Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Franska matminnen som varar länge

Två Dagars matskribent drog till Frankrike. Med sig hem tog hon recept och råvaror som ska se till att minnena av resan varar länge. Här delar hon med sig av matlagningstips och ger inspiration till den som vill följa i hennes fotspår till byarna kring Montpellier.

Och så förde vindarna mig till Neffiès i södra Frankrike, utanför Montpellier. Till ­urfranska marknader med stånd fyllda av solmogna grönsaker, till grönskande vinfält och byar med trånga gränder. Under en dryg vecka insöp jag platsen och det lugn som infann sig. Och så lagade jag massor av mat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det franska köket är kanske inte direkt känt för sina växtbaserade kulinariska upplevelser. Men att se alla de gröna råvaror som faktiskt finns där gör att inspirationen inte går att hejda. I den lilla byn höll jag under några dagar i en workshop om växtbaserad mat, och tillsammans med ett kreativt gäng varvade jag matlagning med yoga, meditation, fotografering och löpturer. Matlagningen utgick från fynd på de lokala marknaderna och fick en fransk touch.

Här bjuder jag på favoriter ­inspirerade av grönsaker, smaker och lugnet från de där dagarna. Och så kommer mina bästa tips för den eventuella resan söderut. Jag hoppas att rätterna värmer – och att du känner den ljumma sydfranska sensommarvinden ända hem till dig.

Therese Elgquist letar råvaror på marknaden i Pézenas.. Bild: Agnes Maltesdotter

Fakta: Neffiès

En bit bort från fullpackade stränder och myllrande turiststråk. I Neffiès, och ­byarna runt omkring, kan du njuta av det sydfranska livet precis så som fransmännen gör.

När? April till oktober, här börjar våren tidigt och sensommaren håller i längre än uppe i norr. Under de varmaste sommar­månaderna är det skönt att leta sig nära havet för att kunna svalka sig i hettan.

Var? Boka in några nätter på La Belle Vue i den lilla byn Neffiès 4,5 mil utanför Montpellier. Ett charmigt B&B som andas lugn och inte minst, som namnet avslöjar, bjuder på magisk utsikt över ett pittoreskt landskap. På varje centimeter och i varje vrå av det mycket gamla stenhuset, från det mönstrade kakelgolvet till stuckaturen i taket, finns något att upptäcka och inspireras av. www.labellevue.se

Vill du, som jag, passa på att laga mat på plats kan det vara en god idé att även boka ett par nätter i en egen lägenhet eller ett hus, för att få tillgång till kök.

Hur? Flera flygbolag flyger till Montpellier från Landvetter med mellanlandning i Paris. Med tåg kommer du till Paris från Göteborg på cirka ett dygn. Ett byte och ytterligare 4 timmar tar dig till Montpellier eller Béziers som ligger nära Neffiès.

Sallad på bakade druvor och fänkål med krispig stjälkselleri och rostad bovete. Bild: Agnes Maltesdotter

Sallad på bakade druvor och fänkål med krispig stjälkselleri och rostad bovete

Sallad på bakade druvor och fänkål med krispig stjälkselleri och rostat bovete

4–6 personer som sidorätt

Druvor som bakas i ugn blir något helt annat än vad du förmodligen är van vid. Gott både till dessert tillsammans med vispad kokosgrädde och granola men även i en matig sidorätt.

500 g ekologiska druvor, gröna eller röda

2 fänkål

1 msk torkade provensalska örter (en blandning av basilika, oregano, timjan och kyndel)

1 ekologisk stjälkselleri

1/2 dl torkat helt bovete

1/2 msk kallpressad olivolja

Havssalt och nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 175 grader. Skölj druvorna och lägg i en ugnsfast form. Skär bort den allra nedersta rotbiten från fänkålen, skär resten i klyftor. Lägg i ugnsformen. Ringla över olja och örter. Baka mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills druvorna börjat spricka och fänkålen mjuknat.

Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp en kastrull med vatten. Häll vattnet över bovetet, låt rinna av och skölj sedan med kallt vatten. Låt rinna av och rosta sedan tills gyllene och krispiga i en torr, medelhet stekpanna. Ansa och finstrimla stjälksellerin på bredden.

Lägg upp de bakade druvorna och fänkålen på ett fat, strö över selleri och bovete.

Plåtsallad med rostad brysselkål, romanesco, haricots verts och clementin. Bild: Agnes Maltesdotter

Plåtsallad med rostad brysselkål, romanesco, haricots verts och clementin

4 personer

Lite som ett hav av böljande grönsaker blir den här rätten när du serverar direkt från formen – ett underbart sätt att bjuda på mat med mängder av olika smaker och texturer!

250 g brysselkål

1 romanesco (eller broccoli)

250 g haricots verts, frysta tinade

1 knippe rädisor

3 ekologiska clementiner

2 avokador

1 msk vallmofrön

1 1/2 msk kallpressad olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Eventuellt något kokt sädesslag så som nakenhavre, quinoa eller durra

Värm ugnen till 175 grader.

Skär bort den nedersta rotbiten på brysselkålen. Plocka bort de yttersta bladen och lägg åt sidan. Dela de större brysselkålen på mitten och lägg samtliga brysselkål i en ugnsfast form. Ta bort de grövsta bladen från romanescon, men behåll de mer späda. Dela i mindre buketter och lägg i formen tillsammans med de späda bladen. Blanda med en matsked olja. Baka mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills grönsakerna blivit lätt gyllene och krispiga i kanterna.

Ansa haricots vertsen (knipsa bort ändbiten där en liten kvistbit ibland finns kvar) och ånga eller förväll i 5–7 minuter, tills de mjuknat något men fortfarande har ett gott tuggmotstånd. Skölj med kallt vatten för att avstanna kokningen.

Tina haricots vertsen. Dela rädisorna på mitten. Skala clementinerna och skär i skivor. Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna, skär i skivor. Massera brysselkålsbladen med 1/2 msk olja och en nypa salt.

Blanda ner bönor, rädisor, clementiner, avokado och masserade brysselkålsblad tillsammans med de rostade grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Strö över vallmofrön. Servera eventuellt med något kokt sädesslag.

Tips! Gurkmejahummusen är supergod även till det här!

Bakad pumpa med savoykål, puylinser, äpple, gurkmejahummus och syrad zucchini. Bild: Agnes Maltesdotter

Bakad pumpa med savoykål, puylinser, äpple, gurkmejahummus och syrad zucchini

Pumpor kan tillagas på näst intill oändligt många vis. Och bland det enklaste kan nog vara att som här skära upp i klyftor och baka tillsammans med andra grönsaker som du är sugen på, lägga till någon baljväxt, gärna en röra och kanske lite färsk frukt! Extra gott blir det med lite syrad zucchini.

1 Hokkaidopumpa, eller annan valfri matpumpa

1 savoykål

1 purjolök

2 dl puylinser, okokta

2 röda vinteräpplen

1 dl valnötskärnor

1 msk kallpressad olivolja

Syrad zucchini:

1 zucchini

2 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 nypa salt

1 näve färsk persilja, finhackad

Gurkmejahummus:

1 förpackning (à ca 230 gram avrunnen vikt/4 dl) förkokta kikärtor

1 msk ljus tahini

1/2 dl vatten

1 msk malen gurkmeja

1 msk kallpressad olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 175 grader.

Tvätta av och skär pumpan i klyftor, kärna ur och lägg på en plåt. Plocka av savoykålsbladen, skär bort den grövsta stjälkbiten på varje blad och strimla sedan bladen. Blanda med en matsked olja. Skär purjolöken på längden, skölj noga av eventuell smuts och skär sedan i mindre bitar. Baka pumpan mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills pumpan är helt mjuk. Låt savoykålen och purjolöken gå med sista 15 minuterna.

Skär zucchinin i tunna skivor på bredden. Koka upp vatten, vinäger och salt. Ta av från värmen, lägg i zucchinin och låt dra i 30 minuter. Häll av vätskan och strö över persilja innan servering.

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen.

Gurkmejahummus: Mixa vatten och tahini tills slätt. Tillsätt kikärtor och gurkmeja och mixa till en slät hummus. Mixa ner oljan, smaka av med salt och peppar.

Dela, kärna ur och skär äpplena i skivor. Blanda de bakade grönsakerna med linser och äpple. Servera med gurkmejahummus och syrad zucchini vid sidan av.

LÄS MER: Laga rykande god ramen på tjugo minuter

LÄS MER: En grön matguide till New York

Marknad i Clermont-l’Hérault:

Onsdagar är bästa dagen för marknaden i den lilla byn dit du tar dig på snirkliga serpentinvägar över kullar och genom ­dalar. Här handlar alla lokalbor grönsaker, nybakat bröd, kläder och krimskrams. Kom ihåg att vara tidig eftersom allt stänger igen under tidig förmiddag.

Besök lördagsmarknaden i Pézenas:

I den större byn Pézenas fylls gatorna från lördagsmornarna till tidiga förmiddagen med grönsaksodlare som säljer sina nyskördade godsaker i lösvikt på franskt vis. När du har plockat åt dig av de som lockar mest kan du fika på något av ­kaféerna eller bara strosa runt i de pittoreska gränderna i den vackra byn.

Promenera:

Raka landsvägar kantade av alléer, små stigar mellan alla de vingårdar som sprider ut sig mellan kullarna och charmiga små byar med stenhus. Att promenera runt i omgivningarna bjuder på vyer som inte går att få nog av. Bor du på La Belle Vue kan de dessutom låna cyklar ifall du vill åka i väg på längre turer.

Åk ut till havet:

Bara 30 ­minuters bilfärd från Neffiès når du Medelhavet. Åker du något längre kommer du till Les trois digues, som ligger mellan Sète och Agde. Här finner du en flera mil lång naturstrand, bred och alldeles orörd. Ta gärna med picknick och njut av solen här!

Besök Montpellier:

En av Europas främsta studentstäder som sjuder av liv och rörelse – från tidig morgon till sen kväll finns här något att upptäcka och göra. Här hittar du små söta butiker, barer, fik och restauranger – och även milslånga breda sandstränder. Strosa runt, spana på människor och insup den genuina franska stämningen. Missa inte Marché du Lez med sina vintagebutiker, food trucks, kaféer och stans bästa floristbutik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.