Emily, du går i bräschen för ett nytt sätt att tänka kring våra snittblommor.
– Maten var först, nu står snittblommorna på tur. En utmaning för vårt tankesätt kring vad som är vackert och exklusivt. I dag är ett knippe jordiga, nyskördade, krokiga morötter en lyxig råvara. När det kommer till blomster kanske vi fortfarande tycker att de spikraka spirorna i butiken är flottast. Vi tänker inte på att snittblommorna är besprutade och skickas med långa transporter, vi ser bara de underbara blomsterfången på marknaden eller i butiken. Vi lever ändå i Sverige, vi borde acceptera och ta tillvara på vad säsongen erbjuder.
Och vad är Blomsteruppropet för något?
– Det är ett initiativ till att lyfta frågan om svenskodlade blomster i säsong, att detta ska vara det främsta valet för oss alla. Det är jag själv, Paulina Alesand, som också är trädgårdsmästare, och designern Hanna Wendelbo som ligger bakom. Blomsteruppropets frö sattes när Hanna skrev ett inlägg på sociala medier i samband med Nobelmiddagen där hon reagerade över att det pratades om att matens råvaror var i säsong, att klänningar var återbrukade, alltså slow food och slow fashion, men att ingen reflekterade över blomsterarrangemangens hållbarhet. Reaktioner väcktes och vi kände att vi måste prata om det här.
Slow flowers-rörelsen har funnit i USA i över tio år. Har den gjort skillnad?
– I USA fanns få blomsterbönder kvar, men sedan rörelsen drog i gång ser det helt annorlunda ut och branschen blomstrar. Många av dessa odlare odlar under samma villkor som jag gör här på västkusten.
Nu har ni skapat ett nätverk där ni pratar om ekologisk och närodlad blomster i säsong?
– Javisst, en vecka efter att vi gått ut med blomsteruppropet sågs vi på Gunnebo slott, 30 odlare var vi. Helt enormt! Jag och många med mig har känt oss så ensamma. Nu tar vi fram en gemensam hemsida med en karta, så att det blir lätt för konsumenter att hitta och stödja sin lokala blomsterbonde, oavsett om det är självplock, grossister eller som i mitt fall blomsterarrangemang från min egen trädgård. I samma veva som vi gick ut med blomsteruppropet startades tråden #slowflowersofsweden och det finns även en sida på Facebook som är öppen för alla.
Du har sagt att varje dag inte är en dahlia-dag, att vi behöver längta?
– Det är viktigare än någonsin att vi ger oss till tåls. Vi har kopplat bort oss från naturen, vant oss vid en ständig tillgång på allting, men i naturen funkar det inte så. Varje blomma har sin tid. Under den mörkare tiden går det att blanda levande, vilande och dött i sin bukett. Just nu blommar julrosor av alla de slag. Hybridkejsarolvon, en ljusrosa sort som heter Dawn, är jättefin. Hos mig blommar hybridtrollhassel.
Din verksamhet heter ”En annan slags trädgård”. Varför då?
– Trädgård som ämne är så stort nu och en väldigt ”gullifierad” och präktig bild målas upp, som blir exkluderande. Om det hade varit en av alla bilder som får synas hade det varit helt okej, för den finns också, men inte bara den. Det finns så många olika känslor att plocka fram, jag försöker utmana traditionella trädgårdsnormer. Nu skriver jag på min första bok som ges ut våren 2020. I år ingår jag även i ett EU-projekt om biologisk mångfald genom miljövänlig och lokalodlad blomsterodling.
Det låter som att blomster väcker känslor i dig?
– Ja! Blommors olika säsonger är starkt kopplat till barndomen för mig, olika tider att se framemot, födelsedagar och skolavslutningar. Min trädgård är ännu ung, men jag när min egen dröm om en paradisträdgård med mycket klassiskt växtmaterial och blomster överallt, där djuren är minst lika viktiga som växtligheten, och jag sitter mitt i och dricker en bellini.
Emily Bratt
Bor: Svanvik, Tjörn.
Gör: Trädgårdsmästare med den egna trädgården ”En annan slags trädgård”, samt podcasten Trädgårdsindie. En av initiativtagarna till Blomsteruppropet 2019.
LÄS MER:Flower power!
LÄS MER:Så ska framtidens mode se ut