Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt

Nu är det hög tid för släktforskning

Anton Hellström börjar släktforska och söker sig till den belgiska hamnstaden Oostende.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Om du inte vet vad du ska göra av den sista tiden med restriktioner så har jag ett tips: släktforska. Du kan göra det på valfritt sätt. Mitt eget släktforskande började med att jag läste alldeles för många böcker. Jag hade till slut svårt att skilja mellan rätt och fel, men fick i alla fall reda på att vallonerna började utvandra till Sverige på 1600-talet. Min släkts historia tar sin början något senare.

1890 satte familjen Hellström sina fötter i Sverige för första gången. Sten och Rina Hellström. Rina var gravid och Stens arbete som dagdrivare i den lilla hamnstaden Oostende var inte tillräckligt. ”Livet består av två saker – rätt och fel” sa Sten när de steg iland i Sverige. Sten var känd för att vara hård. Rina tittade på honom med en pillemarisk blick och förstod att hon hade träffat rätt man. Kanske inte rätt man för henne, men det var ”den” Sten Hellström som hennes moster talat så gott om. Det fanns tre stycken Sten Hellström i Oostende, men mannen bredvid henne var den rätte. Alltså den rätte utifrån hennes mosters beskrivning.

ANNONS

LÄS MER:Jag vaknar från drömmen om violintillverkaren

”Vart ska ni någonstans?” frågade en busschaufför, samtidigt som han lutade sig besvärat mot motorhuven. Rina tänkte för sig själv att chauffören såg en aning framtung ut, men sa inget. I stället kastade hon in deras koffert i bagageutrymmet och sa ”mot Göteborg”. Chauffören nickade och sa ”förvara inga känsliga föremål i skuffen bara, jag har en tendens att köra okoncentrerat”. Rina gick igenom koffertens innehåll: en kinesisk Mingvas, två papyrusrullar och en rökt älgkorv. Sten smet emellan och plockade snabbt ut den rökta korven och placerade sig sedan längst bak i bussen. Rina gick fram till chauffören för att fråga om han hade tänkt stanna någonstans på vägen. Chauffören svarade att han snart gör ett stopp, då det tryckte på i hans blåsa något outhärdligt. Han hade druckit mycket av en dryck som snabbt gick igenom kroppen. På vägen tillbaka till sin plats på bussen kände Rina en stegrande doft av rökt älgkorv. Solen gassade. Sten satt och sov som en stock. Hon suckade för sig själv och plockade fram boken ”Utgrävarna”. Den handlade om två utgrävare som grävde efter saker. De grävde och grävde, men hittade aldrig någonting. Men boken var spännande, snart måste de väl gräva fram något av betydelse? Sten brukade säga att om man ska envisas med att läsa böcker, så kan man väl nöja sig med att läsa första och sista kapitlet? Sten var en riktig charmör tänkte Rina, lutade sig tillbaka och bläddrade fram till slutet av boken.

ANNONS

Hundra år senare föddes jag. Med samma brinnande engagemang för entreprenörskap och fysik. Var har du fått dina intressen ifrån? Gräv, ut och leta!

LÄS MER:Jag tycker inte att du är dig själv längre

Gör: Tänker på bostadsmarknaden och de vidriga marknadshyrorna.

Ser på: ”The Holy Mountain” av Alejandro Jodorowsky. Först försökte jag analysera varje scen, varje bild, men gav snabbt upp och försökte sedan bara njuta och följa med.

Läser: Ufo-rapporter på UFO-Sveriges hemsida.

LÄS MER:Inför ett betygssystem för alla delar av livet

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS