John Brovik: ”Byt ut det där blixtrande ljuset på Hållö!”

Månadens GP-fyr i december 2023: Hållö.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

– Folk har tjatat på oss. Byt ut det där blixtrande ljuset på Hållö! Det är ju tråkigt och skarpt. Det tog vi till oss redan när vi startade Föreningen Hållö fyr och nu har vi lyckats. Den 17 oktober kånkade två gubbar från Sjöfartsverket upp med den nya fyrlampan i en stor låda. Testad och godkänd och nu sveper ljuset från Hållö fyr som förr!

Bent Wall, ordförande i föreningen Hållö fyr, ser otroligt glad ut här uppe i lanterninen när han berättar om föreningens ljusinsats på Hållö.

– Den nya lampan kostade runt 300 000, lyser lite starkare än tidigare. Nu når den 23 sjömil ut. Lyser mer över land också, över Kungshamn och Fisketången. En dam på Fisketången klagade över att hon inte kunde sova för fyrljuset.

ANNONS

Sjöfartsverket fick maska av så ljuset blev lite svagare där över land. Men ut mot havet lyser den fortsatt starkt.

Vi har alltså tagit oss ut till fyrplats Hållö, nästan på dagen 181 år sedan fyren tändes för första gången 1 november 1842. Klättrat upp i spiraltrappan. Ut på balkongen. In i lanterninen med den roterande lampan som aldrig får stanna. Det är en enastående upplevelse.

Räcket på balkongen lyser mönjerött. Det är mässingsknoppar, pildekor. På taket, lejonmaskaroner i brons. Över lampan har Föreningen Hållö fyr satt en toppmodern webbkamera som visar bilder i alla väderstreck. Från syd bort mot Måseskär och norr upp mot Smögen, Kungshamn. En skylt på glasfronten upplyser mig om att det är 27 kilometer till Måseskär. Och 797 till skotska Aberdeen.

Det blev otroligt fint. Två formspråk samsades, granit och järn.

Aberdeen. Det förstår jag när vi kommer ner i rummet under lanterninen. Här doftar det båt och sjö. Små ventiler för spaning ut mot havet; att bistå sjöfarare i nöd ingick i fyrpersonalens tjänstebeskrivning. Väggarna ser som skott, trappan liknar mest en brant lejdare. En lucka i väggen förbryllar och vår mångkunnige fyrguide förklarar:

– Det var en sträng, nästan militärisk ordning på en fyr förr. Överst stod fyrmästaren. Sen kom fyrvaktaren och allra underst fyrbiträdet. Fyrbiträdet kunde inte bara slita upp dörren och rusa in till fyrmästaren. Han måste anmäla sitt ärende först i luckan innan han fick komma in till chefen.

ANNONS

Nu är fyrrummet förvandlat till bio i fickformat. Stolar, bildskärm. Bengt hittar fjärrkontrollen på en hylla. Det är dags för 7-minutersfilmen om kurirplanet ”Gripen” som startade från Aberdeen 22 oktober 1943, en oerhört stark berättelse om flygkatastrofen på Hållö.

”Gripen” besköts av tyskt stridsflyg vid gränsen utanför Fjällbacka. Planet började brinna. Flygkapten Schollin kände väl till Hållö efter semestrar på Smögen, chansade på att kunna nödlanda i Marmorviken. Han kommer trettio meter fel, ”Gripen” kraschar rakt in i berget. Ingen går nerför fyrtrappan oberörd efter den filmen.

Hållö fyrs torn byggdes av granit. Kanske kom den från Bohus-Malmön, på Hållö syns inga spår av brytning. Fyrtornet blev femton meter högt. Det räckte inte och 1868 ritade Gustav von Heidenstam en ny topp på fem meter till fyren.

När jag tittar på originalritningen så ser det ut som Heidenstam helt enkelt kopierade två våningar av sin ritning till Pater Noster eller Sandhammaren och satte på Hållötornet. Det blev otroligt fint. Två formspråk samsades, granit och järn. En unik fyr som direkt hamnade på topplistan över sju underverk i Västra Götaland. Självklart, en bra sommar kan runt sex tusen besökare ta sig ut till Hållö fyrplats.

Nere i fyrtornets bas finns svartvita bilder som visar fyrlivet från förr. En gigantisk fyrlins, en fotogenlampa, ritningar, ett namnchiffer på en granitsten från 1600-talet. Allt som gör att fyren på Hållö får must och liv. På en bild tycker jag en kvinna i vit kockmössa tittar lite finurligt rakt på mig.

ANNONS

– Det är Selma, skrattar Bengt. Hon startade ett café vid fyrmästarbostaden och det blev succé direkt. Hennes delikata köttbullesmörgåsar blev berömda, gjorda på malet kött från ejder, ålekråka och måsägg.

Fyren var vårt slutmål den här dagen men vi började ju nere vid bagarstugan ett stycke från kajen. Här dök plötsligt Malte Rödström fram bakom knuten och fick skeppshunden att skutta till. Malte har djupa rötter på ön och nu har han bott en månad i stugan med gitarr, sax, cello, klippbord. Hållömusik ska skapas på plats.

Uppe i fyrbyn gick vi förbi huset som startade sagan om Evert Taube. Tidigare stod huset på Klövskär, nu står det här. Till taggiga Klövskär kom Carl Gunnar Taube som fyrmästare, träffade Julia Sofia. De gifte sig i Kungshamns kyrka 1884, kom till Vinga 1889. Resten är historia.

Mitt emellan fyrbyn och själva fyren finns Naturrum med det vackraste golv i rosaskimrande granit jag sett. Här skulle jag kunna stanna en hel dag och bara njuta av samlingarna av sjöfågel, fjärilar, blommor, Evert Taube och hans inspiration till ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull”, allt finns ju här.

Och lite längre upp, tätt intill fyren, ligger Hållö kapell. Briggen ”Nymph” från West Hartlepool svävar i tunna trådar från taket, själva utgångspunkten för Taubes ballad.

ANNONS

Timmarna går, snabbt, sömlöst. Men till sist måste vi ändå lämna ön med sitt fantastiska stenlandskap, jättegrytor och andra märkligheter som Världens gång-redaktionen kanske kan återkomma till framöver.

På hemvägen kör vår skeppare Stig Andersson på Hållöfärjan en genväg. Den brukar han ta till Smögenbryggan om sommaren. Ett mycket smalt sund mellan skäret Store Hatt och skären Tre Små Hattar. På Store Hatt har någon placerat en mycket liten fyr, inte större än en vanlig brevlåda. Vad är detta? Ingen ombord vet. Ett mysterium. Kanske har någon VG-läsare nyckeln?

När vi passerar minifyren passar Stig på att berätta en rar historia om när hans pappa Max tog turister ut till Hållö. Kanske var det ett sorglöst 50-tal med sol över Folkhemmet.

– Farsan segla badgäster till Hållö i en 30-fots koster. De fiskade småhummer och koka i en stor gryta uppe vid fyren och de rök så mycket så väggen blev helt svart och de var tvungna att måla om hele fyren.

Det blev en fullkomligt lysande Hållödag. Och när vi kommer hem måste vi samla alla intryck över ett glas Hållö Pale Ale med frimärksetiketten som gör fyren full rättvisa.

Men det är väl inte nya svepljuset som syns där på flaskan?

ANNONS

Västra Götalands sju underverk

Över 12 000 röstande utsåg Västra Götalands sju underverk i en stor omröstning. Här är hela listan: Hållö fyr, Stångehuvuds fyrhus, Bohus fästning, Karlsborgs fästning, Läckö slott, Torpa stenhus, Akvedukten i Håverud.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS