Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt

Inför ett betygssystem för alla delar av livet

Anton Hellström funderar på vad som går att mäta i livet – och hur betygen hade sett ut om barnen hade en betygsskala med sig redan med modersmjölken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi lever i en tid där allt är mätbart. Möten föregås av mätning. Vi försäkrar oss från alla oväntade utfall. Detta är lätt att glömma bort, vi flyter med, man vänjer sig. Man måste vänja sig. Barnen slipper inte undan. Nyligen klubbade riksdagen igenom att skolor ska få möjlighet att sätta betyg på elever från och med årskurs 4. Vem tar hand om stressen som kan uppstå? Rektorn.

Om jag hade varit rektor hade jag velat att betygsättningen skulle börja tidigare än så. Hade jag varit politiker skulle jag föreslå ett betygssystem som kan appliceras redan innan barnen börjar skolan. Ett digitalt system som sträcker sig från det att man föds fram till den slutgiltiga döden. Anhöriga skulle till och med kunna få ett dokument med samlade betyg efter ens död. Där datorer har sammanställt all information, röstat och betygsatt. D i stresshantering, C i beslutsfattande, A i sensualitet, B i vänskap, C i medlidande, B i begravning, A i möten med nya bekanta, tillfälliga möten och avslutningsvis ett C i äktenskapsfördjupning.

ANNONS

LÄS MER:Det är krögarna det är synd om – inte mig

Om barnen redan innan de börjar skolan har med sig en betygsskala, gör det väl ingenting om man använder sig av betyg från årskurs 1? Då kan de omöjligt bli stressade över betygsättningen i skolan. Ett inpräntat, digitalt system över vem som är bra i vad. Det ska komma redan med modersmjölken. Och den mjölken ska vara av högsta kvalitet. Föräldrarna ska vara väl införstådda med systemet. Från det att de föddes har de genomgått precis samma procedur. Steg ett, betyg på födseln. Användes sugklocka? Då blir det ett B. Tog själva krystandet mindre än fem timmar? Då blir det ett A. Hur var din graviditet? B? C? A? Vad föregick själva graviditeten? Rent anatomiskt vet vi ju vad som föregick. Men var det skönt? Lite för varmt? Höll det på aningen för länge? Vad skulle du ge för betyg på den anatomiska delen av skapandeberättelsen? Du kanske har ett A i sensualitet men det betyder inte att tidpunkten för befruktningen var av hög kvalitet. Jag vill ha en framtid där spermiens möte med ägget betygsätts. En framtid med samlade omdömen och rapporter. Det finns redan hemsidor där vissa anatomiska möten är betygsatta. Gå in där. Jag har varit där inne. Det är lätt att hitta rätt med hjälp av algoritmerna. Rektorsstolen är skön, men den kan bli skönare.

ANNONS

Man mäter sig. Man måste mäta sig. Sen mötas. Mät dig med dina medmänniskor. Mät det som användes vid det anatomiska mötet. Jämför era resultat. Det kommer höja dina betyg, ge dig sinnesro och en säker framtid.

LÄS MER:Besök på badhuset borde finnas som grundlag

Gör: Väntar med spänning på Blåvitt och den allsvenska säsongen. Gnaget, Malmö FF, kan ni höra våran sång?

Läser: ”Vårt enda liv: sekulär tro och andlig frihet” av Martin Hägglund.

Ser på: Säsong två av ”Exit” på SVT Play.

Anton Hellström är konstnär och skådespelare. Aktuell med podden ”Stefan och Thomas” och spelar in långfilmen ”Vernissage hos Gud”.

LÄS MER:Ingen titel kan rädda ett låtsasjobb

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS