Recept: Dags att sätta GP:s klassiska Dunderglögg

Med sex veckor kvar till första advent är det dags för årets viktigaste hösttradition. Det är nu hög tid att tillreda GP:s och Två Dagars Dunderglögg, som funnits med i över två decennier.

ANNONS
|

Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar har sedan 1998 publicerat receptet på sin numera klassiska Dunderglögg. För att hinna få den klar till juletid är det nu dags att sätta glöggen på jäsning.

Följ receptet efter bästa förmåga och hitta svaren på några återkommande frågor om ingredienser, jäsning med mera, så hoppas vi att allt går vägen. Mejla oss gärna på tvadagar@gp.se och berätta om dina bästa knep eller hur resultatet blev.

LÄS MER:Ölexperten testar de starkaste starkölen på Systembolaget

En sats Dunderglögg ger en behaglig föraning om julen med sina goda juldofter.
En sats Dunderglögg ger en behaglig föraning om julen med sina goda juldofter. Bild: Elisabeth Alvenby

Två Dagars Dunderglögg

(några flaskor)

5 liter svagdricka

5 skivade råa potatisar

1 paket bakjäst, 50 g

1 påse nejlikor

1 påse kardemummakärnor

1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)

1 kanelstång

ANNONS

500 g russin

2,5 kilo socker

Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.

LÄS MER:Veckans vintips: Roliga viner i oktobers småpartier

Bra att veta

Kryddning: Doseringen av kryddor är som den uppmärksamme noterar inte helt exakt. Krydda efter eget huvud – den som älskar kanel lägger i en extra stång.

Alkoholhalt: Glöggens alkoholhalt brukar landa på mellan 10 och 15 procent.

Lagring: Glöggen går att lagra i både ett och två år efter att den tappats på flaskor, och den bör bara bli godare i smaken. Till slut oxiderar den, och det lär du märka.

Jäst: Två Dagar-redaktionen har i alla år använt vanlig matbrödsjäst, vilket tycks fungera utmärkt. Testa på egen risk med sötbrödsjäst eller annan sort. För säkerhets skull bör du lösa upp jästen i lite svagdricka vid sidan om först.

Svagdricka: Svagdricka börjar i bästa fall dyka upp på butikshyllorna vid den här tiden på året, men ibland dröjer det ända till november. Tjata på din handlare och kom ihåg att svagdrickan ibland kallas ”Juldricka”.

Se när GP:s Kristian Wedel och Filip Lyrheden provsmakar Dunderglöggen (arkiv från 2018):

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS