Alexandras mamma: Vad har du gjort med min dotter?

Han har gjort sig skyldig till mord anser åklagaren. Åtalet ska ogillas säger advokaten. På torsdagen avslutades rättegången rörande mordet på Alexandra Mezher, 22, – en känslomässig förhandling med många tårar när Alexandras mamma pratade direkt till den som misstänks ha dödat hennes dotter. - Du har mördat Alexandra.

ANNONS
|

Vid fyra långa förhandlingsdagar har Alexandra Mezhers mamma suttit mittemot den man som misstänkt ha dödat hennes älskade dotter. Stundtals har det blivit känslomässigt påfrestande för de närstående som funnits på plats och många tårar har runnit.

Men den mordåtalade har inte tittat upp och sett mamman i ögonen en enda gång. Hans blick har varit riktad neråt.

På torsdagen avslutades rättegången. Då tog Alexandras mamma chansen att säga några ord direkt till den mordmisstänkte. Hon inledde med att be den åtalade att titta henne i ögonen.

- Titta på mig. Jag är Alexandras mamma.

Men han fortsatte stirra ner.

ANNONS

Mamman fortsatte ändå:

- Den 25 januari dog Alexandra. Du har mördat Alexandra. Hon skulle ha kommit hem till sin mamma. Vad har du gjort med min dotter?

Orden stakade sig och hon kunde inte hålla tillbaka tårarna.

- Ville du skada dig, varför skadade du Alexandra? Du har inte bara mördat Alexandra. Du har mördat mig och hela familjen. Du är en vuxen människa. Du är över 21 år. Hur kunde du göra så här mot Alexandra? Hon var där för att hjälpa dig. Hur kan du leva efter det här?

Det hela blev så känslomässigt att hon inte orkade fortsätta utan fick avbryta.

Under den sista rättegångsdagen hölls även slutpläderingarna.

Åklagare Linda Wiking var först ut.

-Jag anser att gärningen mot Alexandra ska rubricera som mord. Jag menar att han haft ett uppsåt att döda Alexandra. Han har i alla fall varit helt likgiltig till det, sa hon och yrkade också på att den andra gärningen–våldet mot den man som gick emellan Alexandra och den åtalade–ska bedömas som mordförsök.

Vilket straff hon yrkar på att han ska dömas till vill Linda Wiking vänta med att meddela tills den åtalade genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Hans Gaestadius, som företräder Alexandras familj instämde i åklagarens tolkning av händelseförloppet. Han ville dock ha haft en förklaring till varför det slutade som det gjorde–med att en ung oskyldig kvinna dog.

ANNONS

-Det är bara en person som kan ge svaret på vad som hände. Jag vädjade i början av förhandlingen till att den tilltalade skulle ge oss i vart fall en bild, en förklaring, till vad som hände Alexandra. Och det är inte bara för den här rättsprocessens skull. Varför jag ställde frågan var för att familjen skulle få svar och kunna gå vidare i livet, sa Gaestadius.

Men några svar har de inte fått.

Slutligen var det försvarets tur att kommentera vad som framkommit under utredningen. Advokat Claes Kennedy summerade:

-Åklagaren har inte lyckats visa att det bortom all rimligt tvivel har gått till så som hon har gjort gällande, säger han och fortsätter.

-Det kan inteuteslutas att det egentligen handlar om ett oerhört misstag där Alexandra velat stoppa (den åtalade) att ta sitt eget liv. I samband med att hon gör det blir hon själv träffad i låret.

Advokaten säger att i och med dessa tvivel så ska åtalet ogillas, både rörande mordet och mordförsöket. Om rätten anser att han gjort sig skyldig till brott ändå så säger han att det på sin höjd bör röra sig om vållande till annans död.

Rätten meddelade att de ansåg att det kommit fram bevisning som pekar på att den åtalade gjort sig skyldig till det som åklagaren gjort gällande. De beslutade att han ska vara fortsatt häktad.

ANNONS

Mannen kommer nu att genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Förhandlingen kommer därför att fortsätta den 25 juli.

ANNONS