Resa: Paris i täten för idén om ”15-minutersstaden”

En ofrivillig upptäckt det senaste året har varit det egna grannskapet. En av de trevligare följderna är att den knoppande idén om 15-minutersstaden snabbt växer från teoretiskt frö till blommande verklighet – och ett spirande byliv i metropolerna hägrar.

ANNONS
|

Vad är meningen med att leva i en storstad om det bara innebär stress, föroreningar och anonymitet? Städernas historia har tidigare handlat om mötet med andra människor; skvallret på marknadsplatsen och samtalet på torget. Att vara förevisad till hemmets närmsta kvarter under pandemin har förändrat oss. För alltid, menar Carlos Moreno, professor i innovation och entreprenörskap vid Sorbonne i Paris och hjärnan bakom ”15-minutersstaden”.

Morenos idé är att stadsbon ska kunna nå allt hen behöver inom en kvarts avstånd till fots eller cykel; jobbet, förskola, butiker, parker, teater, ja allt. Paris banar vägen – där satsar stadens borgmästare Anne Hidalgo stort på att förverkliga 15-minutersstaden.

ANNONS

LÄS MER:Resa: Äventyrliga matupplevelser världen över

Reaktion på klimatkrisen och segregation

Idén har vuxit fram som en reaktion på klimatkrisen och på hur storstäder breder ut sig och skapar segregerade fickor. Svaret är självförsörjande stadsdelar, cykelbanor och bilfria stadskärnor. I de här tankarna passar Cyril Aouizerates cirkulära idéer in. Han är en filosof som blivit hotelier och grundat livsstilskonceptet MOB. Social ekologi kallar han sin ståndpunkt, som blandar aktivism och kultur.

Konkret kan det handla om superkorta produktionsled, som att flytta in bondens marknad på MOB-hotellet i norra Paris, att ha bikupor på taket eller ett eget ölbryggeri. Ett förhållningssätt som ligger i tiden. Det forskas om ett pågående kulturellt skifte från mig till vi, pådrivet av Generation Z, som sätter en ny standard som handlar om att arbeta tillsammans, för allas bästa. Och varumärken lyssnar.

Så skapas 15-minutersstäder i Europa

På kort tid har idén om 15-minutersstaden tagit fart i europeiska städer. I Barcelona har det sedan en tid börjat utformas bilfria "superkvarter", som ska ge ökad livskvalitet bland annat genom minskat buller och minskade luftföroreningar. Utanför London byggs i detta nu Brent Cross Town som ska bli en parkstad där man både bor och arbetar, allt man behöver ska finnas på mindre än en kvarts avstånd till fots eller med cykel. En av de största 15-minutersstäderna i Europa växer fram utanför Rotterdam, där en övergiven hamn, Kop van Zuid, skapar förutsättningar för framtidens stadsliv. Också Milano och Madrid sällar sig till skaran av nytänkare i hållbarhetens namn.

Exteriör på Hôtel du Sentier i Paris.
Nyöppnade Hôtel du Sentier är med och ritar om Paris karta, och är ett hotell som fokuserar på det hyperlokala. Inspirationen är den lilla byns kvaliteter med närhet till allt man behöver och nya tankar om hur byggnader används, mitt i en metropol. Bild: Philippe Garcia

LÄS MER:Resa: Fem rum med spektakulär utsikt världen över

Många hotell kallar sig i dessa tider för ett andra hem och passar resenärer som vill ta del av 15-minutersstadens hyperlokalitet. Nyöppnade Hôtel du Sentier ligger gömt på Paris äldsta täckta gågata från 1798. Hotellet har en rik historia och är ett fint exempel på den vurm för Egypten som rådde då, det syns inte minst på fasaden med statyer av kärleksgudinnan Hathor från egyptisk mytologi.

Ägarparet, Charlotte and Samuel Castro, flyttade till kvarteret och förälskade sig i det redan innan de valde att renovera den k-märkta byggnaden. De bor fortfarande i närheten och visar gärna gästerna till rummet vid incheckning. Innanför väggarna finns den parisiska våningens tidlösa elegans men också en hemtrevnad som speglar nutiden. Det gör även deras ekologiska och hållbara arbetssätt; överbliven mat går till ett matprogram och personalen bär kängor i veganskt läder. Utanför råder känslan av att vara vid ett lugnt bytorg, Place du Caire, fast mitt i metropolen Paris.

ANNONS
Ett rum på hotell Maison Mère i Paris.
Maison Mère är hotellet som vill att alla ska känna sig som hemma, i gästrummet såväl som i kvarteret. Paris går i bräschen för idén om 15-minutersstaden, en omställning från konventionell stadsplanering till hållbara, levande bykluster – stadslivsplanering. Bild: Lucie Brémeault

Kontor, kafé, konstgalleri och pop up-butik i samma byggnad

Maison Mère är ett annat nytt hotell som välkomnar alla i kvarteret. Det öppnar i vår i hjärtat av nionde arrondissementet. Hotellfamiljen beskriver det själv som en urban kokong, en kvart från alla stora tågstationer. Man kan välja att jobba på co-working-kaféet, vara nyfiken turist eller besöka konstgalleriet och pop up-butiken. Allt i 15-minutersstadens anda där byggnader ska ha flera funktioner. I restaurangen Hey Honey surrar livet dagen lång utan att separera måltider efter traditionella klockslag. På kvällen spelas livejazz och maten serveras på stora fat för gästerna att dela på.

Hotellen anpassar sig och många städer väljer att ställa om, eftersom det har blivit tydligt att vi alla mår bättre när vi möts och lever tillsammans. Carlos Morenos linje är att det är så vi kan uppnå kreativitet och välmående i framtiden.

Cyril Aouizerate, fransk författare och filosof.
Cyril Aouizerate är en fransk författare och filosof som intresserar sig för hotell. Hans hotellkedja MOB är mest av allt en förändringens rörelse. Aktivism, kultur och filosofi är några av Cyril Aouizerates drivkrafter, social ekologi kallar han det. Bild: Pierre Emmanuel Rastoin

LÄS MER:Resa: Japanska pensionat trendar – med zen i fokus

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS