Michael ”Mike” Helander och Michaela ”Micki” Holmdahl är grundare till Recreate Design som hjälper företag och myndigheter att göra nytt genom att återbruka gammalt.
Michael ”Mike” Helander och Michaela ”Micki” Holmdahl är grundare till Recreate Design som hjälper företag och myndigheter att göra nytt genom att återbruka gammalt. Bild: Recreate

Designhackarna som förnyar utan att köpa nytt

Behöver vi verkligen köpa ny inredning hela tiden? Mike och Micki på Recreate Design Company tycker inte det. I stället hjälper de företag och myndigheter att göra nytt genom att återbruka gammalt.

ANNONS
|

Behöver vi verkligen köpa nya inredningar hela tiden? Mike och Micki på Recreate Design Company tycker inte det. I stället hjälper de företag och myndigheter att göra nytt genom att återbruka gammalt.

Recreate Design Company arbetar med återbruksinredningar. I stället för att byta ut en inredning på exempelvis ett kontor tar de fram inredningskoncept som i största möjliga mån består av kundens egna möbler, som de gör om. Hur kan man göra det bästa av befintlig lokal och inredning? Hur kan en städskrubb bli ett mysigt mötesrum?

– Det går att skapa fantastiska funktionella miljöer med det som redan finns, menar Michael ”Mike” Helander, som är en av grundarna till företaget. Ändå köper vissa offentliga verksamheter in möbler för massa pengar varje år. Är det verkligen nödvändigt? Vi vill berätta företagets egna historier med deras eget material.

ANNONS

LÄS MER:Så kan återbrukade tyger lyfta inredningen

Designbyråns egen fasta plats ligger på Ringön och är en kombination av kontor, lager och verkstad, en kreativ dröm för gör-det-självare, nostalgiker, samlare och hantverkare. I taket lyser en lampa gjord av kasserade färgsprayburkar, på väggen en spegel med en ram av nötta skateboards – och bowlingkäglorna i ett hörn ska tydligen bli bordsben. Överallt finns saker att upptäcka, tusentals prylar som ska bli något annat än vad de var ämnade för en gång i tiden. Helt klart ser Mike och Micki något annat än gemene man när de tittar på en stol, en galge eller några meter rostig taggtråd.

Återbruk av befintligt material

De startade företaget för fem år sedan. I sitt arbete utgår de från befintligt material och ritar sedan utifrån hur det bäst kan användas. Ett slags fritt tänkande baklängesarbete.

– När man arbetar som vi gör tror vi att det är en fördel att inte vara skolad. Vi har en bakgrund från marknadsföring och affärsutveckling och varken tänker eller arbetar som traditionella designers, förklarar Michaela ”Micki” Holmdahl.

Det räcker att bara att titta på vårt köp-och-släng-samhälle, så blir jag peppad.

– Det ska villigt erkännas att vår arbetsmodell är väldigt tidskrävande och fysisk, fortsätter Mike. Vi analyserar först vad som finns och utvecklar ett koncept. Sedan kollar vi vad som kan behållas och återanvändas i befintligt skick. Därefter tittar vi på hur vi kan göra om befintliga möbler. De möbler som inte får plats säljer vi på andrahandsmarknaden och lyfter in pengarna i projektet, en del skänker vi till ideella organisationer och en liten del går till återvinning. I slutrapporten sammanfattar vi allt det här för att visa konkreta bevis på hållbarhet.

ANNONS

LÄS MER:Pinnstolen som blev till en pall

Studentpentryt fick en total ansiktslyftning

De har inga problem med motivationen.

– Det räcker att bara att titta på vårt köp-och-släng-samhälle, så blir jag peppad, säger Mike. Vi tycker om att utmana industrin. De tänker inte utanför boxen.

Just nu har Mike och Micki ett förslag ute hos en kund där ett 170 år gammalt kyrkgolv som räddades i Mölndal ska återskapas till ett unikt konferensbord för en lokal verksamhet bara några kilometer bort. Ett annat exempel är från Annedalsseminariet vid Göteborgs universitet, där ett studentpentry fick en total ansiktslyftning med befintliga möbler, tyger som utgått ur ett sortiment, second hand-föremål som blev till lampor samt ommålning av väggar och köksluckor.

– Det bästa man kan göra för miljön är att använda och vårda sina saker längre. Går saker sönder – laga dem eller låna av andra. Vill man ha en förnyelse behöver man inte köpa nytt. Man kan kanske byta med någon, köpa second hand, eller göra om saker till något annat. Många bäckar små leder till en systemändring.

LÄS MER:Jakten på matsvinnet i Göteborg

Recreate

Michael ”Mike” Helander: Har en karriär inom internationell marknadsföring och ekonomisk utveckling i USA, vid sekelskiftet flyttade hon till Sverige och lade till företagsutveckling, strategic partner negotiations och social media till sin cv innan det var dags att börja arbeta med återbruk.

Michaela ”Micki” Holmdahl: Har flyttat runt i världen, tog en magisterexamen i International Business Management och har arbetat i tjugo år med internationell företagsledning och företagsutveckling innan hon startade Recreate Design Company.

De fann varandra genom barnen som gick på samma skola, och började diskutera om det fanns en möjlighet att arbeta lokalt med återbruk.

ANNONS