Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

North Island i Seychellerna. Bild: North Island
North Island i Seychellerna. Bild: North Island

Drömmen om paradisets öar och öde stränder

Ordet ”drömsemester” har ofta känts reklamigt och klatschigt – fram tills nu. Nu när resandet är en dröm i sig. ”Dröm dig bort” står att läsa invid allt som berör att resa. Håll till godo med fem pyttesmå paradisiska öar, alla med sin helt egna berättelse om isolering.

LÄS MER: Fem platser där du kan semestra i skogen

Bild: Etched Space
Bild: Etched Space

Drömresan: Butlers och sköldpaddor i Seychellerna

Visst är sinnebilden av paradiset ofta en ö? Avskärmad och avskuren vardagens armod. Kritvit sand och gnistrande turkost vatten, kokosnötter med sugrör och personal i krispigt vita kläder. Precis så ser det ut på North Island i ögruppen Seychellerna. En liten privat ö med en handfull bungalows i naturmaterial, med havsbrisen susande i varje cell, som kostar en månadslön per natt. Då ingår allt, även butler och liten golfbil. Ön är även ett reservat. Odlade palmer har avverkats och endemiska har återplanterats för att bevara de stora landsköldpaddornas habitat. (Bild: North Island)

Drömresan: Romdrink, blommor och en skattkarta

I franska Karibien, en kort båtfärd utanför Guadeloupe ligger en miniatyr till ögrupp, Les Saintes, som består av två små öar. Grillad fisk och söt rum punch (lime, sockerlag och ljus rom) till lunch på Terre-de-Haut, eller klassiska viner och boeuf bourguignon på franskt vis. Olåsta dörrar, ett stillsamt liv, dignande blomsterträd och högar av ananas. Längs en brant stig ner till en klar bukt med färggranna vattenormar ligger ett hus dit en vithårig fransos i stråhatt dragit sig tillbaka från omvärlden för att skriva. Han är åldrad, sjuklig i hosta och har en trogen följeslagare som servar honom. I boken han ger en viss svensk journalist som gåva ritar han en skattkarta på insidan av pärmen. (Bild: Petra Dokken)

Drömresan: Ett hus på havet

I "Berättelsen om Pi" av Yann Martel driver en skeppsbruten pojke i en livbåt över haven tillsammans med en tiger. När de hamnar på en obebodd ö som släcker både törst och hunger vet deras eufori inga gränser, tills Pi inser att ön blir en karnivor organism när solen går ner. Casa en el Agua är ett vandrarhem och ett före detta semesterhus på cementerad grund mitt i havet, bland de colombianska San Bernardo-öarna. Gunga dig till sömns i en hängmatta och dyk direkt från sängen ner i havet när du vaknar. Det kan låta som en perfekt flyktplan eller meditativ upplevelse, men ryktet säger att de som lockas av Casa en el Agua gärna tar både en och två drinkar för att sedan högljutt dansa in natten. (Bild: Casa en el Agua)

Drömresan: Italiensk kulturhistoria i ett gammalt fort

Den lilla ön Capraia tillhör Toscana och är till stor del ett skyddat naturreservat. Här finns två små byar och ett fort, Forte San Giorgio från 1500-talet. Fortet har restaurerats och går att hyra. Det andas traditionellt lyxhotell med sina pooler och terrasser, men är samtidigt modernt med ekologisk köksträdgård och sängkläder som fått torka i solen. Trappor av trampad sten leder ned till havet och pilgrimsstigar visar vägen ut över vilda ängar av lavendel och svärmande fjärilar. (Bild: The Thinking Traveller)

Drömresan: Privat ö i Tasmanien

Länge var det omöjligt att få tillgång till den privata ön Satellite Island, en både gömd och hemlig tillflykt som nu är öppen för bokning. Fördelarna med att ha en hel ö för sig själv är uppenbara, förutsatt att platsen och sällskapet är till belåtenhet. Ön med logi för ett sällskap om åtta personer finns i södra Tasmanien, mitt i D'Entrecasteaux Channel. En fantasi, som tagen ur en roman; Sommarhuset, Båthuset, Utsiktspunkten, Den drömska bukten och Solnedgångsviken. Stormfåglar och delfiner bor också här. (Bild: Luisa Brimble)

LÄS MER: Fem platser med spektakulär vandring

LÄS MER: Fem annorlunda matupplevelser utomhus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.