Det kan man göra i trädgården på våren enligt John Taylor

Solen skiner och många är hemma – då finns det tid att lägga kärlek på sin trädgård och balkong. Trädgårdsmästaren John Taylor, från tv-programmet ”Trädgårdstider" ger sina bästa tips hur man tar hand om sin trädgård på våren, och vad man kan göra med då. Gödsla, så och plantera är några av hans tips.

ANNONS
|

Nu när man inte får vara bland så mycket folk kan man istället lägga tiden på sin trädgård och balkong. Intresset för trädgård och växter är enormt och även i coronatider är det gott om folk i trädgårdsaffärerna:

– Jag har aldrig sett så mycket folk i plantbutikerna, säger trädgårdsmästaren John Taylor, från tv-programmet ”Trädgårdstider".

LÄS MER:Psykiaterns bästa råd för att orka med coronakrisen

Att folk handlar till sin trädgård och balkong nu, har även Patrik Lindgren, försäljningschef på Blomsterlandet märkt av.

– Även om säsongen inte riktigt dragit igång handlar folk och de stannar länge i butikerna än normalt. I helgen som gick rensade många hemma i sina trädgårdar och nu köper de penséer, växter, påskliljor, jord, lökväxter och prydnadssaker. Kunderna handlar mer krukväxter och orkidéer, för man vill ha fint nu när man är hemma.

ANNONS
Patrik Lindgren, försäljningschef på Blomsterlandet berättar att de märkt att barn och barnbarn handlar mer till sina äldre anhöriga nu.
Patrik Lindgren, försäljningschef på Blomsterlandet berättar att de märkt att barn och barnbarn handlar mer till sina äldre anhöriga nu. Bild: Blomsterlandet

De har lagt märke till att barn och barnbarn handlar till sina äldre som själva inte kan åka och handla i dessa tider.

Trädgårdsmästarens tips: Köp kogödsel, ta inte den direkt från kons rumpa.

När John Taylor får frågan vad man kan göra i trädgården nu, kommer svaret snabbt: Man kan göra allt.

– Klipp ner växtresterna från förra årets växter och lägg i komposten. Man kan klippa fruktträden genom att korta in förra årets årstillväxt.

Han menar att det finns två viktiga saker att fokusera på: gödsla överallt, det slarvar många med – och då med naturgödsel som hönsgödsel. Och så och plantera. Han har sått palsternacka, bondbönor, sockerärtor, rödbetor, morötter, rädisor och sallad – och majoriteten av dem kan man skörda från maj till juli.

– Vill man, kan man täcka med fiberduk, för att ge extra värme och skydd från fåglarna.

Inomhus är det läge att så tomater och kålväxter. Han tipsar också om att så physalis inne, sätta ut i maj och skörda i september.

Man ska också odla för själen, tycker John Taylor, och då kan man till exempel satsa på penséer, påskliljor, gyllenlack och perenner i största allmänhet.

– Man ska följa sitt hjärta när man handlar – köp det du gillar.

Trädgårdsägare bör också vårda sin trädgård genom att lägga på ny jord runt alla sina växter. Och igen: gödsla.

ANNONS

– Köp kogödsel, ta inte den direkt från kons rumpa.

Odla gratis mat

De som inte har en förmögenhet att lägga på sin trädgård ska satsa på grönsaksfröer. Det är billigt och ger stor skörd, tipsar han.

– Squash får man väldigt mycket av, samma med tomater. Minska gräsmattan och gör större trädgårdsland och odla mer, det ger gratis mat.

John Taylor säger att om man har en trädgård behöver man inte gå på gym.
John Taylor säger att om man har en trädgård behöver man inte gå på gym. Bild: Arkivbild: Mia Höglund

Ogräs ett evigt bekymmer

Men allt som växer i trädgården är inte till glädje. De som hoppas på en permanent lösning på sitt ogräsproblem får fortsätta att hoppas. Johan Taylor medger att det är komplicerat att bli av med och det kommer alltid finnas, eftersom det flyger in i trädgården utifrån. När man rensat bort ogräset är det lockande att slänga allt i komposten. Det finns dock fem sorter som inte ska slängas där, för då blir det bara mer:

– Kirskål, åkervinda, kvickrot, åkerfräken och maskros ska läggas åt sidan i en hink i ett år eller två så det dör innan det läggs i komposten.

Alla har ju inte trädgård, men kanske har man en balkong. Där kan man också odla ätbara saker och vackra blommor. Johan Taylor rekommenderar kryddväxter som timjan och rosmarin. I blomväg tipsar han om härligt doftande lavendel, penséer och gyllenlack.

ANNONS

Inomhus är det tid att förså paprika, chili och tomater, som ska sättas ut i början av maj.

– Sätt också sockerärtor och potatis, men se bara till att inget vatten rinner ner till grannen.

Vad är det bästa med en trädgård?

– Har man en trädgård behöver man inte gå på gym. Man mår bra av att vara ute, får gratis mat, blir solbränd, får d-vitamin och syresätter kroppen, säger Johan Taylor.

LÄS MER:Karl Fredrik: Det är det vanligaste felet man gör med sina krukväxter

LÄS MER:Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

LÄS MER:Karl Fredrik tipsar om sina mest lättskötta krukväxter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS