Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Nu smyger Systembolaget igång sin nya giv med tillfälliga nyheter. Bild: Lightfield
Nu smyger Systembolaget igång sin nya giv med tillfälliga nyheter. Bild: Lightfield

Tillfälliga öl säljs i fler butiker

Mer öl åt folket! Så blir det när Systembolaget börjar sälja en del av de tillfälliga nyheterna i upp till 250 butiker, i stället för nuvarande högst 50. Detta smygs i gång redan nu.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

30:90 kr, 50 cl, 6,5 %, 11126
Tyskland, Schlenkerla
Kvalitetsbetyg: 8/10
Fyrbetyg: 4
Många rököl smakar skogsbrand. Men inte de från den urgamla bryggeripuben Schlenkerla i Bamberg. Denna rökbock, vars malt är torkad via bokved över öppen eld, ger subtila och komplexa toner av charkuterier, tjära och kaffe. De får sällskap av en brödig maltighet samt välbalanserade smaker av karamell, choklad och en örtig humlebeska. Drick gärna till korv, cheddar eller rimmad lax

A Little Sumpin’ Hazy Ale

35:90 kr, 35,5 cl, 7,2 %, 11109
USA, Lagunitas
Kvalitetsbetyg: 7/10
Fyrbetyg: 4
A Little Sumpin’ Ale heter ett omtyckt öl som Lagunitas har gjort många versioner av. Den här gången slår man in på det alltjämt heta New England-spåret och brygger ölet med havre, omältat vete och två humlesorter. Det ger en mjuk grund för torrhumlad cashmere, citra och mosaic att spela på. Detta ofiltrerade öl har en fyllig kropp och ger förstås smaskiga, juiciga tropiska toner.

Brännskär Brown Ale Höst

28:70 kr, 50 cl, 5,3 %, 11724
Sverige, Nynäshamns
Kvalitetsbetyg: 7/10
Fyrbetyg: 4
Det här är ett av de öl som ingår i Systembolagets nya satsning – sådana som köps in i större mängder och får en bättre spridning. Detta nya sortiment, som diskret smygs i gång nu, ställer i vissa fall krav på en säsongskoppling i ölnamnen. Den gamla hederliga Brännskär Brown Ale har fått tillägget Höst, men är samma brygd – maltig och rund med toner av knäck, nötter och karamell.

Amer- Amer

32 kr, 33 cl, 6 %, 11737
Belgien, De Ranke
Kvalitetsbetyg: 7/10
Fyrbetyg: 4
Tro inte att detta är en vanlig ipa. Men det är just sådant som är så kul med många belgiska hantverksbryggerier; de står stadigt i sin egen öltradition och tolkar diverse stilar utifrån den. Duktiga De Ranke har gjort en kompromisslös ipa som drar åt saison. Den är kärv, besk och maltsöt, ger toner av aprikos, banan, grapefrukt, tallbarr och hö. Samt en gnutta amerikansk humle.

Barrel Aged El Paraiso

87:90 kr, 37,5 cl, 11,5 %, 11116
USA, Wicked Weed
Kvalitetsbetyg: 8/10
Fyrbetyg: 4
Wicked Weed har gjort flera högklassiga imperial stouts. Och här kommer en till! Liksom den vanliga El Paraiso är den fatlagrade versionen bryggd med kaffe och kakao, smaker som backas upp av soja, russin och mörk choklad. Här finns även toner av kanel, ek och whiskey, varav den senare ger en lång, varm eftersmak. Ölet snuddar vid ett högre betyg – men det finns bara 900 flaskor.

Higher Ground Highland Cask

29:90 kr, 33 cl, 6,2 %, 11571
Skottland, Innis & Gunn
Kvalitetsbetyg: 6/10
Fyrbetyg: 3
Jag brukar ogilla ölen från Innis & Gunn och tycker nästan alltid att de är för söta och blaskiga. Men Higher Ground tillhör de allra bästa. Det har lagrats på Highland-whiskyfat och är det andra i serien Longitude & Latitude. Visst är ölet som vanligt rätt tunt men ger trevliga fattoner samt maltiga smaker av karamell och kola. 30 000 flaskor ser till att fansen inte blir utan.

LÄS MER: Öl att välja – och undvika – till oktoberfesten

Robert Lagerström är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

Så här betygsätter vi

Kvalitetsbetyg:

10 = Världsklass, 8–9 = Mycket hög klass, 6–7 = Gott och välgjort, 4–5 = Godkänt, 2–3 = Dåligt, 1 = Odrickbart.

Fyrbetyg:

5 fyrar = Fynd, 4 fyrar = Mer än prisvärt, 3 fyrar = Prisvärt, 2 fyrar = Ej prisvärt, 1 fyr = Lämna tillbaka till Systembolaget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.