Den stora skolsalen med drygt tre meter i takhöjd och vackra generösa fönster skapar en enorm rymd.
Den stora skolsalen med drygt tre meter i takhöjd och vackra generösa fönster skapar en enorm rymd. Bild: Alice Johansson

Nytt liv i den 150 år gamla skolan i Romelanda

Linda och Mikael hade länge letat efter en gammalt hus med historia. När den 150 år gamla skolan i Romelanda blev till salu slog de till. Sakta men säkert har de återskapat husets charm som länge legat gömd bakom tidigare ägares renoveringar.

ANNONS
|

Den stora skolsalen med drygt tre meter i takhöjd och vackra generösa fönster skapar en enorm rymd. Paret har renoverat varsamt och tidsenligt för att bevara husets själ.

– Huset var i väldigt dåligt skick och flera originaldetaljer var tyvärr bortrenoverade. Vi rev därför bort allt ända in till timmerstommen och började om från början. Vi har försökt återskapa alla detaljer enligt hur det såg ut på 1880-talet, och vår vision var att skapa ett klassiskt och stilrent hem som andas sekelskifte men med alla moderna bekvämligheter.

 Ovanför dörren till köket sitter ett dekorativt fönster med spröjs, ett så kallat överljus.
Ovanför dörren till köket sitter ett dekorativt fönster med spröjs, ett så kallat överljus. Bild: Alice Johansson

Dekorativa detaljer

Den stora salen rymmer både kök, matsal och vardagsrum. Ovanför dörren till köket sitter ett dekorativt fönster med spröjs, ett så kallat överljus.

ANNONS

– På 1800-talet var det inte öppna ytor som gällde utan mer rum i fil samt kök separerat från matsal så vi delade av den stora salen i tre delar. I köket satte vi in en vedspis och platsbyggde ett kök i sekelskiftesstil.

LÄS MER:Tidlöst 20-talskök i Änggården

Genom de dubbla skjutdörrarna når man matsalen och intill står familjens piano.
Genom de dubbla skjutdörrarna når man matsalen och intill står familjens piano. Bild: Alice Johansson

Tidstypiska snickerier

Paret har valt att lägga extra omsorg på tidstypiska snickerier, där en klassisk tredelad golvsockel tillsammans med en dekorativ bröstlist ramar in den stora salen. Genom de dubbla skjutdörrarna når man matsalen och intill står familjens piano som används flitigt av Mikael.

– Jag älskar när han efter frukost på helgerna sätter sig ner och spelar Mozart likväl som Adele eller Magnus Uggla. Då tar jag min andra eller tredje kopp kaffe och sätter mig i en av våra sköna fåtöljer och lyssnar och njuter.

LÄS MER:Drömmiga pasteller på Kössö

Inropade auktionsfynd

Inredningen genomsyras av antika trärena möbler med karaktär som paret ropat in på auktion. De vackra fåtöljerna från 50-talet hör till familjens favoriter, liksom vitrinskåpet som skymtar i bakgrunden.

– Vi är väldigt klassiska av oss båda två, både när det gäller kläder och inredning. Vi köper mycket möbler på auktioner på nätet men när tid finns åker vi gärna runt till antikaffärer och loppisar. Fåtöljerna budade jag hem utan Mikaels vetskap och har sedan låtit en tapetserare klä om dem. De är inte bara fina att titta på, utan även otroligt sköna att sitta i.

ANNONS
De stora fönstren är specialtillverkade av ett lokalt snickeri.
De stora fönstren är specialtillverkade av ett lokalt snickeri. Bild: Alice Johansson

Flaggfönster med spröjs

De stora fönstren är specialtillverkade av ett lokalt snickeri och fönsternischerna är smyckade med dekorativa speglar.

– Jag älskar våra stora skolfönster, även om de gör möbleringen till en utmaning. De många fönstren och dörröppningarna gör att vi inte får så mycket väggytor, vilket i sin tur gör att det blir svårt att få in fler vackra möbler. Men samtidigt står de för en stor del av skolans själ.

LÄS MER:”Vår tid är nu” spelades in i Bruno Mathsson-villan

Här bor: Linda Breitholtz och Mikael Larsson tillsammans med barnen Viktor, 8 år och Theodor, 5 år.

Bostad: En renoverad skola från 1882 på 160 kvm fördelad på 4 rum och kök.

Gör: Linda jobbar med försäljnings- och affärsstrategier på Ica Sverige och Mikael är byggnadsingenjör på White Arkitekter.

ANNONS