Marie Oskarsson: Därför gör prosecco succé – hos alla utom experterna

Det är inte bara i Sverige vi varit proseccotokiga de senaste åren. Trenden känns igen från större delen av världen. Drycken andas semester och lättja – med något av det mousserande vinets lyxiga guldkant.

ANNONS
|

Få viner framkallar så tunga suckar hos oss vinskribenter som alla andras favoritbubbel, prosecco. ”Oseriöst”, ”mass­producerat”, ”för sött och finesslöst”, ja, det är bara några av orden som flyger genom luften när proseccon hälls i glasen på professionella vinprovningar.

Och visst ligger det en del sanning i de där hårda orden, men det är inte helt utan anledning som prosecco har blivit världens bäst säljande mousserande vintyp. Det är något med kombinationen av den druvsöta, lättbegripliga och chosefria stilen och ofta budgetvänliga prisbilden som gjort vinet så populärt.

Inte så mångfacetterat som champagne men bubblande och begripligt

Ett annat skäl till proseccos världs­omspännande popularitet är att det är särskilt lämpligt för produktion i stor skala. Prosecco kommer från Venetos slättlandskap i norra Italien. Det är ett stort område, den största vinregionen i Italien med cirka 20 000 hektar vin­odlingar. Här finns stora kooperativ och vinföretag, som är vana vid storskalig vinproduktion.

ANNONS

Prosecco görs med Charmat-metoden, till skillnad från den mer krävande traditionella metoden från Champagne. Det innebär att den andra jäsningen, den som ger kolsyrebubblorna, sker på stora tankar. Resultatet blir ett ganska lättsamt, druvigt och ofta pärondoftande vin, inte så mångfacetterat som champagne men bubblande och begripligt.

LÄS MER:Veckans vin: Åtta budgetbubbel under 130 kr

Så det är inte konstigt att stora företag i bubbelvinsbranschen, som tyska sekt­giganten Henckel, köper in sig i prosecco­producerande företag eller att svenska importörer samarbetar med kooperativ och vinföretag i regionen för att skapa en prosecco specifikt för den svenska gommen. Här finns pengar att tjäna!

Ett tips: skippa prosecco som måltidsdryck. Vinet har en tendens att vara aning sött, och kan vara svårmatchat med mat. Men som apéritif eller mingelbubbel är det som gjutet.

LÄS MER:Hur ska vi dricka bubbel, Fredrik Schelin?

ANNONS