Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Destination Nowhere är ett restaurangkoncept som skapades av göteborgsbaserade alkoholfria vinhuset Oddbird. Bild: Johanna Nyholm
Destination Nowhere är ett restaurangkoncept som skapades av göteborgsbaserade alkoholfria vinhuset Oddbird. Bild: Johanna Nyholm

Fem idéer för turister i en ny tid

Europas länder har öppnat sina gränser för turism, men inget är riktigt vad det en gång var. Nya tider kräver nya påhittiga lösningar, andra slags kartor för resandet. Ska vi kalla fenomenet för ”nyturism”?

LÄS MER: Sandra bor i en skåpbil på heltid – lever ”vanlife”

Bild: Johanna Nyholm
Bild: Johanna Nyholm

Ingenstans som destination

Destination Nowhere, alltså ingenstans på svenska, kallar det göteborgsbaserade alkoholfria vinhuset Oddbird sitt restaurangkoncept. Vinhuset skapade, för endast två kvällar i slutet av augusti, en tillfällig utomhusrestaurang i ett naturreservat söder om huvudstaden. Kockduon Linn Söderström och Marion Ringborg från Garba lagade den råvarunära maten över eld nere vid sjön. De sex unikt och fantasifullt dekorerade borden placerades långt ifrån varandra i olika delar av naturens landskap. Planen är att Nowhere ska återuppstå nästa sommar.
Bild: Hotel Californa
Bild: Hotel Californa

Rullande hotellsviter

Drömmen om att bygga om en van och ge sig i väg för att leva det fria livet längs vägarna är tidlös. Dessutom är det ett alltmer populärt val som semesterform. När Petter Stordalens hotell Hobo Hotel mitt i Stockholms city under våren befann sig i en bransch i kris tvingades de tänka om och tänka nytt. I ett samarbete med Volkswagen Transportbilar föddes Hotel California. Campingbilar inreddes som hotellsviter med alla bekvämligheter, med följde en specialmeny komponerad av Frida Ronge från restaurang Tak. Folkabussarna som blev fullbokade under sommarmånaderna har just nu en paus, men kommer sannolikt att dyka upp igen.
Bild: Laura di Bert
Bild: Laura di Bert

Bio på stranden

Italien har försökt att trolla med knäna för att få igång ekonomin inom turistnäringen. Hotellet Villa Sant’Andrea, som välkomnat gäster sedan 1950-talet och ingår i Belmond-familjens lyxhotell, har skapat en egen biograf på stranden. Ett fåtal solstolar står utplacerade och när solen dyker ner i Medelhavet börjar filmen rulla. En servitör kommer med popcornlåda på magen och för en liten stund får allt världsligt vänta.
Bild: Willem Velthoven
Bild: Willem Velthoven

Bakom glasväggar

Mediamatic Eten är den veganska restaurangen belägen på en kaj i Amsterdam som blev omslagsbild i världspressen strax före sommaren. Projektet har döpts till Serres Séparées. Stället löste det nyuppkomna problemet med hur vi ska kunna dinera säkert i allmän miljö med ­social distans. Det upprättades små växthus för två eller fyra gäster, med serveringspersonal i ansiktsvisir och handskar. Växthusen skyddar mot omvärlden, samtidigt som de transparenta glasväggarna bjuder in till en ny slags gemenskap. Otaliga restauranger har följt detta exempel.
Bild: Locke Hotels
Bild: Locke Hotels

Den autonoma resenären

När hotellkedjan Locke Hotels lanserades i Storbritannien var devisen att hotellet skulle vara en plats för spontana möten mellan likasinnade resenärer och lokalbor. När man nu öppnar upp hotellen i England enligt ordinerade säkerhetsföreskrifter är det en annan sida av affärsidén som lyfts fram, nämligen den om den självständiga, rentav ”autonoma resenären”. Det kallas för aparthotel. Lägenhetshotell låter kanske inte så kul, men i stället för att som ett traditionellt hotellrum ha säng och sömn i centrum har Locke designat sina rum efter flera behov. Bland annat finns eget kök och tvättmaskin, så att gästen själv kan bestämma hur mycket eller lite kontakt man vill ha med omvärlden.När hotellkedjan Locke Hotels lanserades i Storbritannien var devisen att hotellet skulle vara en plats för spontana möten mellan likasinnade resenärer och lokalbor. När man nu öppnar enligt gällande säkerhetsföreskrifter lyfts den självständiga, rentav ”autonoma resenären” fram. I stället för att ha säng och sömn i centrum har Locke designat sina rum efter nya behov. Bland annat finns eget kök och tvättmaskin, så att gästen själv kan bestämma hur mycket kontakt man vill ha med omvärlden.

LÄS MER: Trenden ”wild swimming” har tagit fart

LÄS MER: Bland blommor längs cykelleden i Halland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.