Nya resetrenden set-jetting tar oss till fiktiva världar

Låtsasvärldar eller verklighet – ibland är det svårt att säga. Populärkulturen har gett upphov till en ny resetrend, då folk vallfärdar till platserna där fiktionen utspelar sig. Petra Dokken nystar i semesterlivets skiftande verkligheter.

ANNONS
|

Populärkulturens påverkan på turistens karta stavas ”set-jetting”, ett fenomen omskrivet i internationell press för sin påtagliga popularitet under 2023. Tv-serier lockar oss långväga, till platser där inspelningarna har ägt rum. Resemagasinen listar exakta adresser och vi vallfärdar dit. Jag undrar stillsamt vad det är vi tror ska hända när vi står där i Taormina på Sicilien och känner igen hotellmiljön där ”White Lotus” spelades in? Eller hyr huset vid floden Wye i Herefordshire där Otis och hans mamma Jean bor i ”Sex Education”? Bostaden har förresten precis lagts ut till försäljning enligt färsk nyhetsrapportering. ”Emily in Paris” skapade hätsk debatt om vilket Paris som egentligen skildrades i komediserien, amerikanens romantiserade bild av staden enligt filmteamet själva. Nu finns en uppsjö av guider för att bokstavligen iklä sig Emilys skor.

ANNONS

Apropå skor var det närmaste jag själv kommit set-jetting en dag på Manhattan för länge sedan. ”Sex and the City” hade börjat rulla på HBO och av en slump råkade min skådespelande kompis och jag hamna mitt i inspelning. Den oblyga kompisen, som dessutom älskade Sarah Jessica Parker (och Carrie), tog chansen och travade rakt in framför kamerorna och presenterade sig, till allas förtjusning (utom säkerhetsvakternas). Fenomenet set-jetting är inte nytt, men det finns teorier om att detta är ännu ett av pandemins efterföljande symptom. Hur sträcktittandet i isolering väckte längtan till dessa fiktiva världar i verkligheten, och skapade en turism driven av införlivad underhållningsfiktion.

Ta en kopp te på Bewley's Café på Grafton Street i Dublin, där författare och intellektuella har samlats sedan generationer tillbaka.

Den skönlitterära eskapismen, att läsa sig bort, fungerar alltid. Skulle man dessutom fysiskt vilja resa till de platser som man mött på romanernas sidor, står nog Irland högst på min lista just nu. Ta en kopp te på Bewley's Café på Grafton Street i Dublin, där författare och intellektuella har samlats sedan generationer tillbaka. Sedan kliva in på Dublin Writers Museum för att försöka förstå varför Irland närt sådana berömda pennor som James Joyce, W.B. Yeats, och Samuel Beckett. Sedan hoppas att Sally Rooney snart kommer ut med en ny roman, fylld av hennes komplicerade karaktärer i grådaskig universitetsmiljö.

ANNONS

Claire Keegans novellsamling ”Walk the blue fields” kom ut för femton år sedan och finns nu även på svenska, ”Genom blå hagar”. ”Inte en människa såg hon, inte ett upplyst fönster, bara ett fåtal sovande svartbenta får och senare en räv som stod stilla och skräckslagen i strålkastarljuset. Efter en brant stigning vidgade sig vägen och blev bred och tom.” Precis så tror jag att Irland ser ut, med smärtsamt tomma vidder. När jag tänker efter vill jag nog inte veta om min egen bild stämmer med hur det skulle kännas om jag verkligen åkte dit. Så jag stannar hemma och fortsätter att läsa Keegans noveller och drömma om det irländska landskapet.

Är semesterlivet mer som en påhittad kuliss och vardagen verkligheten?

I en statistisk undersökning om svenskarnas resvanor nästa år läser jag uttrycket ”semester-jag”. Detta jag är en människas bättre version av sig själv enligt vag etymologi. Ett säljknep, ett försök att elda på flykten från vardagen eller den eviga drömmen om att allt är bättre där borta? Eftersom ”Historien om Sverige” på SVT fascinerar en stor tittarpublik varje vecka är det lätt att vilja jämföra med svunna tider, tydligen har vi inte förändrats särskilt mycket under alla tusentals år. Vi gav oss i väg hemifrån då, av många olika anledningar, och vi fortsätter att göra det nu – bland annat för att bli våra härligare ”semester-jag”. Är semesterlivet mer som en påhittad kuliss och vardagen verkligheten? Det finns författare som svär på att all fiktion är verklighet. Så hur viktigt är det vad som kallas för verklighet eller inte när allt kommer omkring?

ANNONS

LÄS MER:Lägenhetshotell är en växande trend

LÄS MER:Världen avspeglar sig i det nordiska köket

LÄS MER:Menorca är en upplyftande utopi

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS