Ölvärlden är en djungel och det finns mängder av olika stilar. Robert Lagerström har listat några av de vanligaste.
Ölvärlden är en djungel och det finns mängder av olika stilar. Robert Lagerström har listat några av de vanligaste. Bild: Mostphotos

Tolv olika sorters öl – hur många känner du till?

Vad innebär bitter, apa och pastry? Vad är det för skillnad på porter och stout? Ölvärlden är en djungel och det finns mängder av olika stilar. Här är några av de vanligaste.

ANNONS
|

Amerikansk Pale Ale (Apa) – En kusin till ipan, med citrus och markerad beska. Håller ofta 4–5 procent alkohol.

Berlinerweisse – Ett syrligt veteöl som numera bryggs över hela världen. Innehåller ofta frukt och bär men ger sällan några komplexa smaker.

Bitter – Storbritanniens vanligaste ölsort är måttligt besk samt maltig med en örtig humlekaraktär. Är tämligen alkoholsvag.

Dubbel-ipa (Dipa) – Ipans storasyskon är fylligare och smakar ännu mer humle. Bör hålla minst 8 procent alkohol. En trippel-ipa innebär mer av allt.

LÄS MER:Julöl som du behöver köpa redan nu

India Pale Ale (Ipa) – Det brittiska originalet är maltigt med toner av knäck och marmelad. Den vanligare amerikanska versionen smakar citrus, tallbarr eller tropisk frukt.

ANNONS

Lager – Världens mest populära stil är lättdrucken, men ofta intetsägande. Dock finns det flera olika sorter och många utsökta lageröl, som inte sällan är ofiltrerade.

LÄS MER:Här är årets bästa julöl – hittills

Modern lager – Ett ganska nytt påfund som har vunnit mark via ipans utbredning. Det smakar mer humle än traditionell lager.

Pastry stout – En flytande dessert. Är ofta alkoholstark och överdrivet söt med stora smaker av choklad.

Porter – En mörk brittisk stil med rostad malt. Ska vara fyllig, söt och chokladig, men är numera ofta förvillande lik en stout.

Saison – Ett belgiskt öl som får sin säregna karaktär av en särskild jäst. Det smakar citrus och hö med peppriga inslag.

Stout – En mörk brittisk stil som traditionellt ska vara torr med rostad karaktär. En imperial stout är starkare och kraftigare.

Weissbier – Ett veteöl som serveras i höga, smala glas. Genom jäsningen smakar brygden skumbanan och kryddnejlika.

LÄS MER:Flera godbitar i årets sista ölsläpp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS