Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Fogo Island, utanför Newfoundlands kust i Kanada, ligger ett spektakulärt hotell som tog åtta år att skapa.  Bild: Mike Dell
På Fogo Island, utanför Newfoundlands kust i Kanada, ligger ett spektakulärt hotell som tog åtta år att skapa. Bild: Mike Dell

Fem drömresor långt fram i kalendern

Spontanresor finns inte på kartan i nuläget. Mer realistiskt är att planera i förväg, långt i förväg. Äntligen fundera på att faktiskt göra den där stora resan, en-gång-i-livet-upplevelsen. I den globaliserade världen finns det fortfarande platser som kan kännas som ingen annanstans.
Ett romantiskt gömställe på Korsika, Domain de Murtoli. Bild: Moirenc Camille
Ett romantiskt gömställe på Korsika, Domain de Murtoli. Bild: Moirenc Camille

Semester i herdehusen på Korsika

Grindarna öppnas och en Rivieran-tjusig fransyska välkomnar med kindpussar. Valérie är madamen på Domaine de Murtoli, en sällsam plats på södra Korsika, som hon äger med sin make som är från ön. På markerna som gått i arv i generationer har paret steg för steg rustat upp herdehus och nyttobyggnader till drömlika semesterhem. Från det romantiska gömstället för två i en olivlund till hus för många nere vid sandstranden. Som gäst kan man beställa en frukostkorg till morgonen eller en hemlagad middag till sitt hus. Ägorna är en verksam gård med djur och grödor, olivpress och ysteri. Dessutom finns tre restauranger, en av dem i en grotta.

LÄS MER: Här finns världens mest spännande lönnkrogar

Sju årstider utanför Kanadas kust

Fogo Island ligger utanför Newfoundlands kust i Kanada, ön är ett litet samhälle med uråldrig hantverkskultur. Affärskvinnan Zita Cobb återvände hem och använde sin ekonomiska framgång och entreprenörsanda till att starta Fogo Island Inn. Det spektakulära hotellet tog åtta år att skapa. Allt från lapptäcken till stolar är handgjort på ön, i samarbete med namnkunniga designers. Historia och nutid, tätt tillsammans. Upplevelsen kan bara fås här, en plats vid världens ände med sju årstider.

LÄS MER: Fem platser med spektakulär vandring

Ett annat sätt att leva. På en av Världens Resors turer möter man den etiska minoriteten Flower Hmong. Bild: Anna Mnatsakanova/Världens Resor
Ett annat sätt att leva. På en av Världens Resors turer möter man den etiska minoriteten Flower Hmong. Bild: Anna Mnatsakanova/Världens Resor

Möte med etnisk minoritet i Vietnam

Det finns arrangörer för i stort sett alla slags resor i dag. Världens Resor är en av många aktörer som jobbar med små grupper och har en tydlig hållbarhetsprofil gällande sättet att resa på. En populär tur är den som börjar i norra Vietnam och landar i södra Kambodja och går över berg och bukter. Mötet med den etiska minoriteten Hmongfolket och deras färgstarka handarbeten är storslaget för den som är nyfiken på andra sätt att leva.

LÄS MER: På guidad tur med tidigare kriminella

Möt kocken i Camargue

Camarguedeltat i södra Frankrike är en europeisk vildmark med sina floder, saltvattenlaguner och vackra vita hästar. I närheten ligger konststaden Arles som nyss fått en oväntad renässans tack vare en schweizisk miljardär, Maja Hoffman. Hon äger också restaurangen La Chassagnette där kocken Armand Arnal premierat smak och sensualitet sedan femton år tillbaka. Köksträdgården är kökets stora källa och allt som läggs på tallriken kommer ”härifrån, eller inte så långt härifrån”. Restaurangen, med en stjärna, har för tillfället stängt på grund av pandemin men planerar att öppna i juni.

LÄS MER: Fem platser där du kan semestra i skogen

Indien, en plats för resor inåt. Bild: Steve Turvey/Amanbagh
Indien, en plats för resor inåt. Bild: Steve Turvey/Amanbagh

En plats för sökaren

Som med allt resande vet man aldrig i förväg om förväntningar kommer att införlivas, svaret finns endast i att själv ge sig ut i världen för att erfara. Indien är en plats för sökaren sedan många årtionden. I Rajasthans stenöken hörs tempelklockornas vibrationer och här lever Kalbeliafolket, känt för att förr hantera ormar och dansa likt reptilerna. Sagorna som berättas över elden i den becksvarta natten färdas vidare med vinden.

LÄS MER: Drömmen om paradisets öar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här