Marie Oskarsson är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu
Marie Oskarsson är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu Bild: Mostphotos

Marie Oskarsson: Vinrankorna tar tempen på klimatet

Det handlar om framtiden, så det är logiskt att det är unga människor som Greta Thunberg som lyft fram klimatfrågan i rampljuset. Men för vinbranschen har klimathotet länge varit högst levande.

ANNONS
|

För världens vinodlare har klimat­krisen och temperaturökningen varit ett orosmoment i många år. Den spanske vinmogulen Miguel Torres är bara en av många producenter som pekar på just klimatförändringarna som det största hotet mot vinodling och vinindustrin. Det handlar inte bara om högre medeltemperaturer, utan också om mer instabilt väder och förändrade vädermönster.

Snart är det många som intensivt kommer att följa vad som sägs vid FN:s klimatmöte i New York den 23 september och vid FN:s klimatkonferens i Chile i december – och som kräver mer än fagra ord. Allt det som ger upphov till långa tal på de kommande mötena är redan vardag för vinodlare, inte minst i Europa. 45 procent av världens vinodlingar finns inom EU och 65 procent av den globala vinproduktionen kommer från EU. Här finns länderna med vinregionerna och med vinlagstiftning, som bygger på kombinationen klimat, geografi och kulturhistoria.

ANNONS

LÄS MER:Veckans vin: Spännande viner i september

I de här trakterna har man redan märkt av klimatförändringarna ytterst påtagligt. I många av de europeiska vinområdena startar skörden nu två till tre veckor tidigare än på 1980-talet, eftersom den allt högre medeltemperaturen gör att druvorna mognar snabbare.

Man kan förstås se vinbranschen som en nischbransch i lyxsegmentet, och kanske tänka att det inte är den viktigaste delen i klimatfrågan. Men jag ser det som att vinodlingarna är som kanariefåglarna som de brittiska gruvarbetarna tog med ner under jorden förr i världen. Om de slutade sjunga (alltså dog) visste gruvarbetarna att luften var fylld av farlig kolmonoxid och att de måste ta sig upp till frisk luft direkt.

Så vad kommer världens ledare göra för att agera på riktigt för vårt klimat och vår framtid? Vinodlingarna ropar till oss att det är allvar.

LÄS MER:Marie Oskarsson: Ekologiskt vin är passé i Kalifornien

ANNONS