Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt

Anton Hellström: Ett parti schack gör sig påmint

Anton Hellström håller plötsligt ett parti schack i sin hand under en auktion i Brastad – och fantasin sätter fart. Vilka var de båda schackspelande brevskrivarna?

ANNONS

Två vänner. Den ene i Kumla, den andre i Ellös. En gemensam nämnare; det ultimata partiet. Ett gemensamt intresse. Ett utforskande. En överenskommelse om synen på tålamod, tillit och finurlighet. En överenskommelse om regler, tidsåtgång, utförande. Inget fuskande. Inga förhastade beslut. Tålamod.

Två vänner, Sixten och Gunnar, utkämpade 1960 ett parti schack genom korrespondens. Kanske befann de sig mitt i livet, jag vet inte. Men Sixten skrev sitt drag på ett brev och postade till ”Herr Gunnar Burh”. Sedan var det upp till Gunnar att posta sitt motdrag till Sixten. Och så där höll de på i veckor. Antar jag. I och för sig gick det väl aningen snabbare att skriva brev på den tiden, men jag förstod att han tog några dagar på sig att klura ut sitt drag. För Sixten skrev ner ankomst och avgångstid. Sen hur lång tid Gunnar behövde för att svara, det vet jag inte, men jag antar att han inte var särskilt impulsiv, med tanke på att han under en hel vecka väntade på Sixtens svar.

ANNONS

LÄS MER:Jag tycker inte att du är dig själv längre

Jag kom över deras korrespondens på en auktion på Folkets hus i Brastad. På ett bord, bland ljusstakar och serviser låg ett vältummat schack-album med sju kompletta schackspel. Pjäserna var skapta i ett tunt pappmaterial och varje ruta hade en liten ficka där pjäserna kunde placeras. I albumet låg Sixtens 60 år gamla brev. Han ägde en frisörsalong och hade mycket att tänka på. Vintern var tydligen kall och snöig. Huttrandes gick han till brevlådan. Snörvlandes. I brevet skriver han vidare hur han gett upp ett parti mot E. Andersson, då han insett att en förlust var ofrånkomlig. Ett sportsligt utförande. Schack – de sportsligas spel. Sixten – den sportsliga schackspelaren med tålamod och skarpsinnighet. Gunnar, hans vän i Ellös med lika stort tålamod. E. Andersson, den svårslagne mästaren? Ett tålamod som stod emot det mesta. Kanske var han motståndaren alla ville besegra. Motståndaren med drag ingen tidigare sett. Inte minsta tillstymmelse till stress. Varken i schack eller, om jag får leka med tanken, i privatliv och arbete. Alltid rak i ryggen och med ett lugn som skulle kunna få vilken snörvlande näsa som helst att bedarra. Sixten och Gunnars ärkerival.

Efter att jag varsamt bläddrat igenom boken såg jag lappen där utropsnumret stod skrivet. Det skulle ta tid. 200 kronor var jag villig att ge. Jag satt kvar en stund men blev snabbt rastlös och gick därifrån. Brevkorrespondens i all ära, men det finns viktigare saker att göra. Frisörsalongen måste gå runt. Gunnar kan vänta. Det vet vi.

ANNONS

Avgick 18.09.2021

Ankomst 25.09.2021

LÄS MER:Jag vaknar från drömmen om violintillverkaren

LÄS MER:Nu är det hög tid för släktforskning

Gör: Bygger med drivved, patinerar, målar och repeterar inför vår nya föreställning ”Stormen” på Göteborgs Stadsteater.

Lyssnar på: Niklas Pihl och Abbe – ”Halmstad för alltid”.

Ser på: ”I think you should leave” på Netflix. Tim Robinson lyckas med konststycket att spela otroligt överdrivet utan att det blir överdrivet.

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS