Robin Olsson driver sitt kafé Llama Lloyd i Kvillebäcken, som nu firar fem år.
Robin Olsson driver sitt kafé Llama Lloyd i Kvillebäcken, som nu firar fem år. Bild: David Hede

Cykelkaféet Llama Lloyd firar fem år och öppnar co-working space

Hisingens mesta cykelkafé, Llama Lloyd, firar fem år. Grundaren och cykelentusiasten Robin Olsson vill nu slå ännu ett slag för delningsekonomi och öppnar ett co-working space i lokalerna mittemot – där lunch och lånecyklar självklart ingår i hyran.

ANNONS
|

För fem år sedan öppnade Robin Olsson sitt kafé Llama Lloyd i Kvillebäcken, vilket snabbt fick rykte om sig att vara ett cykelkafé på grund av hans stora cykelintresse. Bland annat får alla cykelburna besökare rabatt och Robin arrangerar regelbundet cykelrelaterade aktiviteter.

– Det var inte planerat så från början, men fikets tanke har ju blivit att verka för en cykelkultur som visar på hur trevligt det är att leva utan bil. Jag gör cykelrelaterade aktiviteter, som ett slörull varje månad vilket är inspirerat av en amerikansk förlaga i Detroit som jag applicerade på Göteborg. Det är en social cykeltur en gång i månaden där vi upptäcker nya ställen tillsammans, säger Robin Olsson.

ANNONS

LÄS MER:Mindre plats för bilar i en växande stad

På Llama Llloyd får alla cykelburna besökare tio procents rabatt på mat och dryck. Det är ett av Robin Olssons sätt att uppmuntra till cykling.
På Llama Llloyd får alla cykelburna besökare tio procents rabatt på mat och dryck. Det är ett av Robin Olssons sätt att uppmuntra till cykling. Bild: David Hede

LÄS MER:Snart kommer Göteborgs första träcykel

Öppnar nytt co-working space

En tanke som har funnits med nästan från första början är dock att starta upp ett co-working space, vilket nu håller på att bli verklighet. Idéen föddes under ett studiebesök som Robin gjorde i samband med Smarta kartan, som han skapat för föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, som han även är ordförande för. Smarta kartan är en tjänst som visar alla verksamheter i städer där du kan dela, låna och byta saker för att främja ett delningssamhälle, vilket även är grundtanken för det nya co-working spacet.

– Kaféet har alltid handlat om att få folk att cykla och dela mer, och co-working innebär ju att man delar lokal och jobbar tillsammans. Eftersom jag jobbar här själv varje dag insåg jag att det vore trevligt om fler kunde dela ytan. Lokalen ligger på andra sidan gatan, så tanken är att kaféet ska bli en naturlig plats för en kaffepaus och så skapas nya möten hela tiden.

LÄS MER:Hållbara kartan växer – ska få göteborgare att hjälpas åt

Robin Olsson på öppningsdagen av Llama Lloyd 2015. Kaféet öppnar den 29 februari igen efter sitt vinteruppehåll.
Robin Olsson på öppningsdagen av Llama Lloyd 2015. Kaféet öppnar den 29 februari igen efter sitt vinteruppehåll. Bild: David Hede

Just nu håller Robin på med crowdfunding, han låter folk förköpa fika för att öka likviditeten innan han öppnar sitt co-working space. Han har även börjat ta emot ansökningar från de som är intresserade av någon av de fasta eller mobila platserna, där lunch alltid ingår i hyran. Det finns så klart även två lånecyklar till hands, och en tandemcykel. Kaféet öppnar den 29 februari igen efter sitt vinteruppehåll. Hur femårsjubileet ska firas är inte hugget i sten, men cyklar och soppa kan man i alla fall räkna med.

ANNONS

LÄS MER:Stadens mål att vi ska samäga mera

ANNONS