Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det lilla familjeföretaget Green Dog ordnar korta hundspannsturer på Svalbard. Bild: @guroogmonings
Det lilla familjeföretaget Green Dog ordnar korta hundspannsturer på Svalbard. Bild: @guroogmonings

Resa: Annorlunda road trips runt om i världen

När reslusten pockar på och resandet känns avlägset, låt oss ta en imaginär road trip. Ett äventyr som alltid lockar med frihet och resandet självt som destination. Vad sägs om en prärievagn i Vilda Västern, cykling i Portugal eller en hundspannstur på Svalbard?

LÄS MER: Restaurangerna som erbjuder tak över natten

Bild: Cymru Wales
Bild: Cymru Wales

Böljande vägromantik i Wales

In med packningen i bagageluckan och
i väg. Hur många filmer har inte börjat eller slutat så? Vackra omgivningar och med möjlighet till vederkvickande stopp, ett par timmar eller för evigt. Wales glöms ibland bort, en egensinnig region med ett bedårande skönt, böljande landskap. Väg A470 sträcker sig över stora delar av den walesiska landsbygden, passerar genom byar och kanske viktigast av allt på en road trip – ger möjligheten att vika av för små äventyr vid sidan av.
Bild: @guroogmonings
Bild: @guroogmonings

På hundspannstur nära Nordpolen

Det är iskallt och skoter­dräkten otymplig, snön är knädjup och himlen skirt rosa under en vinterdag som knappt sett något dagsljus alls. Svalbard är platsen i norr där människorna är få och vildmarken breder ut sig. Den som stått bakom ett spann av gläfsande, välmående hundar som vänder sina blickar mot dig för besked om nästa drag, vet känslan. Det lilla familjeföretaget Green Dog ordnar korta turer och fullfjädrade expeditioner.
Bild: RCL-RuiCunha
Bild: RCL-RuiCunha

Solsken och vin till cykel i bergslandskapet

Visst kan rutten på en road trip vara en enda lång lista att bocka av, men tjusningen torde växa med flyktigare riktmärken. Att stanna kvar eller åka vidare, svänga av eller köra förbi, baserat på hur det känns för tillfället, har inspirerat mången konstnär och barder. Portugisiska Dourodalens vingårdar och bergslandskap har berett väg för gäster och bjuder in till en tur på cykel, där miltals av anpassade vägar med tillgängliga servicestationer väntar.
Bild: North Dakota Tourism
Bild: North Dakota Tourism

Prärievagn i historiska Vilda Västern

Skådisen Kevin Costner älskar berättelser och är medgrundare till appen HearHere, ett slags historieguide längs din road trip på utvalda ställen
i USA. Vidderna i nordvästra USA känns igen från Vilda Västern-filmernas värld. Här går det att åka i en autentisk prärie­vagn till häst i Wyoming. Eller leva cowboyliv i North Dakota med övernattning på ranch, besök på rodeo eller ridturer längs upptrampade stigar.
Bild: Lennart Pagel
Bild: Lennart Pagel

Sagolikt i Bayern i södra Tyskland

Bayern i södra Tyskland infriar alla förväntningar, alla vykortslika bilder som utlovats swishar förbi utanför fönsterrutan. Sagoslott, mörka skogar, serpentinvägar, medeltidsstäder, klara sjöar… En biltur kan starta i München och gå vidare ut på Autobahn 96 mot alperna. Ett omtalat slingrande pass är Oberjoch med över hundra svängar och tillhörande sceniska vyer. Bergstoppar sträcker sig tusentals meter över havet och mäktigast av allt är alla slott med sina tinnar och torn. Neuschwanstein är ett drömlikt Törnrosaslott nära den lilla staden Füssen, känd för sina violinmakare.

LÄS MER: Fem konstnärshem utöver det vanliga

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER: Avlägsna tillflykter i naturen världen över

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här