Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I Sverige vänder vi gärna blickarna utomlands när det gäller öl, skriver Två Dagars ölexpert Robert Lagerström. Bild: Mostphotos
I Sverige vänder vi gärna blickarna utomlands när det gäller öl, skriver Två Dagars ölexpert Robert Lagerström. Bild: Mostphotos

Lagerström: Sverige har knappt några egna ölstilar

Det är lätt att tro att Sverige har många egna ölstilar. Men i själva verket är det knappt några alls. Däremot är vi svenskar duktiga på att ta till oss nya strömningar och hänga med.

Det är inte mycket som är genuint svenskt. Ta bara traditioner som Lucia, julfirande eller Halloween, vilka alla har utländska förebilder.

Det är likadant med exempelvis musik. I modern tid har svenskar, som Max Martin och Bloodshy & Avant, varit enormt framgångsrika låtskrivare av amerikansk topplistemusik.

Vad vill jag då säga med detta? Jo, att det är ungefär samma sak med öl. I Sverige vänder vi gärna blickarna utomlands och gör ipa, pale ale, stout och berliner weisse enligt amerikanskt snitt.

Inte heller äldre tiders svenska succéer var våra. Den på 1700-talet så populära portern kom från Storbritannien medan 1800-talets mörka lageröl härstammade från tyska Bayern. Dagens bästsäljande ljusa lageröl har sina rötter i bland annat tjeckisk pilsner.

LÄS MER: Dags att sätta Två Dagars Dunderglögg

Så vad finns det egentligen för typisk svensk öl? Tja, de enda kvarvarande sorterna är gotlandsdricka och svagdricka. Bägge har sitt ursprung i ”svensköl”, en söt och alkoholsvag överjäst brygd, som fick sitt namn när det bayerska ölet började tillverkas här. Med tiden försvann svenskölet in i skuggorna. Men det överlevde som en lokal tradition på Gotland och är en gammaldags öltyp med rökmalt, enris och bakjäst. Svagdricka, å sin sida, är en variant av svenskölet, som blev till vad den är i dag när stilen befriades från skatt 1901. Svagdricka är sötad med sackarin, färgad med sockerkulör och runt två procent stark.

Detta är vad Sverige har att komma med. Till skillnad från länder som England, Tyskland och Belgien saknar vi en stark inhemsk öltradition. Men detta behöver inte vara av ondo. Kanske är vi härmapor – men vi är alltid öppna för nya strömningar och plagierar med klass!

Ibland gör vi till och med lika bra öl som förlagorna.

LÄS MER: Så här kommer du i gång med en ölprovning

LÄS MER: Veckans öl är snälla mot plånboken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.