Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Resa: Nu trendar resmålen för mat- och naturälskare

En stundande reseboom spås av många experter, efter pandemin. Och redan nu finns tecken på att detta kan stämma. Vaccinerade åldersgrupper bokar nämligen resor som aldrig förr! Mot kontinenten för maten och naturen.

Det är förstås på många vis helt barockt att prata om nöjes- och rekreationsresandet som om det vore en mänsklig rättighet när vår värld står i lågor. I en tid när så mycket borde vara viktigare att lägga energi och resurser på.

Tidens allvar har naturligtvis färgat av sig även på våra semesterdestinationer, på vad vi faktiskt vill sponsra genom att boka och betala. Många har under det senaste året ägnat stort intresse åt mat och naturen. Foodies är ett sådant där lite halvtöntigt och samtidigt passande uttryck för den som är intresserad av mat. En uppdaterad version av en gourmet, men som också är nördigt intresserad av ekologiskt odlande och foraging, som betyder att plocka vilt på svenska. Förutom att vara en källa till mat, vittnar många också om vilken tillflyktsort, tröst och glädje naturen har varit när allt annat känns ovisst och läskigt.

Nere på kontinenten finns både mat och natur, som tur är! Följ med till tre resmål som kombinerar mat och natur, tre unika hus och gårdar på landsbygden, alla med sin egen utpräglade karaktär.

LÄS MER: Resa: Här kan du känna dig som hemma på resan i Europa

Portugisiska São Lourenço do Barrocal är som en elegant och självförsörjande by. Vinet är för övrigt också elegant och dessutom kraftfullt, lagrat på ekfat, för här växer även ekar.
Portugisiska São Lourenço do Barrocal är som en elegant och självförsörjande by. Vinet är för övrigt också elegant och dessutom kraftfullt, lagrat på ekfat, för här växer även ekar. Bild: Ash James

São Lourenço do Barrocal: Hotell med bykänsla

Smaka på namnet São Lourenço do Barrocal, pepprigt med en balanserad strävhet, eller hur? I en av Portugals mer orörda delar, Alentejo-regionen, ligger denna fastighet från 1800-talet, som varit i samma familjs ägo i över 200 år. José António Uva är åttonde generationens ägare och har ägnat nästan 15 år åt att göra om Barrocal till ett hotell genomsyrat av bykänsla. Det är välgjort, gediget och genuint, med öga för alla detaljer, inte minst när det handlar om maten. Olivoljan, grönsakerna och frukten kommer från de egna lundarna (här finns tusenåriga olivträd att vila under!) och köksträdgårdarna, vinet likaså. Det serveras hantverksostar till det typiska Alentejobrödet, djur slaktas och tillagas enligt filosofin nose-to-tail, det vill säga att inget går till spillo. Naturen runt omkring är vild och vidsträckt, det är egentligen bara att sitta upp på en av gårdens hästar och sträcka ut i full galopp.

LÄS MER: Resa: Paris i täten för idén om ”15-minutersstaden”

Skönhet och charm är en övertygande kombination, lantegendomen Can Ferrereta på Mallorca besitter båda.
Skönhet och charm är en övertygande kombination, lantegendomen Can Ferrereta på Mallorca besitter båda. Bild: Can Ferrereta

Can Ferrereta: Charmigt sommarnöje

I den lilla byn Santanyí på Mallorca grönskar trädgårdarna, cypresserna doftar i solvärmen och poolen glänser i en smaragdgrön nyans. Hotelierfamiljen Soldevila-Ferrer tog sig an ett nedgånget hus med anor från 1600-talet, och förvandlingen skedde med hjälp av flera välkända spanska arkitekter och formgivare. I april stod skönheten klar, det charmiga lilla hotellet Can Ferrereta, ett grandiost sommarnöje mitt ute på landet. Maten är typisk medelhavsmat, enkel och färsk, helt beroende av råvaror från byns bönder och den lokala fiskaren. Tänk på Can Ferrereta som ett förfinat lantställe, en oas till och med, som dessutom är prydd med familjens egen konstsamling.

LÄS MER: Resa: Fem platser vid Medelhavet att längta till

När Athanasia Comninos öppnar hotellet The Rooster, på den grekiska ön Antiparos, handlar vartenda litet val om den omgivande naturen och den lokala matkulturen.
När Athanasia Comninos öppnar hotellet The Rooster, på den grekiska ön Antiparos, handlar vartenda litet val om den omgivande naturen och den lokala matkulturen. Bild: Yannis Rizomarkos

The Rooster: Boutiquehotell på grekisk ö

På den grekiska ön Antiparos öppnar i sommar boutiquehotellet The Rooster. Ägaren Athanasia Comninos har helt och hållet utgått från sitt hjärta när hon har skapat stället. Det består av 17 individuella småhus som med sina val av material och färger ska ge gästerna en känsla av att vara ett med den kykladiska ögruppens natur. Rooster harmonierar med sina omgivningar, allt är vilsamt och i samklang med både de mjuka sandstränderna och öns dramatiska grottor. Foodisar får också sitt lystmäte, Rooster är så klart självförsörjande på både ekologisk frukt och grönt. Det går dessutom fint att skörda sin egen middag. Athanasia Comninos lyckas faktiskt få med ytterligare en sak som dagens världsresenär gärna vill ha utöver maten och naturen: det esoteriska. Inte bara ett spa med blombad eller meditationsklasser, utan något ännu mer platsspecifikt – på Rooster går det att få vara med om en äkta grekisk eldceremoni.

LÄS MER: Resa: Äventyrliga matupplevelser världen över

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här