Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Nanna Gillberg: Låt mig presentera en årskrönika för 2022

GP:s krönikör Nanna Gillberg sammanfattar vad hon lärt sig under året – och utser allt från årets myt till årets lärdomar från relationsrealitygenren. ”Allt negativt man tycker om en annan person handlar egentligen om en själv.”

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Årets myt: Att människor är sina egna vassaste kritiker.

Årets överlevnadsstrategi: Intala sig själv att befintlig situation bara är tillfällig och/eller att man inte ångrar något.

Årets överlevnadsstrategi 2: Intala sig själv att det aldrig är för sent och ta det som intäkt för att vänta med att göra något åt något.

Årets överlevnadsstrategi 3: Avledning – för att undgå att märka att jorden håller på att gå under eller att man börjat jobba igen efter en ledighet. På jobb med förtroendearbetstid görs det senare enkelt genom att undvika av arbetstagaren tillhandahållna lokaler och ha många flikar i gång på datorskärmen. När de flesta är förströelse framstår jobbmejlen endast som ett i raden av harmlösa alternativ.

ANNONS

Varje års överlevnadsstrategi: Dagdrömmeri. En livslång vän. Oumbärlig i medelåldern med dess omställning från förverkligande av drömmar till att göra det bästa av situationen.

Årets effektiviseringsresa: Organiseringen av välfärden för att tillse att inga relationer hinner utvecklas mellan tjänstemän och brukare. Så att det inte uppstår en genuin önskan att hjälpa som kan stå i vägen för målet att bli av med människor utan att de belastar verksamhetens budget. Uppnås genom envägskommunikation och arbetsrotation som säkerställer att man i vård- och välfärdskontakter aldrig stöter på samma person mer än en gång.

Årets attribut: Ditt narrativ. Berätta för andra vem du är. Förlita dig inte på att det framgår av sig själv. Visa inte intresse för vem motparten är. Det tar fokus från berättelsen om dig.

Årets lärdomar från relationsrealitygenren:

  1. Om man inte vill fullborda äktenskapet med en främling beror det på saker hos en själv som man behöver bearbeta. Inte på att man gift sig med en främling.
  2. Allt negativt man tycker om en annan person handlar egentligen om en själv.
  3. Det är ett utbrett problem att människor ”övertänker”.

Årets kunskap: ”Klokskap” och känslor. Om ingen kunskap pekar åt det håll du hävdar – säg att du ändå känner att det du säger stämmer. Då blir kunskapen elitistisk och du har vunnit.

Årets missförstånd (vanligt hos manliga babyboomers och framgångsteologer): Att det råder ett kausalt förtjänst-efter-insats-samband i livet. Det man har är frukten av hårt arbete och livets utfall är summan av ens val.

ANNONS

Årets självkännedom: Personer som på oklara grunder identifierar sig som högkänsliga och använder det som förevändning för att vara okänsliga.

Årets avhandlingstitel: ”Varför stannar bussen när jag inte ska gå av?” Fortfarande den bästa titeln på en avhandling någonsin. Handlar om hur det är att leva med autism, men skulle funka lika bra som rubrik på en guide till vår tid. Ge mig ett samhällsprogram och låt mig låna titeln.

Gör: Konstaterar att det enda roliga man har på vintern är el och att allt med sladd den här vintern är förbjudet.

Tänker på: Att mäns problem måste tas på allvar för att de utgör en samhällsfara. Män som är ensamma är farliga. För att de är ensamma. Män i grupp är farliga. För att de gör sådant de inte skulle ha gjort om de varit ensamma.

Tittar på: Min arbetsbörda som ett växande skuldberg. Endast med skuldsanering har jag chans att komma i kapp. Alla säckar ska knytas ihop och avrapporteras före jul och varje säck åtföljs av sociala evenemang.

Fler krönikor av Nanna Gillberg:

LÄS MER:Är en stående inbjudan verkligen en inbjudan?

LÄS MER:Ta ansvar för ditt liv – med en röstförvrängare!

LÄS MER:Det är ingen lögn om det lockar väljare

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS