Åkesson är skeptisk till att det pågår en klimatkris

FN:s generalsekreterare deklarerade vid öppnandet av det stora klimatmötet i Egypten att världen står i brand och att det pågår en klimatkris.
Men flera sverigedemokrater i riksdagen håller inte med, visar en enkät som SVT gjort.
– Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är så här och nu, säger Jimmie Åkesson (SD) till SVT.

ANNONS
|

FN:s stora klimatmöte COP27 är i full gång. Generalsekreteraren António Guterres konstaterade under sitt öppningstal att mänskligheten har ett val: ”samarbeta eller gå under”.

– Vi befinner oss på en ”highway to climate hell” med foten på gaspedalen, sa han.

Men i SD:s riksdagsgrupp finns det flera som inte håller med.

SVT Nyheter har skickat ut en enkät till samtliga riksdagsledamöter och bland annat ställt frågan: “FN:s generalsekreterare säger att världen står i brand och att det pågår en klimatkris. Håller du med om det påståendet?”

Av de 108 ledamöter som svarat håller nästan alla helt eller delvis med FN-chefen. Det är bara sex sverigedemokrater som svarat att de “inte alls håller med” eller “delvis inte håller med”.

ANNONS

Deltagandet i enkäten är lågt, och allra lägst är det i SD. Bara åtta av partiets 73 ledamöter har svarat, rapporterar SVT.

Hänvisar till IPCC

Riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) skapade för några veckor sedan stora rubriker när hon under sitt första anförande i riksdagens kammare sade att det inte finns vetenskapliga belägg för att det pågår en klimatkris. Men även partiledaren Jimmie Åkesson är skeptisk.

– Jag vet inte var i FN:s klimatpanels olika skrifter som man säger att vi här och nu befinner oss i en klimatkris, jag har inte sett det, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Han förnekar dock inte att det pågår klimatförändringar och att vi ska göra vad vi kan för att begränsa dem, enligt SVT:s rapportering.

Kan sluta med global samhällskollaps

Nästan 15 000 forskare från 158 länder har skrivit under en skrift som varnar för att vi befinner oss i ett klimatnödläge. Nyligen släppte en grupp av dem en rapport i tidskriften Bioscience som utifrån den ökade frekvensen av katastrofer orsakade av extremväder drar slutsatsen att vi befinner oss mitt i en klimatkris som kan sluta i global samhällskollaps om inget görs för att stoppa uppvärmningen.

SVT frågade Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC, om det finns utrymme att tolka IPCC:s rapporter som att det inte pågår en klimatkris här och nu på jorden.

ANNONS

– Nej, det skulle jag inte säga. Då beror det mer på vad man menar med ordet kris, om man menar kris som en plötslig händelse. Klimatfrågan har byggts upp under en lång tid och behöver hanteras både i närtid och långsiktigt, säger Markku Rummukainen till SVT.

LÄS MER:Tuff kritik mot regeringens budget från miljöforskare

LÄS MER:Afrikanska klimataktivister kraftsamlar inför COP27

LÄS MER:EU: Varmaste oktober någonsin i Europa

ANNONS