Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppväckta ruiner. På Villa Pedra bor du i ett av 14 hus med individuellt boende. Maten lagar du själv – eller äter i restaurangen. Bild: Mauro Rongione
Uppväckta ruiner. På Villa Pedra bor du i ett av 14 hus med individuellt boende. Maten lagar du själv – eller äter i restaurangen. Bild: Mauro Rongione

Hotellen blåser nytt liv i bortglömt Portugal

I mellersta Portugal har vackra, bortglömda stenbyar fått färsk energi när medvetna små hotell flyttar in. Vi flyr rusket för en hjärtevärmande weekend.

Den här artikeln bygger på ett samarbete mellan Göteborgs-Posten och tidningen Res, läs fler resereportage här .

I centrala Portugal har gamla samhällen hittat helt nya vägar att finna sin försörjning. I det lite folkskygga portugisiska landskap som tar plats runt staden Coimbra har entusiastiska entreprenörer hittat stilfulla sätt att uppdatera det gamla kulturlandskapet och dess uråldriga traditioner.

Biologisk mat och dryck

Bara en dryg timmes bilfärd från larmet i Lissabon ligger den traditionella muromgärdade staden Óbidos. Tolv bokbutiker på 3 000 invånare är ett tydligt tecken, den historiska staden har förvandlats till en litterär högborg. En handlare ligger vackert inredd i en före detta kyrka. På en av de slingrande kullerstensgatorna har den gamla marknaden förvandlats till Livraria do Mercado – second hand-litteratur i fint skick samsas med en välsorterad butik för biologisk mat och dryck. Numera hålls här även den tio dagar långa internationella litterära festivalen Folio i slutet av oktober varje år hålls. Och var passar det bättre för författare, förlagsfolk och flanörer att checka in om inte på The Literary Man. Hotellet var ett övergivet 1700-talskloster i många år, ända tills det återupptäcktes för 50 år sedan. Ägaren Telmo Faria tog över för två år sedan och som den litteraturprofessor vid universitetet i Lissabon han ändå är, var vinkeln kanske inte så oväntad.

Bokglad. Telmo Faria, professor i litteratur, har grundat både litteraturfestival och bokhotell i Óbidos. Bild: MAURO RONGIONE
Bokglad. Telmo Faria, professor i litteratur, har grundat både litteraturfestival och bokhotell i Óbidos. Bild: MAURO RONGIONE

Den mycket portugisiskt klassiska exteriören är missvisande. Rummen i nunnornas före detta flygel för med sina vita väggar och låga sängar snarare tankarna till ett japanskt spa. Telmo Faria renoverade varsamt och beställde slutligen pallvis med gamla utgåvor från bokförlaget Penguin i England. 45 000 böcker skeppades på Atlanten mot Portugal, likt en omvänd resa med 1700-talets portvinsbåtar.

LÄS MER: Urban djungel – Hongkong är ett fenomen

– Mitt mål är att ha åtminstone 100 000 böcker på hyllorna. Gästerna ska kunna bläddra, låna och köpa med sig böcker härifrån. Det bor en Literary Man i oss alla. Vi vill bara hjälpa till att väcka henne. Och vi vill att Óbidos ska förknippas och stå längst fram när det kommer till kulturturism, säger Telmo Faria.

Slå dig ned. The Literary Man är bokmalens drömsemester. Bild: MAURO RONGIONE
Slå dig ned. The Literary Man är bokmalens drömsemester. Bild: MAURO RONGIONE

I den coola, lilla ginbaren serveras förstås drycker uppkallade efter litterära giganter. Beställ en F. Scott Fitzgerald och få in ett highballglas med Gin Rickey, allt kryddat med ett känt citat av författaren i fråga: ”Först tar du en drink, sen tar drinken en drink, sen tar drinken dig.”

Vi besöker ett av Telmo Farias andra portugisiska projekt, längre norrut och mot kusten. I Arelho på surflängds avstånd till Atlantens vilda vågor är Rio do Prado ett slags avskalat eko-chict hotell med hållbarhet som honnörsord. Linjerna är så låga att byggnaden inte syns förrän man kommer riktigt nära. Här kontrasteras råa betongväggar mot färgstarka textilier och grönska. Det stora växthuset står för både ingredienser och som plats för Rio Do Prados matsal.

Bördig nationalpark

Långt inåt land och högre uppåt bergen väntar den bördiga nationalparken Serras de Aire e Candeeiros. Där utanför byn Alvados valde skogsingenjören Rui Anastácio att slå sig ner för att förverkliga drömmen om ett eget naturnära hotell. Resultatet blev Cooking and Nature Emotional Hotel. Se bortom den lite ängsliga anglofila titeln, och där döljer sig några mycket modernistiska kuber som bryter av i det lummiga landskapet.

En oas i Pombalinho. Om du bor på Villa Pedra är det här du tar ditt morgondopp. Bild: Mauro Rongione
En oas i Pombalinho. Om du bor på Villa Pedra är det här du tar ditt morgondopp. Bild: Mauro Rongione

Gå upp på takterrassen och titta ner över bassängen. Den rektangulära poolen med sitt perfekt turkosa vatten ligger som nedsänkt i naturen, helt omgiven av höga lövträd och fjärran berg. I det öppna köket står kocken Nuno Barros med några gäster och blandar ihop en varm getostsallad med vindruvor och karamelliserade valnötter. En avslappnad matlagningskurs ingår dagligen för hotellets gäster.

Skapat vandringsleder

– När vi öppnade för tolv år sedan var vi det första hotellet i byn. Nu finns det fem. Hotellet ligger ju mitt i en nationalpark så vi har varit med och skapat vandringsleder, och så kommer många skandinaver för att rida härute i dalgångarna. Jag tror att dagens resenärer verkligen vill landa i och förstå landet de åker till, säger ägaren Rui Anastácio.

Mättande. Du går inte hungrig från Casa das Caldeiras, en populär krog i Coimbra. Bild: MAURO RONGIONE
Mättande. Du går inte hungrig från Casa das Caldeiras, en populär krog i Coimbra. Bild: MAURO RONGIONE

Glöm Toscana och södra Frankrike

Nio mil norrut, just söder om Coimbra och nästan exakt i halvlek mellan Lissabon och Porto, låg pyttebyn Pombalinho övergiven i många år. Tills Manuel Casal och hans partner, tillika arkitekt, hittade hit. Villa Pedra består av 14 små, smakfulla hus, nyrenoverade med allsköns trendiga designdetaljer – men med den karakteristiska, tidlösa stenkänslan i behåll. Utomhus fungerar stenbord och naturliga terrasser som matplatser.

LÄS MER: Roadtrip genom dramatiskt Harry Potter-land

– Glöm Toscana och södra Frankrike. Den här byn hade haft sin Törnrosasömn i över 70 år. Men i dag finns det en sådan potential i den här centrala delen av Portugal, säger Manuel Casal, som delar tiden på Vila Pedra med sin exklusiva klädbutik i Lissabon.

Vägen mot Coimbra är kantad av landets äldsta och största romerska ruiner, medan olivträd omringade av stenmurar delar av odlingslotterna. Coimbra är Portugals tredje största stad, och den känns ung. Så har också 35 000 studenter hittat hit, vilket såklart sätter stans rytm, färg och form. Universitetet som ligger på en kulle högt över centrum är ett av de fem äldsta i Europa.

Himmelskt vackert. Från byn Marialva är det inte långt till Dourodalens portvinsproducenter. Bild: MAURO RONGIONE
Himmelskt vackert. Från byn Marialva är det inte långt till Dourodalens portvinsproducenter. Bild: MAURO RONGIONE

Storstäder i all ära, vi avrundar resan med ännu en historisk by. Marialva är en av de mest omtalade, trots sin litenhet. Det är lätt att förstå varför. Den lokala guiden hjälper oss att öppna nyckeln till 1200-talsbyns äldsta, innersta kärna. På andra sidan järngrindarna väntar en intakt medeltidsbebyggelse, krönt med en 1700-talskyrka som fortfarande används av byns 35 invånare. Det är inte ovanligt att personalen på designhotellet Casas do Côro ibland är fler än de fast boende i byn.

Tillbyggnad med spa

Casas do Côro består av 13 gamla hus, det första började renoveras redan år 2000. Här finns också en sprillans ny tillbyggnad med spa som snyggt smälter in i poolområdet.

Några gäster släntrar in efter en enkel vandring, andra flåsar fortfarande efter en svettig cykeltur. Annars råder en sällsam stillsamhet på Casa do Côros. Namnet syftar på torget utanför, Largo do Côro, körens torg. Där samlades folk förr för att sjunga.

Än i dag är det många som skulle stämma in i en lågmäld lovsång för detta allt annat än bortglömda landskap.

Portugal

Resa hit:

Flera flygbolag kan ta dig till Lissabon, dock inget utan mellanlandning. Tåg till Coimbra tar cirka två dygn via exempelvis Köpenhamn, Hamburg och Paris. Därefter enklast hyrbil direkt norrut för att kunna nå djupare in i det portugisiska landskapet.

Fem tips på boenden:

The Literary Man Hotel

Litteraturprofessorns dröm blev verklighet. Literary Man är Telmo Farias livsverk, inrymt i ett 1700-talskloster i söta staden Óbidos. 45 000 böcker tillhör scenografin, och fullt av litterära referenser både på hotellet och i staden. Mycket charmigt! Missa inte systerhotellet, ekovänliga Rio Do Prado närmare kusten. Dubbelrum från cirka 900 kronor per natt.

Villa Pedra Natural Houses

14 hus med individuellt boende, allt byggt ur gamla ruiner i bortglömda Aldeia de Cima. Delägaren, arkitekten Victor Mineiro, är den som skapat den slags avskalade lantlyx i sten och trä som är Villa Pedra. Självhushållning med kök av hög standard, annars samlas man i The Kitchen på kvällarna och äter vad kocken Martha lyfter fram för dagen. Dubbelrum från cirka 1 100 kronor per natt.

Casas do Côro

Anrikt boende med högsta designkänsla i den historiska stenbyn Marialva, inte långt från Dourodalen. Rustikt och ombonat hand i hand omringat av flera pooler, snyggt spa och egen biodynamisk odling. Dubbelrum från 1 300 kr per natt.

Rio do Prado

Ekovänliga Rio Do Prado är systerhotellet till Literary Man i Óbidos och ligger några kilometer bort, just vid lagunen till Atlanten. Ett prisbelönt hotell där natur, rum och restaurang smälter samman till en enda enhet. De 15 rummen ligger i små betongboxar som döljs av grönska och stora fönsterpartier. Dubbelrum från 1 600 kronor per natt.

Cooking and Nature Emotional Hotel

Det matglada, naturnära hotellet utanför lilla Alvados har tolv rum, alla inredda efter just sin personliga känslosträng. Välj rum efter tycke, smak och humör: Futuro, Exotismo, Magia, Romance – ja, ni fattar. Dubbelrum från 1 500 kronor per natt.

LÄS MER: Paret fann sitt drömställe i Frankrike

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.