Du jobbar som konstnärlig ledare för hållbarhetsprojektet Re:textile vid Textilhögskolan i Borås. Berätta!
– Det är ett projekt som handlar om att utveckla cirkulära design- och affärsmodeller: ett slags värdeskapande återbruk där plagg används som resurs för ny design och fler affärer. Det kan vara modemärkens överproduktion, som rea-lager, men även den privata garderoben. Utöver att hjälpa företag att designa om sina kollektioner kommer vi i höst även att starta ett projekt för privatpersoner som kan få råd och tips runt den privata garderoben. Tanken är att få hjälp av designers att uppdatera kläder man ledsnat på, eller som inte längre är trendiga, eller har gått sönder. Det kan handla om att färga om, lägga till ett nytt print eller en brodyr, eller att sy om kläderna. Designen är a och o.
Cirkulärt mode är ett lite mystiskt begrepp. Vad innebär det för mig som modekonsument?
– Att få snurr på plagg. Att plagg designas och produceras på ett sådant sätt att de går att laga, ta isär, göra om och slutligen återvinnas. Resurser och material skall fungera i ett slags kretslopp.
LÄS MER: Stylisten Lisa Lindqwisters val inför hösten
Du är modedoktorand på Textilhögskolan i Borås, Erikshjälpen utsåg dig till Årets second hand-profil 2018 och du är konstnärlig ledare för Re:textile som i höst samarbetar med jeansmärket Cheap Monday. Dessutom arbetar du med ett regeringsuppdrag om att ta fram en plattform för hållbar utveckling på textilområdet. Hur hinner du med?
– Åh, jag hinner verkligen inte med allt! Städandet och tvättandet blir lidande, träna hinner jag inte heller, men det kan det vara värt. Vad som driver mig är nyfikenhet, att simma lite motströms och försöka förändra designerrollen och sättet att arbeta med hållbarhet. Det triggar mig att stå med en fot i modebranschen och en fot i akademin, att växla skrivandet på min avhandling med det kreativa designarbetet.
Måste man sluta shoppa helt för att bli en hållbar modekonsument?
– Nej. Men man måste dra ner på shoppingen. Och framför allt, shoppa second hand. Låna av en kompis, eller dela plagg med en kompis eller en annan familjemedlem. Du kan även fynda i din egen garderob: gräv runt, styla om, och lämna till skräddare om du inte kan sy själv.
Dina bästa klädvårdstips?
– Vädra, tvätta sällan, punktbehandla fläckar. Rulla plagg och förvara dem stående i byrålådorna och häng resten på bra galgar.
Anna Lidström
Gör: Designdoktorand på Textilhögskolan, Högskolan i Borås. Kreativ ledare för Science Park Borås-projektet Re:textile, designer och stylist.
Bor: Strax utanför Borås.
Aktuell med: Årets second hand-profil 2018. Med en minikollektion som Re:textile och Cheap Monday skapat tillsammans. I linjen syns bland annat jackor, chinos, t-shirts och en väska, alla gjorda av kasserade arbetskläder med en sliten look. Fläckar, hål och missfärgningar gör varje plagg unikt. C/O Cheap Monday släpps den 1 oktober 2018 och är tillgänglig på deras hemsida och hos utvalda återförsäljare.
Instagram: @anotherblog.se
Varför ska man inte kasta kläder i soporna? Och vad ska man göra i stället?
– Ett plaggs största negativa klimatpåverkan ligger i själva tillverkningen – alltså i fiberframställningen, produktionen av tyg, efterbehandlingarna, sömnaden och så vidare. Att kasta ett plagg är att slänga alla dessa ansträngningar rakt i soporna. Så skänk dem, om de är hela och rena vill säga! Att använda ett plagg så länge det bara går är den överlägset största miljöbesparingen man kan göra, och även om du tröttnat på ett plagg kan någon annan ha glädje av det. Dessutom kan samma plagg generera inkomst flera gånger, om det kan säljas om och om igen.
Kan man köpa plagg ur dina kollektioner?
– Jag säljer inga plagg, utan arbetar för att varumärken ska göra allt själva. Allt jag gör används i min forskning.
Hur klär du dig i höst?
– Alltid lager på lager och en massa mönstermix.
Bästa stilrådet du fått?
– Oj, brukar mest ge råd i stället för att få, haha. Det skulle väl i så fall vara att min man, som älskar svart, ibland påminner mig att sticka in ett och annat basplagg för att balansera upp den riviga mixen jag har.
Vilket är det senaste nytillverkade plagget/skon/accessoaren du köpte?
– Ett par knallblå mockaskor från Vagabond som jag bar till en remakad loppisklänning då jag gifte mig på Öland i augusti.
LÄS MER: Så ska framtidens mode se ut
LÄS MER: Höstens herrtrender 2018: från hajk till vilda västern
LÄS MER: Här är höstens damtrender 2018
Om Re:textile
Re:textile är ett forskningsprojekt vid Högskolan i Borås som undersöker och utvecklar designprocesser och affärsmodeller för redesign och cirkulär ekonomi genom olika samarbeten. Målet är att bidra till minskad konsumtion av nya råvaror.
Visste du att…
Den största delen av ett plaggs negativa klimatpåverkan sker i produktion och när vi kunder åker till och från butiken. Ett plagg som används dubbelt så länge minskar den negativa påverkan med hälften. Det säger Sandra Roos, forskare på forskningsinstitutet Swerea IVF och det svenska forskningsprogrammet Mistra Future Fashion.
Produktionen av textilfibrer har tredubblats sedan åttiotalet. För att bibehålla ekonomisk tillväxt med hänsyn till en ökad befolkning visar färska prognoser att vi kommer att behöva fördubbla produktionen från i dag. Det säger Adrian Zethraeus, projektledare Re:textile vid Science Park Borås.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.