Sommarens hetaste badmode 2021 för herr och dam

Känns semesterplanerna osäkra? Än så länge styr inte pandemin våra drömmar. Locka fram modeeskapisten inom dig och gör dig redo för en sommar med stil. Anna Blom gör en djupdykning i utbudet av badplagg och accessoarer som tar dig från stranden till partyt.

ANNONS
|

Längtar du efter att tillbringa lediga dagar vid havet? Sommarens badmode erbjuder en efterlängtad energikick. Modeskaparna har precis som vi tröttnat på nedklätt mode och noppriga mys­byxor – säsongens badkläder signalerar glädje och experimentlusta, med starka färger, härliga mönster och vågade detaljer.

Referenserna från catwalken är extra tydliga i år. Det bekräftas av Maria Tollemark, inköpare på mode­butiken Wakakuu.

– Jeans och byxor med höga midjor tillsammans med croppade toppar är trendigt och vi kan se en tolkning i bikinitrosan som har en högre midja. Även cut-outs och asymmetriska former, som vi ser i klänningar och toppar, är återkommande i årets baddräkter, säger hon.

ANNONS

Andra trender som syns i både klädkollektionerna och badmodet är ribbat material, olika knytdetaljer och djurmönster. Men parallellt med det lekfulla är tidlöshet och bekvämlighet fortfarande ledord.

– Jag tycker alltid att man ska satsa på en klassisk svart baddräkt eller bikini. Om man köper en i ett fint material och tar hand om den kan den vara kvar i din garderob i flera år, säger Maria Tollemark.

Loewe är aktuella med sommarplagg och accessoarer i bohemisk stil med lekfulla mönster och väskor.
Loewe är aktuella med sommarplagg och accessoarer i bohemisk stil med lekfulla mönster och väskor. Bild: Loewe + Paula’s Ibiza

Tre trender att ha koll på 2021

Miljötänk och mikroplaster: Hur vi tar hand om våra badkläder spelar inte bara roll för vår egen del. Alla textilier, såväl naturmaterial som syntetmaterial, släpper ifrån sig mikrometerstora fiberfragment som frigörs exempelvis vid tvätt. Just badkläder är ofta tillverkade av syntetmaterial som släpper ifrån sig mikroplaster vid tvätt, de kan innehålla kemikalier som inte är vattenlösliga. Det viktiga är att välja badkläder som följer EU:s lagstiftning och inte innehåller de allra farligaste ämnena, och att inte handla de där billiga varorna på nätet. Det är även bra att använda en tvättpåse som förhindrar att mikroplaster hamnar i spillvattnet när du tvättar.

Solbrännan är otrendig: Stekt eller solkysst? Att vara riktigt solbränd sommaren 2021 är inget att sträva efter. Det menar Wenche Bohman Hughes, ägare och vd på Cow Parfymeri. ”En djup solbränna, en sådan man får av att verkligen steka sig i solen, känns absolut otrendig. Vi är så medvetna om solens negativa effekter på hudens hälsa och kvalitet, att en riktig solbränna känns ohälsosam”, säger hon. I stället är det en återfuktad och lätt bronsig hy och kropp som gäller, oavsett grundton, berättar Wenche Bohman Hughes. Hon nämner även att det var att efter Coco Chanel fått lite för mycket sol under en kryssning på Medelhavet i slutet av 1920-talet som den solbrända trenden fick ett uppsving.

Surfing är hett i Sverige: Designern Manne Glad har alltid varit en stor surfentusiast. Nu har han öppnat Stockholm Surfboard Club. ”Efter mina år på Acne Studios kände jag att det fanns något mer att bygga kring just surfbrädan, skapandet av den samt surfkulturen generellt. Projektet är väldigt designdrivet och då med extra fokus på surfbrädorna. Det växte organiskt med våtdräkter, surfaccessoarer och sen till slut även lite kläder”, säger Manne Glad.

Det senaste årets vurm för sportmode och funktionskläder syns även tydligt på badkläderna, med extra fokus på surfing. Men ett annat exempel på hur bekvämligheten fått nya uttryck är att designers börjat leka med material som frotté, ofta i matchande set med shorts och tröja – ingen handduk nödvändig.

– Sportigare mode har blivit trendigare överlag. Folk vill klä sig bekvämt samtidigt som de vill klä sig snyggt och moderiktigt, säger Maria Tollemark.

Efter varje bad i klor eller saltvatten, duscha eller skölj av dig i sötvatten innan du solar, annars kan saltet eller kloret bleka badplagget.

I jakten på strandplaggen som passar just dig finns ett större utbud av stilar och storlekar online, men hur hittar man rätt storlek och undviker onödiga returer?

– A och O är att läsa igenom produktbeskrivningen! Se vad plagget har för storleksrekommendationer, för mått och passform. Kolla även på bilderna. Även om du och modellen inte har samma proportioner kan du se hur bikinin är skuren, hur hög den är i midjan och så vidare, tipsar Maria Tollemark.

ANNONS

När du väl hittat dina badkläder är det en god idé att ta lite extra hand om dem, eftersom de kontinuerligt utsätts för uv-ljus, klor och saltvatten.

– Om du tar hand om dina badplagg kan de hålla i flera säsonger, säger Maria Tollemark. Efter varje bad i klor eller saltvatten, duscha eller skölj av dig i sötvatten innan du solar, annars kan saltet eller kloret bleka badplagget. När du låter badplagget torka i solen, vänd det ut och in för att behålla färgen. Försök även att inte utsätta badplagget för kemikalier, till exempel solkräm eller sololja då fett är svårt att få bort från alla material.

Men tillbaka till modeeskapismen. Att sommarens badmode är reserverat för klippor och skyddade innergårdar håller Maria Tollemark inte med om. En baddräkt kan också användas som body under en kavaj. Och strandväskan är trendigare än någonsin. Så hur ska man tänka om man enkelt vill ta sig från solstolen till stan eller vidare på middag (eller fest!) och samtidigt behålla stilen?

– Då hade jag satsat på en enkel svart baddräkt som man kan matcha med en snygg kjol eller jeans tillsammans med ett par klackar eller sandaler! För de lite kyligare sommarkvällarna hade jag tagit med en snygg stickad tröja att ha om axlarna, avslutar Maria Tollemark.

ANNONS

Sommaren 2021 kan börja!

LÄS MER:Funktionskläder och sport präglar modevärlden i vår

Fyra heta badmode­trender 2021 / dam

Den lilla svarta: Längtar du efter något tidlöst? Precis som den lilla svarta klänningen är en odödlig klassiker i garderoben, är den lilla svarta bikinin ett säkert kort som håller säsong efter säsong. I sommar föreslår catwalkens modeskapare en uppdaterad look, gärna retroinspirerad med en högre byxmidja. Smickrande och snyggt så det förslår.

Volanger: Lekfulla volangdetaljer syns på allt från baddräkter till bikinis i sommar. Den lite gulliga detaljen skapar en spännande kontrast i mix med djärva silhuetter och cut-out-detaljer.

Cut-out-detaljer: En av catwalkens trender som sommarens badmode anammat är så kallade cut-out-detaljer, alltså utskurna detaljer i plagget. Framhäv midjan eller axelpartiet och låt nyckelhålsöppningar ta plats, både sensuellt och stilsäkert i fin balans.

Djurmönstrat: Djurmönstrat är egentligen ingen trend, utan har i dag blivit ett klassiskt mönster som vi ser säsong efter säsong. Men ibland blixtrar det till lite extra, som den här sommaren då savannens vackra djur influerar både baddräkter och bikinis i olika vilda tolkningar.

Tre heta badmode­trender 2021 / herr

De välsittande badshortsen: Glöm rymliga badshorts med volym och tygsjok som hindrar dig i vattnet. Du behöver däremot inte ha supertajta minikalsonger för att bli snabb och smidig. Det finns i dag flera märken som förfinat badshortsen, till exempel brittiska Orlebar Brown. Deras badshorts har ofta sidofästen och midjeband så att bäraren kan justera till perfekt passform. Plus, de fungerar precis lika bra i stan som i vattnet och kommer med fem års garanti. Skepp ohoj!

Surfinspirerat: Surfkulturen har länge influerat modet och från att ha stämplats som en sport för långhåriga odågor (tänk rollfiguren The Dude i filmen ”The Big Lebowski”) är surfaren i dag hetast på stranden. Livsstilen signalerar natur, frihet, glädje och en avslappnad attityd. Lägg till en lek med färger och mönster, solkysst hy och badplagg med rätt snitt och du har fångat stilen.

Klassiskt: Ett par klassiska badshorts med skön resårmidja och mjukt foder är både bekvämt och praktiskt. I sommar satsar du på en enfärgad byxa. Den vågade väljer ett retroinspirerat tryck.

Snabbkurs i badklädernas historia

1700-talet: Man badade i långa badlinnen av linne eller bomull, ibland med hällor för fötterna så de inte skulle glida upp.

1800-talet: Särskilda baddräkter, badtofflor och badmössor blev populärt. En vanlig baddräkts­modell var tvådelad och bestod av benkläder och blus eller tunika av varierande längd, med markerad midja, hög hals och ärmar. För anständighetens skull kunde även långa yllestrumpor bäras. Vanligt material för havsbad var ylletyg.

1900-talet: Vid sekelskiftet blev strandbadandet populärt även i bredare folklager. Bomullsflanell var ett vanligt material och många meter dekorband gick åt för att pynta baddräkterna i den eftertraktade sjömansstilen. Populära färger var rött, vitt och blått. Vid 1912 års olympiad i Stockholm deltog kvinnor i både simning och simhopp i tunna trikåbaddräkter, och det gjorde ett mer avklätt badmode mer accepterat.

1920-talet: Badandet blev en del av den nya typen av semesterliv med hela dagar på stranden. Förutom baddräkter, fortfarande gärna tvådelade och lite påklädda, behövdes strand- och soldräkter som kunde bäras utanpå en trikåbaddräkt. Badmössa och badaccessoarer tillverkades gärna av gummimaterial. För det enklare sommarbadet fanns trikåbaddräkter för både män och kvinnor. De kunde ha urskärningar i sidorna för att lätta upp plaggen.

1930-talet: I slutet av 1930-talet i Sverige fick många lagstadgad semester som gärna ägnades åt friluftsliv och bad. Baddräkter av ylletrikå som värmde även efter kalla bad, och smet åt och visade kroppsformen, blev populära. Till idealet hörde solbränna, då krympte också badkläderna. Axelbanden blev tunna, ryggen bar och tvådelade baddräkter en möjlighet för den vågade.

1940-talet: Efter andra världskriget slog de nya konstmaterialen igenom. Tekniken möjliggjorde flera färger och mönstrade badkläder. 1946 lanserade två modeskapare oberoende av varandra var sin modell av tvådelad baddräkt. Jaques Heim kallade sin modell ”Atome”. Senare samma år 30 juni 1946 fälldes första atombomben i fredstid över Bikini-atollen i Stilla havet. Några dagar senare visade modeskaparen Louis Réard en tvådelad baddräkt i Paris. Heims modell blev den mest spridda men det var Réards namn på den som satte sig: bikini.

1950-talet: Bikinin populariserades av amerikanska filmstjärnor under 1950-talet. Inte minst av Brigitte Bardot i filmen ”Manina, The Girl in the Bikini” från 1952. Modet blev allt mer korsetterat, och även baddräkterna blev mer figurformande. Samtidigt försågs de med vadderingar, kupor, byglar och blixtlås – ibland axelbandslösa med kjol. Speedo lanserade badbyxor för män av nylon till OS 1956 i Melbourne. Shortsen blev snabbt en klassiker.

1960-talet: Bikinin blev vanligare under 1960-talet då nya material och kroppsideal gjorde sig gällande. Framför allt krympte bikinibyxan och blev så låg att naveln och nedre delen av magen blev synlig. Bikinin fick snabbt en viktig position i populärkulturen och orsakade ­moraliska kontroverser. På 1960-­talet kom också lycra/elastan som tillsammans med polyamid gjorde baddräkterna elastiska på ett helt nytt sätt.

1970-talet: Sedan början på 1970-talet har badmodet präglats av lycrans möjligheter och vi ser med förundran på de tjocka otympliga baddräkterna från 1920- och 30-talen.

1980–90-talet: Färgglada badkläder tog plats, som underströk ett vältränat kroppsideal. Baddräkter hade höga benskärningar och bikiniöverdelarna var gärna axelbandslösa. Tv-serier som ”Baywatch” visade vältränade men storbystade kvinnokroppar och gjorde baddräkten populär igen.

2000-talet: Badmodet blandar inspiration från tidigare årtionden, men i nya tappningar med allt mer avancerade material. Badkläder är inte bara funktionella utan i hög grad en del av modet. Mix och match ger flera valmöjligheter till egna kombinationer av plagg. 1950-talets mer påklädda baddräkter kom tillbaka.

Källa: Pernilla Rasmussen, lektor i modevetenskap vid Lund universitet.

Sofi Fahrman är influencer och medgrundare av badmode­märket Seaquelle.
Sofi Fahrman är influencer och medgrundare av badmode­märket Seaquelle. Bild: Felicia Masalla

Fem frågor till: Sofi Fahrman, influencer och medgrundare av badmode­märket Seaquelle

Hur skiljer sig Seaquelle från andra badmodemärken?

– Världen behöver inte ett nytt badklädesmärke men modevärlden behöver mer inspiratörer och varumärken som väljer att hitta nya vägar till ett hållbart mode. En viktig del är att kolla på nya material. Vi använder oss av Econyl som är 100 procent återvunnet material från plaster i haven.

Vad krävs för att rita en riktigt bra badmodekollektion?

– Att det ska vara en hyllning till den kvinnliga kroppen, man ska känna sig vacker och bekväm.

Hur ser er designprocess ut?

– Vision och dröm måste översättas till skissblocket. Där är vår designer Moa Orrbacke outstanding. Ibland känns det som hon är min tankeläsare. När vinnaren är ritad bestämmer vi färgton och mönster och idé förvandlas till verklighet i fabriken. Vi försöker jobba med korta ledtider och fånga upp våra följares önskemål.

Vilka är era inspirationskällor bakom sommarens kollektion?

– Segling, frotté, blåa toner, repdetaljer, skandinaviskt och friskt.

Kan du klä dig i badmode till vardags?

– Hela vårt tänk bygger på ”on and off beach”. Vi har till exempel en modell med bara axlar i smock som funkar alldeles utmärkt som topp till kjol eller shorts.

ANNONS

LÄS MER:Gustaf Westman om succén med sin spegel ”Curvy Mirror”

LÄS MER:Systrarna Eklund ligger bakom designsuccén Bolon

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS