Djungelfeber på sju kvadrat

Hemma hos familjen Wallin i Örgryte råder inga tvivel om att lek och glädje står i centrum. Efter sexåriga Edits önskemål om ett djungelrum har familjen skapat en oas med såväl tropisk regnskog som svingande lianer och mysig trädkoja.

ANNONS

Här bor: Madeleine och Erik Wallin tillsammans med Ella, 9 år och Edit, 6 år.

Bostad: En etagelägenhet från 40-talet på 110 kvm fördelat på 4 rok i Örgryte.

Gör: Madeleine är sales manager för danska Ferm Living.

Gemensamt lekrum

Allt började med att systrarna Edit och Ella ville ha var sitt rum i stället för det gemensamma lekrum de länge hade delat på. Edit hade från början en tydlig vision om hur hennes rum skulle se ut.

”Edit har själv gjort moodboards, brainstormat och letat bilder på Pinterest. Rummet är en plats för egna saker, men barnen är generösa mot varandra och funktionen gemensamt lekrum lever fortfarande kvar”, berättar mamma Madeleine.

Edit tar en sväng i djungelgungan, högt över kojan och trädtopparna.
Edit tar en sväng i djungelgungan, högt över kojan och trädtopparna. Bild: Alice Johansson

Utsikt över djungeln

I ena hörnet av rummet sitter en trädkoja, med utsikt över trädtopparna åt ena hållet och djungeln åt andra. I kojan finns möjlighet att dra sig undan och mysa med gosedjuren eller sjunka ner i en bok.

ANNONS

”Trädkojan har vi ritat och byggt själva. Måttet på kojan blev en kompromiss av att få så mycket koja som möjligt utan att ta upp för mycket yta av rummet eller skymma ljuset från fönstret. För att balansera proportionerna i rummet valde vi en kvadratisk koja.”

Målad griffeltavla med djungelkonst.
Målad griffeltavla med djungelkonst. Bild: Alice Johansson

Rita på väggen

En griffeltavla målad direkt på väggen inbjuder inte bara till spontana konstverk utan fungerar även som kuliss till barnens rollekar.

”Griffeltavlan har vi målat med griffelfärg från färgfackhandeln. Först mätte vi ut ytan och markerade upp med tejp, för att få en skarp kant målade vi längs maskeringstejpen med väggfärgen en gång för att hindra griffelfärgen från att rinna ut under tejpens kant.”

Superhjältekläder samsas med mammas gamla partyskor i utklädningslådan.
Superhjältekläder samsas med mammas gamla partyskor i utklädningslådan. Bild: Alice Johansson

Utklädningslådan

Rollekar är populärt hos systrarna Wallin och när kompisar kommer på besök går de direkt till utklädningslådan, där enbart fantasin sätter gränserna.

”Här finns allt från peruker, hattar, sjalar och glasögon till hela dräkter med superhjältar, doktorer, sjörövare och prinsessor. Det är också poppis med mina gamla avlagda klackskor, smycken och handväskor.”

Även på sju kvadratmeter ska det finnas plats för rörelse. Romerska ringar är perfekt.
Även på sju kvadratmeter ska det finnas plats för rörelse. Romerska ringar är perfekt. Bild: Alice Johansson

Romerska ringar

Vad är ett djungelrum utan lianer? Här i form av romerska ringar, som är placerade över en madrass på golvet. Edit älskar att svinga sig i ringarna och utövar den ena cirkuskonsten efter den andra. Att uppmuntra till rörelse är ett av Madeleines bästa tips i ett barnrum.

ANNONS
En stormönstrad djungeltapet sätter stämningen i rummet.
En stormönstrad djungeltapet sätter stämningen i rummet. Bild: Alice Johansson

Djungeltapet

Den stormönstrade djungeltapeten kommer från Mr Perswall och beställs på kvadratmeter.

”Jag har sett den i många år och alltid gillat känslan i den. När Edit uttryckte sitt önskemål om djungeltema i rummet fick vi äntligen en anledning till att använda den.”

Madeleine Wallin.
Madeleine Wallin. Bild: Alice Johansson

Madeleines bästa tips för ett lekfullt och kreativt barnrum:

1. Utgå från barnen och deras lekar och låt dem vara med och bestämma.

2. Tänk på att barnen är kortare än vi så sätt upp tavlor, krokar och hyllor på deras nivå.

3. Ha material för skapande lättillgängligt så barnen kan sätta i gång när de får lust.

4. Tillsätt något som lockar till rörelse. Vi valde ringar i taket och det har verkligen funkat bra. Andra saker som lockar till rörelse kan till exempel vara en gympamatta, ribbstol eller klättervägg.

5. Få till en plats för lugn och ro, en myshörna med massor av kuddar där bokläsning och vila får ta plats.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS