Nazister samlades utanför Bokmässan

På lördagen befann sig ett 20-tal nazister från Nordiska motståndsrörelsen utanför Bokmässan för att dela ut flygblad. På flygbladen uppmanar man allmänheten att "stoppa främlingsinvasionen" samt att man varnar för att "nationen utplånas genom folkutbyte".

ANNONS
|

- Vi är här och delar ut flygblad, det är en vanlig flygbladsutdelning. Det är inte mycket mer än så, säger Simon Engelin från Nordiska motståndsrörelsen.

Hur kommer det sig att ni står utanför Bokmässan?

- Det har ju varit mycket liv om det som har hänt på Bokmässan, jag antog att det skulle vara mycket människor i omlopp här, det var därför vi valde det här stället.

Vad menar du med det som hänt på Bokmässan?


    Simon Engelin. Bild: GP.
Simon Engelin. Bild: GP.

- Det har ju varit rätt mycket skriverier i de flesta tidningarna. Dels Nya Tider och om Lenins bokhörna. Det har varit mycket skriverier i tidningen så det har varit stort intresse, säger Simon Engelin.

ANNONS

Och därförstår ni här?

- Ja vi går ju dit det är stora folksamlingar.

Förutom att dela ut flygblad höll nazisternai en flagga med Nordiska motståndsrörelsens emblem.Nazisternas besök vid bokmässan gick lugnt till. Polisen varpå plats, men agerade inte mot flygbladsutdelningen, detta trots att några ungdomar försökte förmå dem att göra det.

- Det var en allmän sammankomst och det krävs ganska mycket för att vi ska bryta en sådan. Temat för bokmässan är ju yttrandefrihet,så det är väl det man provocerar här,säger Johan Ljung, vakthavande befäl.

Tidigare i september misshandlades en man så allvarligt att han dognär Finska motståndsrörelsen, som är en systerorganisation till Nordiska motståndsrörelsen, demonstrerade i Helsingfors. En man från Finska motståndsrörelsen är gripen för misshandel och grovt vållande till annans död. På lördagen samlades tusentals människor i demonstrationer mot högerextremism i Finland.

ANNONS