Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När ska jag byta till vinterdäck egentligen?

De flesta byter till vinterdäck när termometern kryper under nollstrecket och den första snön faller. Det många inte vet är att sommardäckens egenskaper försämras vid lägre temperaturer. Det som händer är att däcket blir hårt och får då inte lika bra grepp som ett dubbat eller odubbat vinterdäck.

Fem frågor och svar om vinterdäck

När sommardäcket blir hårt och mindre följsamt mot vägbanan förlorar bilen greppet mot underlaget och olyckan kan vara ett faktum. Så var proaktiv och se till att planera ditt däckskifte när temperaturen faller. 

– Ta för vana att inte vänta med däckskiftet tills den där dagen när snön kommer. Ett bättre tillfälle att skifta är när löven faller och det fortfarande är några plusgrader ute. Det beror så klart lite på var du bor i landet, men vi rekommenderar att du byter däck i god tid och håller dig till vinterdäckslagen, säger Per Linder, produktspecialist på Continental Däck. 

Det är inte heller ovanligt att Continental får frågan om vad som skiljer deras sommardäck mot vinterdäck.

Per Linder:
– Ett vinterdäck är inte ett grovt sommardäck med eller utan dubbar. I stället består våra vinterdäck av en unik gummiblandning som är framtagen för vårt kalla och fuktiga nordiska klimat, vilket ger ett flexibelt, följsamt och pålitligt däck som tar dig fram säkert, oavsett väglag.

Vilket vinterdäck ska jag ha?

Byta till dubbdäck – vad säger lagen? 

I Sverige måste fordon vara utrustade med dubbdäck under perioden 1 december–31 mars, om det råder vinterväglag. Under perioden 1 oktober–15 april är det tillåtet med dubbdäck. Övrig tid är det endast tillåtet med dubbdäck  om det befaras bli vinterväglag. Och med vinterväglag menas att det på någon del av vägen finns snö, is, snömodd eller frost. Det är polisen som bedömer om det är vinterväglag eller inte.