Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Nanna Gillberg: Ta ansvar för ditt liv – med en röstförvrängare!

”Mycket mer effektivt än att traggla med attitydförändringar i decennier.” GP:s krönikör Nanna Gillberg har funnit en kreativ lösning för att bli rättvist behandlad oavsett kön, bakgrund eller ålder.

ANNONS
|

En kvinna jag känner fick sitt badrum renoverat. Hantverkarna lämnade en faktura och ett obrukbart våtutrymme efter sig. När hon försökte klaga hade alla ansvariga gått för dagen. Växeltelefonisten skulle lämna en lapp. Varje dag när hon ringde skulle det lämnas en lapp, men ingen ringde upp.

En annan kvinna fick ett fantastiskt elavtalserbjudande på telefon. Det enda hon behövde göra var att svara ja under samtalet. Skulle hon ångra sig senare var det inga problem. När hon hade ångrat sig och ville avboka blev försäljaren arg och skällde.

Båda kvinnorna var äldre. Äldre kvinnor ska smälta in i bakgrunden som en tapet och skämmas över att de inte längre är unga. I luften hänger det kvinnliga äldreskapets motsvarighet till yngre åldrars ”Du är ful!”, redo att avfyras om kvinnan skulle mopsa upp sig. ”Du är gammal och ful!”

ANNONS

På arbetsmarknaden ringer ingen tillbaka efter 40. I vården ger kvinnors hjälpsökande bäst resultat om de har ett bedjande anslag. Fast kravinriktade män prioriteras eftersom det går ut över alla om män inte får hjälp. Att kvinnor inte får hjälp går inte ut över någon annan än dem själva.

Tror motparten däremot att hen har att göra med en högstatusperson kommer hen att behandla personen som en sådan.

I tidningen står det att vi nu går in i en helt ny politisk tid. Daltandet med jämställdhetsivrare är över. Äntligen kan vi säga som det är. Män har en naturlig förmåga att tänka logiskt. Kvinnor är mer känslostyrda. Det härrör från livet på savannen när männen jagade och kvinnorna bara satt hemma. I den nya given blir samhällsproblem individuella problem. Den som råkar ut för diskriminering får själv göra något åt det. Upp och hoppa.

När jag pratade med min vän Karin om hur äldre kvinnor blir bemötta föreslog hon en röstförvrängare. En lika enkel som genialisk idé! Vilseledande utklassar ju AI som lösning på ojämlikheter. Omsorgs- och rekryteringsrobotar är programmerade utifrån våra fördomar. Tror motparten däremot att hen har att göra med en högstatusperson kommer hen att behandla personen som en sådan.

I en forskningsstudie om omedvetna föreställningar sökte John och Jennifer samma tjänst som laboratoriechef på en naturvetenskaplig institution, med hjälp av samma cv och personliga brev. Rekryterarna ansåg konsekvent att John var mer anställningsbar och förtjänade högre lön än Jennifer. I stället för att försöka ändra på värderingen av John – bli John. En röstförvrängare gör det möjligt! Med den kan alla som behöver dölja sitt kön, sin bakgrund eller ålder för att bli rättvist behandlade göra det. Mycket mer effektivt än att traggla med attitydförändringar i decennier. Samhället avlastas utan att något behöver ändras i grunden. Allt blir enklare när vi uteslutande förhåller oss till män från en svensk medelklassbakgrund. Sverige blir bra igen.

ANNONS

Lyssnar på: När jag säger att filterbubblor inte är bra och strax därpå väljer att ”pausa X i 30 dagar” för att slippa exponeras för meningsmotståndare på Facebook. En månadsprenumeration som med liten insats bidrar stort till livskvalitet i vardagen.

Tänker på: Att en som bekänner sig till en annan ”tro” på hur jorden kom till än den vetenskapligt belagda, nu är framröstad till en talmanspost. Så kan det gå när allt blir relativt.

Ser: Att karaoke lanseras som ett nytt och trendigt fenomen. Snart dags för fyllda jättebaguetter att göra comeback. Kyckling och curryröra eller salami och brie.

Läs fler krönikor av Nanna Gillberg:

LÄS MER:Det är ingen lögn om det lockar väljare

LÄS MER:Nu är den här – årets farligaste tid

LÄS MER:Obs! Detta mejl går inte att svara på

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS