53-årige Alwindawe fälls för grov oredlighet mot borgenärer och för sex fall av grovt bokföringsbrott. Förutom fängelsestraffet döms han till näringsförbud i fem år.

Vårdcentralen Angered Care stängdes 7 november 2017 sedan politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden funnit att patientsäkerheten var hotad.

Då var såväl Inspektionen för vård och omsorg som skatteverket engagerade i granskningar av verksamheten.

Läs mer: Vårdcentral i konkurs – ägaren gripen utomlands

Torsdagens tingsrättsdom handlar enbart om de ekonomiska bristerna.

Medåtalade frias helt

I första hand rör målet de 29 miljoner kronor som överfördes i två omgångar, sommaren 2016 och veckan före stängningen, till ett bolag i Dubai.

Dubaibolaget, Land Med Limited, kontrollerades av Alwindawe, ägare till såväl vårdcentralen i Angered som dess bemanningsbolag Farabi Medcare. Alwindawe åtalades för den andra av överföringarna då 17 miljoner kronor skickades till hans Dubaibolag. Vid tidpunkten var verksamheten i Angered på fallrepet och läkaren åtalades för grov oredlighet mot borgenärer.

Läs mer: Miljoner från Angered skulle bli sjukhus i Irak

Under rättegången framfördes olika uppgifter om vad pengarna skulle användas till: till ett sjukhusprojekt i Irak respektive som ett lån till Dubai-bolaget för deltagande i kommande upphandlingar av vård i Mellanöstern.

Inget av detta har blivit verklighet.

Rimlig förklaring saknas

Tingsrätten konstaterar att "Ayad Alwindawe har inte förmått lämna någon som helst plausibel förklaring till varför överföringarna gjorts".

Att miljonerna skickades till Dubai var ett sådant "avhändande" som gjorde att bolaget kom på obestånd; pengar saknades till betalning av en skatteskuld på 3,1 miljoner kronor. Den kunde dock betalas sedan Alwindawes villa, som ägdes av bemanningsbolaget, blivit utmätt av kronofogden.

För Västra Götaland kom det som en överrraskning, och betraktades som ett avtalsbrott, att vårdcentralens personal var anställd i ett bemanningsbolag, Farabi.

Under 2016 hade Farabi en omsättning på 19,9 miljoner kronor med en vinst på 14 miljoner. Detta enligt den egna redovisningen.

Tingsrätten slår fast att bemanningsföretaget fungerat som Alwindawes verktyg för att tillgodogöra sig de offentligfinansierade intäkterna från vårdcentralen, samtidigt som han dolde "den osedvanligt höga vinstmarginal" som fanns i verksamheten.

5 november 2017, dagen före beslutet att stänga vårdcentralen, lämnade Alwindawe Sverige, tillsammans med sin fru. Han greps 8 juni på flygplatsen i Dubai och är frihetsberövad sedan dess. Hustrun, styrelseledamot i bemanningsbolaget, häktades i sin frånvaro i april och är fortsatt på fri fot.

Domen kommer att överklagas

Den fällande domen kommer att överklagas, uppger advokat Magnus Hedenberg.

– Alwindawe är naturligtvis besviken och förvånad över utgången. Tingsrätten har, i stort som smått, behandlat honom väldigt snålt och hårdhänt, säger Hedenberg.

Advokaten ger ett exempel där det enligt honom är "uppenbart" att det inte borde blivit fällande dom:

– Bokföringsbrottet 2016. Där gjordes bokföringen enligt anvisningar från den auktoriserade revisorn. När man gör så kan det inte finnas uppsåt, säger Magnus Hedenberg, som avböjer att kommentera domens huvudsak, oredlighetsbrottet.

– Där vill jag först studera domskälen ytterligare.

Läkaren åtalades, och fälls, också för grova bokföringsbrott i bolagen Angered Care och Farabi. För dessa brott åtalades även vårdcentralens 55-årige enhetschef samt den 36-årige bokföraren.

De båda medåtalade frias helt av tingsrätten, som finner att de båda varit underställda Alwindawe och inte agerat på egen hand.

Västra Götalandsregionen kräver återbetalning av 22,5 miljoner kronor från Angered Care, ett bolag som numera är i konkurs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.