Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina Rönsberg har tagit över Café Godhems gamla lokaler och renoverar just nu för fullt. Bild: Isak Berglund Mattsson-Mårn
Lina Rönsberg har tagit över Café Godhems gamla lokaler och renoverar just nu för fullt. Bild: Isak Berglund Mattsson-Mårn

Veckans spaningar: Ny frukostoas, populär handelsträdgård och loppispremiär

I helgen är det dags för bagageloppis igen, böcker delas ut gratis till unga, en handelsträdgård öppnar på ny adress, Café Godhems gamla lokaler har fått ny ägare och ölveckan är i gång. Två Dagar har spanat på vad som händer framöver.

Trädgård på ny adress

Karl Johansgatan 95

Bild: Växtverket
Bild: Växtverket

Hos Växtverket i den gamla och numera rivna Fixfabriken har man kunnat få kunnig service i en blomstrande miljö. Denna fredag öppnar de sin urbana handelsträdgård på ny adress. Här hittar du krukväxter, växter till trädgård och odling – med fokus på närodlat – krukor och andra tillbehör. Närmsta hållplats är fortfarande Vagnhallen Majorna. För dig som inte orkar kånka hem dina varor finns möjlighet att låna en kärra att frakta hem dem i.

LÄS MER: Vad är långsamma blommor, Emily Bratt?

Ny frukostoas i klassiska lokaler

Silverkällegatan 4

Lina Rönsberg förvandlar Café Godhems gamla lokaler till Kafé Gapet. Bild: Isak Berglund Mattsson-Mårn
Lina Rönsberg förvandlar Café Godhems gamla lokaler till Kafé Gapet. Bild: Isak Berglund Mattsson-Mårn

Det sitter papper i fönstren på Café Godhems gamla lokaler. Arbetarhaket, känt för sina räkmackor, stängde i december 2018. Lina Rönsberg har tagit över och förvandlar det just nu till Kafé Gapet, ett vegetariskt kafé med frukost, kaffe och egen­bakat sött, och så småningom enklare luncher. Mycket fokus läggs på inredningen, alla möbler byggs upp från grunden med hjälp av en vän som är möbelformgivare. Förhoppningen är att kunna öppna i slutet av maj.

LÄS MER: Klassiskt Majorna-konditori har återuppstått

Säsongsstart för bagageloppis

Slottsskogen

Bild från bagageloppisen 2018 Bild: Anna Svanberg
Bild från bagageloppisen 2018 Bild: Anna Svanberg

Japp, då var det dags igen! Sedan 2011 har Slottsskogens parkering fyllts av bilar med öppna bakluckor och varierande innehåll som inte längre får det att ”spritta av glädje” i kroppen hos sina tidigare ägare. I helgen är bagageloppisen tillbaka för säsongen. Gatukök och hoppborg finns på plats i vanlig ordning. Hinner du inte förbi finns möjligheten nästa helg och nästa igen, och många fler helger fram till slutet av oktober.

LÄS MER: ”Jag har samlat sedan jag var liten”

Gratis böcker till unga

Nordstan

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

I samarbete med Vetenskapsfestivalen som pågår fram till söndag tar folkbibliotekens satsning “Värsta boken” plats i Nordstan, med syftet att väcka ungas läslust. På söndag står därför Göteborgs ungdomsbibliotekarier och delar ut tusentals nyinköpta böcker till ungdomar mellan 13 och 25 år, som får varsin bok. Utdelningen sker kl 12 och kl 15. För den som inte har vägarna förbi blir det fler släpp i olika delar av stan under våren och sommaren.

Ölveckan är i gång

Göteborg

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

GBG Beer Week tar över stan i en vecka, för femte året i rad. Arrangörerna försöker få hit ölfantaster från andra länder och orter, bland annat kommer ett ryskt bryggeri, men fokus ligger på Göteborg och ölverksamheterna som finns här. Evenemangen haglar och lättast är att kolla Facebook- sidan för att få en överblick, men det finns allt från ölyoga till bryggeribesök och rundvandringar i Göteborgs ölhistoria.

LÄS MER: Gbg Beer Week – veckan då man inte beställer "en stor stark"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här