GP guidar till fem aktiviteter inför internationella kvinnodagen.
GP guidar till fem aktiviteter inför internationella kvinnodagen. Bild: Arthur Mola/Invision/AP

Fem sätt att fira internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år firas den internationella kvinnodagen för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över. I år infaller det på söndag. Här är några av aktiviteterna du kan ägna dig åt under helgen i Göteborg – från föreläsning till fest.

ANNONS
|

LÄS MER:"Jag kunde inte låta bli att bli intresserad av en fråga som var så laddad!"

Internationella kvinnodagen
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Feminism IRL och digitala hemmafruar

grade crossed

Fredag 6/3, kl 16–17.30, HDK Valand

På fredag arrangerar Göteborgs Universitet ett panelsamtal som väver samman frågor om feminism med den digitala utvecklingen i dag. Frågor som hur det digitala agerandet påverkar kvinnobilden och om influencers sprider hemmafruideal diskuteras den här eftermiddagen av tre forskare och en moderator. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Internationella kvinnodagen

Feministiskt broderi och workshop

grade crossed

Lördag 7/3, kl 13–16, Blå Stället

Upptäck vilken plats broderi har tagit i den feministiska historien under den här workshopen. Inga förkunskaper i broderi krävs för att delta och du kan antingen ta med dig eget material eller få det på plats. Under workshopen kan du samtala om rollen som kvinnors skapande haft genom historien och betydelsen i framtiden. (Foto: Mostphotos)

Internationella kvinnodagen
Bild: Arthur Mola

Filmer med feministisk agenda

grade crossed

Söndag 8/3, kl 16–22.30, Hagabion

Filmens värld är full av feministiska alster, och Hagabion visar dagen till ära tre speciellt utvalda filmer på temat. En av Oscars­nominerade saudiarabiska Haifaa Al-Mansour (bilden), en fransk dokumentär om film som ett medel för förändring samt en dokumentär där 2000 kvinnor berättar sina historier. (Foto: Arthur Mola/Invision/AP)

Internationella kvinnodagen
Bild: Anonymous

Invigning: Kvinnorna i Ravensbrück

grade crossed

Söndag 8/3, kl 13–16, Kulturhuset Kåken

Under andra världskriget var Ravensbrück det enda koncentrationslägret dit bara kvinnor skickades. I den här utställningen undersöks hur deras upplevelser skiljde sig från männens och hur hård tillvaron var. Utställningen är producerad av Kulturkontoret i Borås och visas fram till den 31 mars. (Foto: AP)

Internationella kvinnodagen

Musik och avslutande fest

grade crossed

Söndag 8/3, kl 18–23, Fyrens ölkafé

Avsluta kvinnodagen på Stigbergstorget, närmare bestämt på Fyrens ölkafé. Under kvällen gästas de av Slynkören och Klubb 8 som står för musiken och Anna Wikars som bjuder på läsning ur ett radikalfeministiskt manifest. Som vanligt serveras det även öl under det ikoniska taket till Bengans. (Foto: Mia Redemo)

LÄS MER:Girl power – punkdrömmen som blev mainstream

LÄS MER:Här är landet där 10 kvinnor mördas – varje dag

ANNONS