Therese Elgquist bakar bland annat tahini- och havrekakor med morot.
Therese Elgquist bakar bland annat tahini- och havrekakor med morot. Bild: Therese Elgquist

Recept till höstens fikastunder

Höst betyder ett långsammare och mer kravlöst tempo, tid för promenader i skogen, för att hinna se löven skifta i färg, tid att sitta inomhus om kvällarna med tända ljus – och kanske lite fika. Här kommer några av Therese Elgquist senaste fikafavoriter, som förhoppningsvis kan förgylla även din höst.

ANNONS
Chokladpudding med karamellmandlar och torkade lingon.
Chokladpudding med karamellmandlar och torkade lingon. Bild: Therese Elgquist

Chokladpudding med karamellmandlar och torkade lingon

4 portioner

Pudding med en hemlig ingrediens – svarta bönor! Perfekt för alla som vill lura i ej ont anande barn lite baljväxter. Jag använder medjooldadlar som har en extra kolaaktig smak. Hittar du inte medjooldadlar går det bra med vanliga färska (som köps i pappersförpackning i fruktdisken), men ta då några fler än antalet i receptet – smaka dig fram.

1 förpackning (à ca 230 g) förkokta svarta bönor

4 medjooldadlar, urkärnade

2 msk lönnsirap

2 msk mandelsmör

1/2 dl fet havremjölk

3/4 dl kakao

1 nypa salt

Karamellmandlar:

1 dl naturella sötmandlar

ANNONS

1 msk lönnsirap

1 krm flingsalt

Till servering:

Torkade lingon*

Mörk choklad, gärna minst 80 % kakaohalt

Flingsalt

Häll av och skölj bönorna noga. Mixa alla ingredienser till chokladpuddingen, förutom kakaon, till en helt slät smet i en höghastighetsmixer, blender eller stark matberedare. Tillsätt kakaon och mixa på nytt. För bästa smak och konsistens hjälper det verkligen att använda sig av en stark mixer, annars är det svårt att få den riktigt slät.

För karamellmandlarna, värm ugnen till 150 grader. Hacka mandlarna fint. Blanda med lönnsirap. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper, rosta mitt i ugnen i 10–12 minuter, tills mandlarna blivit krispiga och spröda. Låt svalna.

Lägg upp chokladpuddingen i fyra glas. Toppa med karamellmandlar, lingon, hackad choklad och en nypa flingsalt.

*Torkade lingon är svåra att hitta i butik, tur då att du enkelt kan torka själv. Sprid ut en förpackning frysta lingon på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 50 grader, torka bären mitt i ugnen över natten eller tills de är torkade. Tänk samma konsistens som russin. Sätt något litet i kanten av ugnen (till exempel en grytlapp) så att luckan står lite på glänt och ånga kan försvinna ut. Kommer du på att du vill servera chokladpuddingen om en timme och inte hinner torka egna lingon går det bra att byta ut mot exempelvis tranbär, mullbär eller något annat torkat bär du gillar.

ANNONS
Bovete- och vaniljplättar med äpplekompott och cashewkaramellsås.
Bovete- och vaniljplättar med äpplekompott och cashewkaramellsås. Bild: Therese Elgquist

Bovete- och vaniljplättar med äpplekompott och cashewkaramellsås

4 portioner

Plättar och pannkakor kommer i många olika skepnader. Här är ett av mina absolut enklaste recept, som kan göras i både matiga och söta varianter. Vill jag servera med matig fyllning hoppar jag över kokossockret i smeten. Här sötar jag dock med just kokossocker, och lägger till lite vanilj. Servera till helgfrukosten eller fikastunden.

Äpplekompott:

4 svenska äpplen

2 msk vatten

1 krm malen kardemumma

1/2 tsk malen kanel

1 dl frysta lingon

1 nypa flinsalt

Bovete- och vaniljplättar:

1 1/2 dl bovetemjöl

1 tsk äkta vaniljpulver

2 1/2 dl vatten

2 msk kokossocker

1/2 tsk salt

Smakneutral kallpressad kokosolja, eller smakneutral rapsolja + extra till stekning

Cashewkaramellsås:

1 dl naturella cashewnötter, blötlagda 2–4 timmar

2 medjooldadlar, urkärnade

1 1/2 dl vatten

1 nypa flingsalt

Till servering:

Torkade lingon

Färsk mynta

Torkade blommor, valfritt – jag har en mix med bland annat lavendel som finns att köpa på Da Matteo

Blötlägg cashewnötterna. Vispa ihop ingredienserna till plättarna. Låt svälla i tio minuter.

Dela, kärna ur och tärna äpplena. Koka ihop med vatten och kryddor till en kompott, ta av från värmen och rör ner lingonen. Smaka eventuellt av med lite kokossocker för en sötare kompott.

ANNONS

Häll av och skölj cashewnötterna. Mixa tillsammans med dadlar och vatten till en helt slät kräm i en höghastighetsmixer eller blender. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en lösare sås.

Häll ut en liten klick plättsmet i en stekpanna eller ett plättjärn. Stek plättarna i olja ett par minuter tills de är gyllene, vänd runt och stek ytterligare en minut. Gör likadant med resten av smeten.

Servera plättarna nygräddade, toppade med äpplekompott och cashewkaramellsås. Garnera med torkade lingon, mynta och eventuellt lite torkade blommor.

Tahini- och havrekakor med morot.
Tahini- och havrekakor med morot. Bild: Therese Elgquist

Tahini- och havrekakor med morot

12 stycken

De här kakorna innehåller i princip alla mina favoritråvaror. Resultatet? Mina favoritkakor. Aningens mer matiga än söta, och perfekta att ha i frysen för spontana fikastunder eller stunden då du kommer hem efter en lång dag och vill ha något att knapra på medan du funderar på vad du ska laga för mat. Ska jag vara helt ärlig är det just under de sistnämnda stunderna de flesta av mina kakor åker fram.

4 dl havregryn

1/2 tsk bakpulver

1 msk malen kanel

1/2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk äkta vaniljpulver

14 färska dadlar, urkärnade

1 dl ljus tahini*

2 msk fet havremjölk eller vatten

1 medelstor morot

ANNONS

1 krm flingsalt

Värm ugnen till 175 grader.

Mixa havregryn, bakpulver, kryddor och vanilj till ett smul i matberedare. Tillsätt dadlarna och mixa på nytt. Tillsätt tahini och havredryck, pulsmixa några gånger så att degen börjar gå ihop. Skrubba och riv moroten fint. Tillsätt i smulet och mixa tills degen går ihop. Forma till tolv bollar. Lägg på en bakplåt och tryck till lätt med en gaffel till små kakor med fint mönster.

Baka kakorna mitt i ugnen i 15–17 minuter, tills de fått en vackert gyllene och lätt krispig yta, men fortfarande är mjuka och sega inuti.

Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

*Den ljusa tahinin är lösare i konsistensen än den mörka, och är inte lika skarp i smaken. Till hummus, dressingar och bakning föredrar jag att använda den ljusare.

LÄS MER:Laga rykande god ramen på tjugo minuter

LÄS MER:Therese Elgquist lagar vegetariska burgare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS