Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

New York bjuder på mer än bara Manhattan. Bild: Mostphotos

New York bortom turiststråken

Strunta i att flänga runt i butiker för att hysteriskt shoppa hem nya prylar – lägg pengarna på upplevelser i stället! Vi guidar till New York-äventyren bortom habegär och fyndjakt.

Den här artikeln bygger på ett samarbete mellan Göteborgs-Posten och tidningen Res, läs fler resereportage här .

Tjuvlyssnat i New York: ”Folk i New York är sexiga, de förstår ironi och vet vem Goya är, de har vänner som är arkitekter, till skillnad från folk i Los Angeles som är vackra och kan tipsa dig om det bästa gröna hälsopulvret att käka av ingen anledning alls.”

Vare sig det är första eller femtionde gången du packar dig hit, uppför dig som en sann New Yorkare. Var sexig, upptäck oanade färdigheter, upplev det tankeväckande, finn nya vänner, vem vet, de kanske till och med är arkitekter. Ta en kurs, gå på en föreläsning, gå på krogen också, fika, knyppla, pimpla vin, doppa fingrarna i metropolens kulturella gryta, lär dig något nytt. Res hem med erfarenheter i stället för en kappsäck full av nyinförskaffade onödigheter som ändå bara kommer noppra och samla damm. Det är dessutom kreddigare att briljera med nya kunskaper än med nya sneakers. Här kommer facit till din nästa resa.

Brooklyn

Urbanglass – stryktålig verkstad för det ömtåliga

USA:s äldsta öppna verkstad för glaskonst är en rejält fabriksstadig institution, den sträcker sig över 1 600 ljusfyllda kvadratmeter och sysselsätter över 200 konstnärer. Låt dig inspireras av denna dynamiska miljö med skinande metall, fräsande lågor och glödande glasmassor, lär dig göra blyinfattat glas, prova på att blåsa egna skapelser, experimentera med pâte de verre och mosaik eller varför inte ta ett stadigt grepp om cementblandaren och medverka när de bygger halvtons-ugnar för glasblåsning. Den ideella verksamheten och feel good-institutionen bjuder till och med på gratis yogaklasser, de håller guidad visning varje lördag klockan 13.00 och erbjuder privatlektioner, intensivkurser och weekend-workshops. De driver även ett galleri och bygger broar mellan visuell konst, design, arkitektur och skulptur.

647 Fulton Street, Brooklyn, urbanglass.org

Butter & Scotch – dragen dessert

Vill du sträcka på aftonen? Vandra upp mot Prospect Park och vidare till en prima dessert- och drinkdestination. Det tar en halvtimme och gör susen för matsmältningen. Butter & Scotch är en nostalgifärgad bar med vaselinglansig 1950-talskänsla – Scotch-delen av namnet är inget skämt. ”Riktigt kul fyllemat” kallar ägarinnan utbudet på den korta menyn som uppmanar alla att dricka brunch eller äta efterrätt till middag. Det mesta är generöst spetsat och lekfullt ovuxet. Jelloshots och öl, födelsedagstårta och bubbel. Här finns till och med en paj-shake, en milkshake som blandas på valfri pajbit och glass. ”Boozy Shakes” är tolkningar av gamla cocktailklassiker, i milkshakeformat. Butter & Scotch har blivit ett populärt dejtställe. Så klyschigt med konfekter och flytande kurage. Men det funkar …

818 Franklin Avenue, Prospect Heights, butterandscotch.com

Brooklyn Brainery – hjärnverkstaden

Här erbjuds kurserna som ABF aldrig skulle komma på att organisera – spökfotografering, selfies i glasmosaik, erotik i antikens tid, nischad New York-fakta, örnspotting, sprithistoria, matpsykologi och taxidermi. Vill du hellre dela med dig av egna specialkunskaper går även det bra, Brainery letar alltid efter folk som kan lära ut något unikt. Det här är ett ypperligt sätt att knyta kontakter och vidga vyerna, billigt är det också.

190 Underhill Avenue, brooklynbrainery.com

Emily – Burger Queen

Dina kreativa utsvävningar förtjänar att firas med en ordentlig middag. Stanna kvar i Brooklyn, promenera uppför Fulton Street och titta in på lilla gemytliga Emily som serverar en legendarisk burgare. Bastanta 200 gram dry age-mörad biff med cheddar, aioli och ­karamelliserad lök på en pretzelfralla. Den serveras med rustika pommes frites och pickles som enda grönska – i begränsad upplaga så gå inte hit för sent på kvällen. Eller gå hit ändå och beställ krogens kycklingvingar, ett multi-servett-projekt som ångar av koreansk hetta och ackompanjeras på sedvanligt manér av de något ologiska attiraljerna selleristavar och mögelostkrämig dressing.

919 Fulton Street, Brooklyn, pizzalovesemily.com

Lower Manhattan

Mmuseumm – What you see is maybe what you get

Större är inte nödvändigtvis bättre. Ibland räcker det med ett hisschakt på cirka två kvadratmeter. Mer golvyta än så upptar inte Mmuseumm, det lilla museet som bor i ett övergivet hisschakt och ställer ut bisarra, nogsamt utvalda vardagsföremål. Mmuseumm är lurigt, det är inte helt säkert att allt är som det presenteras. En utställning innehöll ett antal prylar som kanske eller kanske inte tillhörde den legendariske porrtidningsägaren Al Goldstein, alldagliga kontorsgrejer, souvenirer samt en lista på telefonnummer till hans otaliga flickvänner. Fiktivt eller inte, Mmuseumm är en udda liten pärla som fortsätter att roa oss. Öppet lördagar och söndagar mellan 12.00 och 18.00 och kostar gratis.

4 Cortlandt Alley, mmuseumm.com

Smith & Mills – en liten, liten pärla

Fabulös och samtidigt opretentiös, gamla godingen Smith & Mills smyger under de flestas radar – en intim lokal som en gång i tiden var droskstall, dekorerad med mässingsdetaljer och knappstoppade banketter. Miljön påminner om en gammaldags speakeasy, om den byggts i buken på en atlantångare. Är det Greta Garbo som sitter där?! Baren har plats för ungefär tre och en halv människa, när vädret tillåter spiller bord och stolar ut på trottoaren. Käka en lätt lunch, ta en eftermiddagsfika eller rumla förbi på en nightcap. Bonuspoäng för Tummelisa-toaletten som installerats i en före detta hiss.

71 North Moore Street, smithandmills.com

Trapeze School – flyg över Hudsonfloden

Här får du ett riktigt fågelperspektiv. Ovanpå taket till en ful byggnad där West Houston Street rinner ut i Hudsonfloden kan du lära dig att flyga trapets. Det är en hisnande känsla, tro mig – en orädd korrespondent testar förstås upplevelserna innan hon skriver om dem. Manhattans skyskrapor virvlade förbi upp­ochned när jag slängde mig ut från trampolinen, i ögonvrån kunde jag se vattnet sväva i en väldigt onaturlig, o-horisontell vinkel, det var exalterande, skrämmande och vansinnigt kul. Jag landade mjukt på säkerhetsnätet och ville genast hoppa en gång till. Skolan har nybörjarklasser såväl som lektioner för cirkusproffs. Boka en tid lagom till solnedgången, då är det extra sensationellt att sväva.

Pier 40, newyork.trapezeschool.com

Soho

Judd Foundation – teckna hemma hos konstnären

Konststorheten Donald Judds hem i Soho renoverades för några år sedan och är numera öppet för allmänheten. Att få en fot innanför dörren är inte helt lätt, de guidade turerna bokas upp långt i förväg. Om du har framförhållning är besöket en tankeväckande, emotionell upplevelse som ger ytterligare liv åt minimalistens strama konst. Är du dessutom konstnärligt lagd kan du teckna medan Judds ande vakar över dig. Ta med dig ritblock, pennor och kolkritor till hans spatiösa, svala bostad på Spring Street och låt stiftelsens guider svara på alla dina frågor om samlingen medan du skissar. Dessa så kallade ”Drawing sessions” är 90 minuter långa, kostar dryga 20 dollar och bokas via stiftelsens webbsida. Stolar, stafflier, stativ och blöta material såsom vattenfärger är förbjudna. Besökarna uppmanas bre ut sig på golvet, eller i fällstolar för att sedan klottra bort en tystlåten stund i ett av konstnärens sparsmakade, ljusa vardagsrum.

101 Spring Street, juddfoundation.org

Mariebelle – chokladexcesser

Visst, du är mitt i Soho, men låt bli att ens snegla på boutiquerna omkring dig. Lämna shoppingen åt amatörerna. Spatsera i stället ner till Broome Street och lugna nerverna med en dos choklad i Mariebelles kakao­boudoir. Den Marie Antoinettiga kristyrdrömmen döljer ett litet sirligt kafé längst in bortom det dignande utbudet av tryfflar, ganacher och karameller. Crèpe au chocolat och en skarp espresso? Macarons och isad aztekchoklad eller kanske rent av en bellini? Mariebelle är ultrakvinnligt, med kristallkronor, frivoliteter och en doft av Budapests gamla kafékultur.

484 Broome Street, mariebelle.com

LÄS MER: Washington är äntligen en metropol

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.