Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt

Jag tycker inte att du är dig själv längre

”Det visar sig att vi tycker i snitt tre timmar om dagen. Om man bortser från allt småtyckande. Vi tycker om, illa, annorlunda, spännande, uppfinningsrikt, tyst.”, skriver Anton Hellström.

ANNONS
|

Att tycka är inget nytt. Vi har alltid tyckt. I grottor, på bibliotek, i grupp, i sängen. Det är ett tecken på en stark vilja, en stark personlighet. Och det är bra. Men jag tycker inte att du är dig själv längre. Jag kan se det. Du måste vara dig själv. Den där härliga, sprudlande och intresserade personen som jag tycker så mycket om. Den som pratar och tar för sig. Du måste vara du. På det sättet bara du kan. Den unika människa du är. Den ska vi ta tillbaka och ta vara på. Det vill jag. Jag tycker att du borde vara på det sättet som jag beskriver dig. Och det är inte bara jag som tycker det.

ANNONS

Probaverunt – Cogitamus – Cogitabo.

Vi har tyckt – Vi tycker – Vi kommer att tycka.

LÄS MER:Det är krögarna det är synd om – inte mig

Nyligen publicerades det ett antal undersökningar om hur vi tycker, varför vi tycker, hur mycket vi tycker, på vilket sätt vi tycker och var vi är när vi tycker. Tyckandet som uttryck för en åsikt. ”Hur tycker du?” heter en av undersökningarna. ”Hur påverkar tyckandet dig och hur vill du att det ska påverka ditt vardagsliv?” är en annan. ”Hur bra tycker du att du ser?” heter en tredje. Alla med samma slutsats; vi tycker om att tycka. Det visar sig att vi tycker i snitt tre timmar om dagen. Om man bortser från allt småtyckande. Vi tycker om, illa, annorlunda, spännande, uppfinningsrikt, tyst.

Tacitus cogitare – Tycka tyst.

I en av undersökningarna visar det sig att 32 procent av befolkningen tycker att de har rätt när de diskuterar. Vad diskussionerna handlar om vet jag ej. 27 procent tycker att de ser bra fastän de inte gör det. 48 procent av personer mellan 15 och 68 år tycker inte om att uppsöka offentliga porslinsklosetter.

Publico latrina murrina – Offentlig porslinsklosett.

LÄS MER:Besök på badhuset borde finnas som grundlag

Innan boktryckarkonsten ritade om världskartan för det vi i dag kallar ”skriven text i pappersform” fanns tyckandet. Men vårt tyckande kan spåras längre bak i tiden än så. Grottmålningarna i Lascaux, cirka 20 000 år gamla, vittnar till exempel om vad människorna på den tiden tyckte om bisonoxen. Vad tycker du om bisonoxen? Borde de vara fridlysta? Tyckandet är i ständig förändring. Ska vi skapa fredade zoner? Ska man få klappa på en bisonoxe om man ser dem? Är du säker på att det är en bisonoxe du ser? Du kanske är en av de 27 procent som tycker att du ser bättre än vad du gör. Du har rätt att tycka att du ser bra. Rätten att tycka. Värna om den som du värnar om mig. Skriv vad du tycker om mig i grottan. Ska vi verkligen få skriva i grottor? Berätta. Jag vill veta. Jag vill läsa om ditt tyckande på biblioteket. Märka det i gruppen. Höra det i sängen.

ANNONS

Non te ipsum iam adesse – Du är inte dig själv längre. Du ser inte dig själv. Jag ser dig. Jag är krönikör. Jag tycker du ska köpa glasögon.

LÄS MER:Inför ett betygssystem för alla delar av livet

Gör: Är extremt sugen på att repetitionsarbetet ska sätta i gång inför nästa projekt.

Äter: Sås.

Lyssnar på: ”Då var det strax dags för V75:ans andra avdelning…”

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS