Köttbullar? Absolut inte.
Köttbullar? Absolut inte. Bild: Stefan Bennhage

Det har blivit omöjligt att bjuda på lunch

Tre är vegetarianer, två är veganer, en tål inte gluten och en annan inte laktos, en tål inte svamp, en vill inte ha något som är opastöriserat ...

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Hur gick det till när allting blev så komplicerat i vårt samhälle? Det som förr var vardagliga småproblem har idag blivit komplexa bergväggar att betvinga.

Förr kunde man ha en sammankomst och bjuda på en enkel lunch. Nu får man inte bara en gästlista utan också en särskild lista på ”avvikande kost”.

Tre är vegetarianer, två är veganer, en tål inte gluten och en annan inte laktos, en tål inte svamp, en vill inte ha något som är opastöriserat (gravid), en tål inte jordnötter och en annan är allergisk mot starka saker som chili, cayennepeppar, curry samt mjölig mat som potatis, kokt ris, kikärter, bönor, linser och en person tål inte råkost. Vad finns kvar att laga mat på kan man undra.

ANNONS

Det fanns också en person, antagligen någon slags religiös fanatiker, som ville ha kolsyrat vigvatten att dricka till. Och hälften kunde inte tänka sig något annat än havremjölk till kaffet.

Jag har nyligen bytt bil. Nu är det så många finesser och valalternativ att det tar en månad att gå igenom instruktionsboken (som mest består i varningar av typen ”Rök inte när du tankar”). Förr fanns det en ratt, växelspak och pedaler och två knappar på bilradion.

Förr kunde man bara vara hundrädd. Nu är man ofta även rädd för hundägaren.

Att flyga har också blivit komplicerat. Förutom den påbjudna skamkänslan ska det också klimatkompenseras (men man får inte tillgodoräkna alla dagar man varit hemma och orsakat noll utsläpp i luften).

Förr var Bridgeblandning, Bridgeblandning. Sedan tog man bort de godaste delarna och hade dessutom mage att kalla det ”originalet”.

Vissa saker som blivit krångligare kan man faktiskt stå ut med som sopsortering, var och en sin egen avfallsingenjör. Men att man måste hålla koll på smygkrympta förpackningsstorlekar i mataffären är övermäktigt. Och vill man inte ha socker i blodpuddingen måste man betala extra.

Förr kunde man bara vara hundrädd. Nu är man ofta även rädd för hundägaren.

Förr satte man i ett papper i skrivmaskinen. Nu dansar texterna jitterbugg i datorn och man vet inte alltid var de hamnar.

ANNONS

Ja det finns både stora och små saker som gjort livet betydligt krångligare. Förr rättade man bara sin penninglott. Nu måste man skrapa och det lämnar avfall i form av små grå irriterande smulor (som man dessutom inte vet hur de ska sorteras).

Bland de större sakerna som blivit tillkrånglade hör våra riksdagspartier. Förr var Vänsterpartister kommunister, Centerpartisterna var bönder, sossarna arbetare och högerpartisterna var konservativa och hade fluga. Nu är det en salig blandning av de flesta för dagen aktuella åsikterna.

Folkpartister och liberaler är däremot oföränderliga, de har som vanligt en ytterst komplicerad syn på varje fråga.

Det finns ändå vissa saker som istället blivit enklare. Att betala till exempel, swish säger det så åker pengarna ner i någon annans ficka. Men att hitta fickans ägare vid reklamation är lika komplicerat som att hitta en ål i ett lönnfack, eller vad det heter.

Nu får ni ursäkta, jag ska sätta på radion och lyssna till Nyheter på svår svenska.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS