Det våras för de mångåriga guldkantskalasen

Ingen är nyskild, deppig, packad, bråkig, grälsjuk, bossig, störig, skrytig, mallig, sur, ängslig eller obekväm.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det våras för kalasen, och vi blir bjudna. Så roligt! Födelsedagsbarnen fyller många år. I något fall imponerande många år. Och de pigga mångåriga väljer de vackraste platserna på våren. I skärgård, vid havsbad, på herrgård vid sjö. De bjuder in i god tid. För att inte säga i väldigt god tid. Med fina kort. Om svar anhålles, och instruktionerna är tydliga.

Bland de mångåriga är stämningen nämligen på topp från start till mål.

Alla gäster anländer därför på de utsatta datumen samtidigt. Alla har klätt upp sig. Det ingår i det tydliga, att vi ska förstå att lämna jeansen hemma. De som bjuder in har för vana att skilja på vardag och fest. De tramsar sig inte med mellantingen, vardagsfin eller ”smart casual”. Stilen är mer preppy än punk, förstås, men det är ju också det som gör det extra festligt. Lite elegans. Gärna med en fin-sko till.

ANNONS

Det serveras välkomstdrink, det hälsas välkomna. Det presenteras, det minglas. Det bjuds till bords. Dukningen är vacker. Det ges ytterligare instruktioner om någon vill ”säga några ord”. Allt görs lätt för gästerna. Också för de yngsta så att deras föräldrar ska kunna njuta av maten en stund. Det finns en genomtänkt bordsplacering och om inte, i alla fall en uttalad tanke om placeringen. Det finns ett diskret litet presentbord. Omutifallatt. Mångåriga jubilarer öppnar paket nästa dag, i lugn och ro. Alla kan slappna av. Det bjuds på god mat. Jättegod mat. Mycket mat. Jättegod dryck. Äktagod dryck.

Fester med guldkant, ja, det har det verkligen varit. Riktiga pärlor på alla sätt. Och inte för svin. Bland de mångåriga är stämningen nämligen på topp från start till mål. Ingen är nyskild, deppig, packad, bråkig, grälsjuk, bossig, störig, skrytig, mallig, sur, ängslig eller obekväm. Alla är bara kalasglada. Och den som eventuellt blir lite full blir trött. Inte tokig.

Den som eventuellt blir lite full meddelar medan det fortfarande går att artikulera att det är ”en dag imorgon också” och går och lägger sig, vilket innebär att vederbörande går utmärkt att umgås med också till frukost nästa dag, om så skulle ingå i paketet.

ANNONS

Det är moget. Det är värdigt.

Värt, skulle jag också vilja säga. För de som bjuder in önskar sig verkligen ingenting tillbaka. Där lämnar de oss faktiskt helt utan instruktion. Vi skulle rent av kunna komma tomhänta. Det gör vi såklart inte, de har ju uppfostrat oss, men vad vi än köper är det ändå tydligt att de blir gladast just för att vi kommer. ”Tack för att ni kom” säger de med uppriktig glädje när vi kommer. ”Tack för att ni kom” säger de med samma uppriktiga glädje när vi går. Vi känner oss så tackade.

Och unga. För de har ju också den goda smaken att fylla så många år.

Jag sörjer inte längre de 40, 50 och 60-årsfester som pandemin satte stopp för. Jag ser istället fram emot de 70, 80, och 90-årskalas som komma skall. Jag har fått smaka på guldkanten denna vår.

Marinerad i bubbel känner jag mig full av hopp inför ålderns höst.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS