Resa: Fem platser där vinterns natur omfamnas

Promenaden längs havet är annorlunda den här vintern. Oavsett väder, veckodag eller klockslag, är det människor i rörelse. Det kallbadas och eldplatserna sprakar. Runt om i Sverige och världen finns spektakulära platser som tar tillvara och omfamnar vinterns natur.

ANNONS
|

LÄS MER:Avlägsna tillflykter i naturen världen över

Bild: Lennart Pittja

Övervintra i samisk natur

grade crossed
Björkveden knastrar och kerosenlamporna sprider sitt varma ljussken. Hos Sápmi Nature Camp i världsarvet Laponia möts vinterns natur och samisk kultur. Arktis urfolk har lärt sig leva i samvaro med långa vinterperioder tillsammans med sina stora hjordar av renar. Hundratals ord kan användas för att identifiera en unik ren. Men livsvillkoren är i akut förändring. På grund av klimatkrisen och varmare vintrar blir det bland annat brist på föda till renarna. Den nyfikne får här en smak av samiskt leverne, hur samexistensen med djuren fungerar, om mat och eld. Skida på traditionella träskidor, sov i lavvu, ett slags kåta, och ät ren tillagad med bär och örter från omgivningarnas natur.
Bild: Kristin Folsland Olsen

Nordnorsk naturlära

grade crossed
Kanske kommer vi närmare naturen den här vintern, när världsläget ger en påtvingad möjlighet att återknyta till det som är nära och naturligt. Nordnorge kan det här med att övervintra med naturen. Levande byar på väderpinade öar, torkad fisk och lusekoftor. Fiskarstugor som står stadigt, rorbuer, arkitekturen smälter in i ett oregerligt landskap som med sin uråldrighet inger ödmjukhet inför det som vi aldrig kan styra över, men är en del av.

Isvärldens himlakarta på Island

grade crossed
Nordpolen eller polcirkeln återges i sagans värld som en plats för de råbarkade, men också som hemvist åt det gåtfulla. Viss mystik omger således norrskenet, grönt, gult och rosa som en dansande gardin i skyn. Kalla, klara nätter syns hon där. På det minst tätbebyggda landet i Europa, Island, är ljusföroreningarna låga och natthimlen bevarad. En tiondel av landets yta är glaciärer i ständig rörelse, numera krymper de tyvärr mer än de växer. I den största glaciären Vatnajökulls nationalpark ligger Jökulsárlón glaciärlagun, utritad på världskartan som en av de främsta positionerna för att se natthimlens vidunderliga drama.
Bild: Anders Blomqvist

Kallbadets pånyttfödelse

grade crossed
Nedströms på Luleälven i Harads vilar Arctic Bath. Kallbadhuset är en rund byggnad klädd i timmerstockar som en hyllning till platsens arv. I pandemins iskalla kölvatten vinterbadar vi mer än någonsin, med yllemössa och badskor av neopren. En tradition hos oss i norr, gärna ihop med det heta bastubadet. Som om vi alltid förstått att utsätta oss för skillnaden mellan det varma och det kalla, när värmen ger kylan en innebörd. Den som glidit ner i isvaken känner hjärtat slå långsammare för att spara energi, men vi överlever, medan mobilens batteri snabbt dör i kylan.
Bild: Asaf Kliger

Säregen midvintertid

grade crossed
Vintern runt polcirkeln är lång, från november till maj, och just nu råder midvinter. Varje år byggs ishotellet i Jukkasjärvi upp, och varje år får det smälta bort igen och återgå till Torne älv. En konstnärlig hyllning till vintern, när snö redan är en bristvara på vår planet. Att övernatta på ett isblock är en skrämmande förtjusning, trots expeditionssovsäck. Lite som att möta en vild varg, först kommer rädslan och sedan tacksamheten över det säregna mötet.

LÄS MER:Resa: Annorlunda road trips runt om i världen

LÄS MER:Fem ställen som bjuder på extra allt

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS