Mikael Godée är jazzmusiker och en av grundarna till en ny jazzklubb på Hagateatern.
Mikael Godée är jazzmusiker och en av grundarna till en ny jazzklubb på Hagateatern. Bild: Linn Bergbrant

Det finns en ny jazzklubb i stan

Tre jazzmusiker har startat en ny jazzklubb. Tanken är att skapa ett tryggt rum för lokala som internationella musiker där konsten står i centrum.
– Folk börjar ge upp. Men det kanske ändå går, så ser vi på det, klubben kanske kan vara ett ljus i mörkret, säger Mikael Godée, en av medgrundarna till Muko.

ANNONS
|

Mikael Godée har spelat jazz nästan hela livet och flyttade till Göteborg på 1970-talet för musikens skull. Nu har han och två kollegor valt att ge staden ännu mer musik, jazzmusik för att vara exakt.

– Jazz kan vara himmelsk men också fruktansvärt tråkig. Fast när den är välkomponerad och spelas bra, då är det det bästa man kan höra oavsett genrer. Den är levande och den ska ut, säger Mikael Godée.

LÄS MER:Bästa maten i Göteborg – här är restaurangernas guldkorn

Sedan 1992 ingår han i bandet Corpo med fyra andra jazzmusiker. Två av dem, Ebba Westerberg och Thomas Markusson har nu tillsammans med Godée valt att anordna den nya jazzklubben Muko som håller till hos Hagateatern där ”lokalen är perfekt för ändamålet”.

ANNONS

– Jag slängde in en ansökan innan coronan. Vi tänkte inte så mycket mer än att vi ville göra detta. Det handlar inte om att vi ersätter något eller tar upp konkurrensen med någon, utan det är något som vi drömt om i många år, och nu tror vi att vi har kapacitet att göra det med vårt kontaktnät, säger Godée.

Mikael Godée

Bor: Haga

Aktuell: Driver tillsammans med Ebba Westerberg och Thomas Markusson jazzklubben Muko på Hagateatern. Trion ingår även i femmannabandet Corpo, som turnerat världen över. Muko håller på att gå igenom vårterminen med Hagateatern och arbetar med att kunna sätta datum för kommande konserter.

LÄS MER:Primadonnan från Hisingen har sjungit med alla

Fokus på gemenskap

Namnet på klubben, Muko, står för musikkollektiv. Tanken är att lokala akter ska blandas med internationella via Mukos olika utbyten med bland annat Polen, Italien och Belgien. Det är just det kollektiva som Mikael Godée tycker mest om med jazzen.

– Du kan glänsa i kollektivet om du vill, men det viktigaste är att man gör det tillsammans, det är så det funkar att vara i lag. Tokiga idéer kanske blir bra, om man hjälps åt att hitta hindren så kan man komma vidare. Du ska hela tiden söka pengar, bidrag, turnéstöd, och det lär man sig av varandra, allting hänger ihop.

Själv började han spela jazz som 17-åring och då på tvärflöjt. Kort därefter köpte han sin första sopransaxofon och det kändes rätt direkt. Han hoppade snabbt in jazzen som spelades då och har sedan dess fortsatt att spela den musik som han själv gillar.

ANNONS

Vad tror du att folk kan ha för missuppfattningar om jazz?

– Jag tror att vi har förutfattade meningar generellt. Men jazzmusiker har sig själva att skylla om folk kanske tror att det bara handlar om frijazz på grund av jargongen utåt. Det skapas lätt en bild av att man inte kan komma in om man inte fattat grejen, men öppnar man upp för musiken så är det en befrielse. Det är som att förstå prosa eller poesi, du kanske måste läsa att tag för att möta rytm och upplägg. Sen får man vara öppen och aktsam för att döma för tidigt.

LÄS MER:Experternas guide till den godaste osten

Vill skapa ett tryggt rum

Enligt Mikael Godée är en riktigt bra jazzklubb en plats där både musiker och besökare känner sig trygga. Efter att ha turnerat världen över och spelat musik på en rad olika scener har han nu en tydlig bild av vad Muko ska erbjuda.

– Jag har längtat efter en jazzklubb som egentligen bara presenterar väldigt högkvalitativ jazzmusik. Det innebär att man går in i en lokal där det känns tryggt och avspänt, med ett välstämt piano, bra ljud och ljus. Alltid någon på plats som kan ta emot en. Det ska vara gjort för oss som musiker, och för publiken som gillar genren. Musikerna ska känna att de verkligen kan utföra sin konst.

ANNONS

Vi var på väg att se ljusningen när man höjde publikantalet, och det är tragiskt att se hur den här branschen nästan håller på att försvinna.

Muko fick stöd av Göteborgs stad för projektet och på premiären under kulturnatta i oktober blev det fullsatt direkt. På grund av den ökade smittan av covid-19 i samhället har man dock fått ställa in det kommande evenemang som skulle ha hållits i mitten av november.

– Det finns alltid en liten gulp kring hur det ska gå runt, särskilt nu i dessa pandemitider. Vi var på väg att se ljusningen när man höjde publikantalet, och det är tragiskt att se hur den här branschen nästan håller på att försvinna. Folk börjar ge upp. Men det kanske ändå går, så ser vi på det, Muko kanske kan vara ett ljus i mörkret, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt glad över musiklivet i stan och hoppas att det ska finnas en nyfikenhet hos dem som gillar bra musik att hitta till oss. Om någon upplever att det vi gör är bra så är vi tacksamma.

LÄS MER:På jakt efter Doris

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS