Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Resa: Fem platser vid Medelhavet att längta till

Att resa är än så länge omöjligt, eller i alla fall väldigt komplicerat. Ett slags vaccinationspass håller på att tas fram i EU, men ingen kan säkert veta om det blir några semesterresor till Medelhavet i sommar. Men där finns många platser att fantisera om.

LÄS MER: Resa: fem restauranger där du kan äta utomhus

Bild: Six Senses Ibiza
Bild: Six Senses Ibiza

En stund av stillhet

Lokalborna på Ibiza har delvis njutit av att ha ön för sig själva det senaste året. De har fått uppleva hur det var före turistboomen, lite som det var på 1960- och 70-talet. Många på ön är måna om det genuina Ibiza ska bevaras och inte exploateras ytterligare. Bybor som lever på turism och hotellaktörer har fått bida sin tid. Men flera stora lyxhotellkedjor hade redan gjort upp stora planer när pandemin slog till, planer som snart ska förverkligas. Six Senses Ibiza är ett av hotellen som slår på stort med en resort på öns nordligaste spets vid Cala Xarraca, ett område som hittills varit ganska fredat från turism. Det nya hotellet ska ha öppet året om och servera allt som är typiskt för ön: egen ekologisk odling, livemusik, yoga, spa och andlig utveckling.
Bild: Tenuta Borgia
Bild: Tenuta Borgia

Sinnebilden av semester

Filmregissören Luca Guadagnino lyckas ofta transportera tittarna till sensuella, solstekta, heta platser i Europa. ”A bigger splash” från 2015 finns nu på Netflix och resan går känslomässigt rakt in i den passionerade kärlekens boning. Geografiskt är platsen den lilla vulkanön Pantelleria utanför Sicilien. Filmen utspelas framför allt i fastigheten Tenuta Borgia som en gång i tiden var baronessan Rosa Borgias sommarnöje. I dag går det att hyra de sju stenhusen som omges av grönska och träd, har skuggade uteplatser och små glittrande badpooler. Allt oftare bokar gäster hela stället, för en helt privat upplevelse.
Bild: Fundació Mallorca Turisme
Bild: Fundació Mallorca Turisme

Framtidshopp i galopp

Sydeuropeiska länders ekonomier är starkt beroende av turism som inkomstkälla, och är därför måna om att försöka få i gång ett semesterresande som är säkert för alla inblandade. Turistrådet på Mallorca meddelar nu att de står redo att välkomna gäster. Särskilt ridturismen lyfts fram: att rida ut i öns naturlandskap av berg och dalar är en aktivitet som naturligt skapar social distans. En annan nyhet är att den svenska hotellgruppen Nobis håller på att bygga sitt nya boutiquehotell Concepcó by Nobis, som ska stå färdigt i juni, i en vacker fastighet i Palmas äldsta stadsdel.
Bild: Kalesma Mykonos
Bild: Kalesma Mykonos

Miniby på Mykonos

I den grekiska övärlden, i ett land vars BNP påverkats kraftigt av turisternas frånvaro, öppnar man upp för turism i mitten av maj, och ett nytt hotellkoncept ser solen på Mykonos. Kalesma möter gästernas behov av trygg social distans med 25 fristående sviter och två större villor, alla med ostörd havsvy. Hotellet ser ut som en by i miniatyr med sina vitrappade fasader och traditionellt lådformade hus. Men där slutar de pittoreska liknelserna, för Kalesmas interiör har rena linjer och jordiga toner utan krusiduller. Ägarna är välkända krögare från Aten och matupplevelsen är central, med grekiskt kök och grekisk gästfrihet.
Bild: Aethos Hotels
Bild: Aethos Hotels

Det nya hotellet

Det nya hotellet är litet och personligt, så har trenden sett ut sedan en tid tillbaka. Pandemin ger ytterligare anledning att utforma gästupplevelser som känns hemma och trygga, fast ändå borta. Förra året öppnade en ny liten hotellfamilj, Aethos, sitt första hotell med stor succé. I vår öppnar de sitt andra på Korsika. U Palazzu Serenu är ett renoverat 1600-talspalats med tio stora sviter med arkitektonisk stringens och äkta konst på väggarna. Grundarna säger att de tröttnat på status quo. De vill erbjuda välmående, hållbarhet för både kropp och själ, och en ny form av hem för en global medborgare.

LÄS MER: Resa: Fem rum med spektakulär utsikt världen över

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER: Resa: Japanska pensionat trendar – med zen i fokus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här